Μπορεί τελικά η προσωπική ζωή να ισσοροπεί με την επαγγελματική;

Μπορεί τελικά η προσωπική ζωή να ισσοροπεί με την επαγγελματική;

Καλό είναι να πάψετε να το επιδιώκετε.

του Ροντ Ντρούρι*

Η επιδίωξη της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής είναι κάτι που σας θέτει αυτόματα σε τροχιά αποτυχίας.

Για τους επιχειρηματίες, είναι σχεδόν αδύνατη η επίτευξη της τέλειας ισορροπίας. Κάθε φορά, κάθε στοιχείο θα απαιτεί ένα διαφορετικό επίπεδο προσοχής. Πάντα υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε, και απρόβλεπτα γεγονότα πάντα θα σας χαλούν το πρόγραμμα.

Και είναι η ελαστικότητα και η ρευστότητα τα κλειδιά για να ζήσετε μια ζωή γεμάτη ικανοποίηση, καθώς θα σας αποτρέψουν απ’ το να νοιώσετε υπερβολική πίεση.

Ο στόχος πρέπει να είναι η ενοποίηση της προσωπικής και της επαγγελματικής ζωής, και όχι η ισορροπία μεταξύ τους. Η ενοποίηση βασίζεται στην ιδέα ότι η τέλεια ισορροπία δημιουργείται εκεί όπου η δουλειά και η ζωή γίνονται ένα. Όταν ενοποιείτε με επιτυχία τη δουλειά με την υπόλοιπη ζωή σας, ασχολούμενος επαγγελματικά με κάτι που σας αρέσει, τότε όλη η ζωή σας βελτιώνεται.

Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες δεν εργάζονται όλη την ώρα. Αντίθετα, αποδίδουν αξία στον χρόνο τους και θεωρούν την προσωρινή απομάκρυνση από τη δουλειά ως ένα αναγκαίο συστατικό της επιτυχίας.

Η Xero εκπόνησε μια έρευνα γνώμης με τη συμμετοχή 2.000 επιχειρηματιών στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, και σχεδόν 6 στους 10 (58%) είπαν ότι το να περνάνε χρόνο με την οικογένειά τους τα απογεύματα είναι κρίσιμο για την αποτελεσματικότητά τους ως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ενώ πάνω από τους μισούς (55%) είπαν ότι είναι σημαντικό να κρατάνε τα Σαββατοκύριακα ελεύθερα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αυτή η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα του άυπνου επιχειρηματία που πίνει ασταμάτητα καφέδες για να διοικεί την επιχείρησή του.

Προσωπικά, αποφεύγω να συμμετέχω σε εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη δουλειά μου και λαμβάνουν χώρα τα Σαββατοκύριακα. Εφόσον ήδη ταξιδεύω κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, δεν νομίζω ότι είναι σωστό για την οικογένειά μου να ταξιδεύω σε events και τα Σαββατοκύριακα. Παράλληλα, προσπαθώ να αποφεύγω τα ταξίδια κατά τη διάρκεια των σχολικών αργιών.

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να εργάζονται πολλές ώρες, χωρίς όμως να εμπλέκονται πλήρως με το αντικείμενο της εργασίας τους. Αυτό είναι λάθος. Όταν δουλεύετε, δουλέψτε πραγματικά, κι όταν δεν δουλεύετε, απομακρυνθείτε εντελώς από τη δουλειά.

Κι αυτή η προσέγγιση γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη. Καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις εισέρχονται πλέον στο cloud, είναι ευκολότερο παρά ποτέ για πολλούς εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι – κι αυτό δεν είναι απαραίτητα μια κακή εξέλιξη. Όταν δουλεύω από το σπίτι, αποδίδω καλύτερα επειδή η δουλειά μου δεν διακόπτεται από συναντήσεις ή απρόσμενες συζητήσεις.

* Ο Ροντ Ντρούρι είναι διευθύνων σύμβουλος της Xero

Πηγή: fortune.com