Μπορεί το Brexit να τρομάζει τις εταιρείες, όμως η βρετανική αγορά εργασίας συνεχίζει να «ανθίζει»

Μπορεί το Brexit να τρομάζει τις εταιρείες, όμως η βρετανική αγορά εργασίας συνεχίζει να «ανθίζει»

Ένα στοιχείο που δείχνει ότι η κάμψη στην οικονομία εξαιτίας της αβεβαιότητας δεν έχει χτυπήσει ακόμη την εργασία στη χώρα.

 

Ο μισθός των Βρετανών εργαζομένων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 και πλέον ετών και η απασχόληση αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο για τους τρεις μήνες έως τα τέλη Νοεμβρίου, σε αντίθεση με άλλες ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης ενόψει του Brexit.

Οι μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές, περιλαμβανομένων των μπόνους, αυξήθηκαν κατά 3,4% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας ONS, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τα μέσα του 2008 και ξεπερνώντας τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για αύξηση κατά 3,3%.

«Η εύρωστη αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει να προσφέρει την απαραίτητη στήριξη στην οικονομία σε μία περίοδο με πιέσεις», δήλωσε οικονομολόγος από το Institute of Directors. Η στερλίνα κατέγραψε άνοδο έναντι του ευρώ και του δολαρίου ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Σε προσαρμοσμένη βάση ως προς τον πληθωρισμό, οι συνολικές αποδοχές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό της διετίας, αλλά οι Βρετανοί και πάλι κερδίζουν λιγότερα σε πραγματικούς όρους απ’ ό,τι πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η ONS ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των απασχολουμένων κατέγραψε για τους τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων επτά μηνών, αν και είναι ασαφές εάν οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν τις προσλήψεις με αυτό τον ρυθμό καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα για το Brexit.

Με την ανεργία να είναι κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό της από τη δεκαετία του 1970, στο 4,0% για τους τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο, οι εργοδότες έχουν ξεκινήσει να αυξάνουν ταχύτερα τις αποδοχές των εργαζομένων.

Εξαιρουμένων των μπόνους, οι αποδοχές αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,3% το τρίμηνο έως τον Νοέμβριο, συμβαδίζοντας με τον ρυθμό του Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε η ONS. Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 141.000 για τους τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας όλες τις προβλέψεις των αναλυτών σε έρευνα του Reuters, που ανέμεναν κατά μέσο όρο αύξηση κατά 85.000.