Μπορεί το multitasking να αποβεί καταστροφικό για τις σχέσεις σας;

Μπορεί το multitasking να αποβεί καταστροφικό για τις σχέσεις σας;

Στελέχη επιχειρήσεων και ειδικοί δίνουν συμβουλές για το πώς να είστε ένας όχι υπερβολικά διασυνδεδεμένος ηγέτης.

της Κάρολιν Φερτσάιλντ

Η Γουέντι Κλαρκ, πρόεδρος της Coca-Cola Βορείου Αμερικής, δουλεύει πρακτικά σχεδόν πάντα. Όλοι περιμένουν απ’ αυτήν να είναι διαθέσιμη όλη την ώρα για να απαντά σε email, να συμμετέχει σε τηλεφωνικές συνδιασκέψεις, και να τσεκάρει την παρουσία της εταιρείας στα κοινωνικά μέσα. Με άλλα λόγια, η Κλαρκ είναι μια διασυνδεδεμένη ηγέτιδα.

Όμως, αντί να κρύβεται από την οικογένεια και τους φίλους της όταν πρέπει να επικοινωνήσει με την ομάδα της στη δουλειά, η Κλαρκ επιλέγει να το κάνει ανοιχτά. Δεν τρυπώνει σε υπνοδωμάτια και τουαλέτες όταν πρόκειται να απαντήσει στο τηλέφωνο, ούτε τσεκάρει μυστικά τα email της κάτω απ’ το τραπέζι. Αντίθετα, μοιράζεται με την οικογένειά της τους λόγους για τους οποίους ελέγχει το τηλέφωνό της ή απαντά σ’ αυτό.

Και το κάνει αυτό επειδή η εναλλακτική λύση είναι ακόμα πιο επιζήμια.

«Αυτό που οι άνθρωποι θέλουν από σένα στη ζωή σου, είτε είναι στη δουλειά είτε στο σπίτι, είναι την προσοχή σου», είπε η Κλαρκ σε μια συζήτηση που διοργάνωσε το Fortune στην Καλιφόρνια, στα πλαίσια του συνεδρίου «Most Powerful Women Summit». «Η ομάδα μου ζητάει την προσοχή μου, το ίδιο και τα παιδιά μου και ο σύζυγός μου – ο καθένας θέλει να εστιάζω σ’ αυτόν, κι όταν κάνω multitasking, καταστρέφω τα πάντα».

Εκτός όμως απ’ το να διαψεύδει τις προσδοκίες των άλλων, το να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα -το γνωστό μας multitasking– επιδρά αρνητικά και στο μυαλό μας.

Την τελευταία δεκαετία, έχει παρατηρηθεί αύξηση κατά 66% στο σύνδρομο Ελλιπούς Προσοχής, ενώ η ταυτόχρονη ενασχόληση με πολλές δραστηριότητες οδηγεί τελικά σε μείωση του μισθού κατά 48%, όπως κατέθεσε στην κουβέντα η Καμίλ Πρέστον, CEO της εταιρείας εκπαίδευσης στελεχών AIM Leadership.

Το βασικό είναι να θέτεις εσύ κάποιους βασικούς κανόνες. Για παράδειγμα, η Κλαρκ δεν επιτρέπει κινητά τηλέφωνα στο τραπέζι όπου θα φάει η οικογένεια το βράδυ, εκτός κι αν περιμένει ένα τρομερά σημαντικό τηλεφώνημα ή email.

«Πρέπει να βάζουμε στην άκρη λίγο χρόνο κατά τον οποίο απλώς μένουμε με τον άλλον και δημιουργούμε κάτι που είναι μεγαλύτερο από 140 χαρακτήρες», είπε χαρακτηριστικά.