Μπορεί να οδηγηθεί τελικά η Μέι σε ένα «υπερβολικά μαλακό» Brexit;

Μπορεί να οδηγηθεί τελικά η Μέι σε ένα «υπερβολικά μαλακό» Brexit;
epa07189035 British Prime Minister Theresa May gives a press conference at the end of European council in Brussels, Belgium, 25 November 2018. The leaders of the 27 remaining EU member countries (EU27) have endorsed the draft Brexit withdrawal agreement and approved the draft political declaration on future EU-UK relations in a special meeting of the European Council on Britain leaving the EU under Article 50. EPA/JULIEN WARNAND Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, πολλοί βουλευτές προτίθενται να καταψηφίσουν τη συμφωνία την επόμενη Τρίτη στο Κοινοβούλιο.

Σε ένα «υπερβολικά μαλακό» Brexit, το οποίο θα κρατήσει την Βρετανία μέσα στην ενιαία εσωτερική αγορά της Ε.Ε., μπορεί να οδηγηθεί τελικά η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, εάν χάσει την ψηφοφορία επί της συμφωνίας, στην οποία έχει καταλήξει με τις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Τρίτη.

Το Κοινοβούλιο καλείται στις 11 Δεκεμβρίου να αποφανθεί εάν η συγκεκριμένη συμφωνία πρέπει να προχωρήσει ή να «πεθάνει». Οι έως τώρα ενδείξεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές για την Μέι, η οποία έχει να αντιμετωπίσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του κόμματός της.

Τη συμφωνία απορρίπτουν βουλευτές από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου, άλλοι ως «ενδοτική» στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων και άλλοι ως επιζήμια για την οικονομία. Δυσαρεστημένοι από τη διαπραγμάτευση της πρωθυπουργού είναι τόσο οι υπέρμαχοι του σκληρού Brexit που ηγήθηκαν την εκστρατείας για έξοδο από την κοινότητα όσο και στελέχη που είχαν στηρίξει την παραμονή.

Οι επικριτές υπογραμμίζουν πως με τη συμφωνία η Βρετανία χάνει όλα τα προνόμια που είχε ως μέλος της Ένωσης, αλλά θα εξακολουθεί να δεσμεύεται από σοβαρές υποχρεώσεις και να ακολουθεί το κοινοτικό ρυθμιστικό πλαίσιο, για το οποίο και δεν θα έχει λόγο.

H ίδια η Μέι, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμηνύουν πάντως ότι αυτή η συμφωνία είναι η «καλύτερη δυνατή».

Η Βρετανίδα υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Άμπερ Ράντ δήλωσε πως η συμφωνία που συνήψε για το Brexit η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική λύση και το ευνοϊκότερο δυνατό σχέδιο για την έξοδο από την ΕΕ, μολονότι παραδέχθηκε πως χρειάζεται και ένα Β’ Σχέδιο. «Η καλύτερη συμφωνία που έχουμε είναι αυτή που έχει δρομολογήσει η πρωθυπουργός. Υπάρχει μόνον ένα σχέδιο», τόνισε η Ραντ, μιλώντας σήμερα στη ραδιοφωνία του BBC. «Εάν δεν τα καταφέρει η Μέι μπορεί να συμβούν τα πάντα: να ψηφίσει ο λαός, η λύση του ‘Νορβηγία Συν’, κάθε εναλλακτική ενδέχεται να ισχύσει», τόνισε η Ραντ, αναφερόμενη στην περίπτωση να αποτελέσει και η Βρετανία ένα άλλο είδους μοντέλο σύνδεσης με την ΕΕ- όπου χωρίς να είναι μέλος υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και ανθρώπων μεταξύ αυτής και της Ευρωπαϊκής οικογένειας, όπως συμβαίνει σήμερα με τη Νορβηγία.

Η Ραντ υποστήριξε πως ακόμη και εάν η Μέι χάσει στην ψηφοφορία της Τρίτης θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της πρωθυπουργού. «Δεν υπάρχει περίπτωση για αποχώρησή της», υποστήριξε η υπουργός.