Μπορεί το Spotify να μειώσει την πειρατεία;

Μπορεί το Spotify να μειώσει την πειρατεία;

Μάχη ανάμεσα στις υπηρεσίες μουσικού streaming και τη δισκογραφική βιομηχανία.

του Νταν Μίτσελ

Με τον κλάδο του μουσικού streaming να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής επειδή υποτίθεται ότι πληρώνει ελάχιστα τους μουσικούς, το Spotify δημοσίευσε μία έρευνα που σύμφωνα με την εταιρεία αποδεικνύει ότι η υπηρεσία streaming της μειώνει την πειρατεία.

Η έκθεση, με τίτλο «Περιπέτειες στην Ολλανδία: Το Spotify, η πειρατεία και η νέα ολλανδική εμπειρία», δείχνει ότι μεταξύ του 2008 και του 2012 το ποσοστό των ατόμων 15 ετών και άνω που κατέβασαν ένα ή περισσότερα τραγούδια παράνομα έπεσε από 32% σε 22%. Παράλληλα, το παράνομο κατέβασμα ταινιών -δεν υπάρχει ανάλογο του Spotify στο συγκεκριμένο χώρο- αυξήθηκε από 10% σε 18%.

Κι όμως, είναι δυνατόν η πειρατεία να αυξάνει τα κέρδη; 

Η έρευνα εκπονήθηκε από τον Γουίλ Πέιτς, οικονομικό διευθυντή της εταιρείας που ξεκίνησε στην Ολλανδία το 2010. Ένα επιπλέον εύρημα είναι και το εξής: οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Spotify βλέπουν το έργο τους να γίνεται αντικείμενο πειρατείας λιγότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες, ενώ έχουν και αυξημένες πωλήσεις.

Ο Τομ Γιορκ των Radiohead μάλλον δεν νοιάζεται και πολύ για όλα αυτά. Αυτήν την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αποσύρει όλο το σόλο έργο του από το Spotify σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις χαμηλότατες πληρωμές της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι μερικές μέρες μετά, ο Γιορκ ανακοίνωσε τη συμφωνία του με την υπηρεσία Soundhalo, μία βρετανική startup, για το streaming οπτικού και ακουστικού υλικού από ζωντανές εμφανίσεις του. Δεν έγινε γνωστό το ύψος των δικαιωμάτων που θα πληρώνει η υπηρεσία, ούτε αν είναι υψηλότερα ή χαμηλότερα σε σχέση με το Spotify.

Γνωρίζετε ποια είναι τα χόμπι που γέμισαν τραπεζικούς λογαριασμούς με δισεκατομμύρια;

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία διαδικτυακού ραδιοφώνου Pandora βάλλεται από άλλους μουσικούς και τη δισκογραφική βιομηχανία για τις προσπάθειές της να εξισώσει το ύψος των δικαιωμάτων που πληρώνει με εκείνα του καλωδιακού και δορυφορικού ραδιοφώνου, τα οποία είναι πολύ χαμηλότερα.