Μπορούν οι φόβοι για τη Huawei να καθυστερήσουν τα δίκτυα 5G στην Ευρώπη;

Μπορούν οι φόβοι για τη Huawei να καθυστερήσουν τα δίκτυα 5G στην Ευρώπη;

Ο CEO της Ericsson απαντά, προειδοποιώντας ότι τα πολλά ερωτήματα ενέχουν τον κίνδυνο καθυστέρησης και αύξησης του κόστους.

Τα πολλά ερωτηματικά όσον αφορά τις αμφιβολίες που αφορούν την κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Huawei ενέχουν τον κίνδυνο να καθυστερήσει η Ευρώπη στην ανάπτυξη των δικτύων 5G, προειδοποιεί ο CEO της Ericsson. Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Financial Times, τονίζει ωστόσο ότι η ρύθμιση και τα υψηλά επενδυτικά κόστη είναι μεγαλύτερα εμπόδια.

Η σουηδική εταιρεία και η ανταγωνίστριά της Nokia αναμένεται να ωφεληθούν εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απαγορεύσουν τον εξοπλισμό της Huawei από πρότζεκτ. Παρ’  όλα αυτά, ο Börje Ekholm, διευθύνων σύμβουλος της Ericsson υποστήριξε ότι οι εντάσεις με τη Huawei έχουν παραλύσει τους ευρωπαϊκούς παρόχους. «Αυτή τη στιγμή ρισκάρουμε να επικεντρωθούμε σε ένα μόνο ερώτημα. Όλοι οι πελάτες μας προσπαθούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό και αυτό ακριβώς προκαλεί αβεβαιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η GSMA, ο εμπορικός οργανισμός του τομέα κινητής τηλεφωνίας, εξέδωσε προειδοποίηση την περασμένη εβδομάδα, στην οποία- χωρίς να κάνει αναφορά στη Huawei- ανέφερε ότι η συζήτηση για τον εξοπλισμό και η δυνητική απαγόρευση θα μπορούσε να αυξήσει τα κόστη για τους ευρωπαϊκούς παρόχους, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία της ύπαρξης των 4G και να καθυστερήσει την έναρξη των 5G δικτύων.

«Γιατί να αφήνουμε άλλες χώρες να ξεπερνούν την Ευρώπη», αναρωτήθηκε, αναφερόμενος στα νέα ασύρματα δίκτυα ως εθνικές υποδομές κριτικής σημασίας.

Στην Ευρώπη, τα 5G ακόμη δοκιμάζονται, ενώ άλλες χώρες έχουν προχωρήσει, σύμφωνα με τον Ekholm. Όπως σημειώνει, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προχωρήσει. Η Αυστραλία και η Ασία επίσης. «Καθόμαστε στην Ευρώπη και η πλειοψηφία των χωρών δεν έχει ακόμη κάνει πωλήσεις. Δεν δημιουργείται ένα θετικό επενδυτικό περιβάλλον στην Ευρώπη και αυτό είναι το πρόβλημα».

Το ζήτημα δεν είναι μόνο με τα δίκτυα 5G, αλλά ότι η κάλυψη των 4G είναι χαμηλότερη από ότι στην Κίνα και τις ΗΠΑ. «Η Ευρώπη παλιά ήταν οδηγός στην ανάπτυξη ασύρματων δικτύων, αλλά σήμερα, σαν ήπειρος, δεν είμαστε…», σημείωσε.

Ο Ekholm δήλωσε ότι δεν τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης της Huawei, ενώ απορρίπτει την άποψη, που εκφράζουν ορισμένα δίκτυα, ότι η κινεζική εταιρεία είχε πιο προηγμένο εξοπλισμό 5G. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ericsson εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. «Είμαστε μία σουηδική εταιρεία με μία μικρή εγχώρια αγορά. Πάντα βασιζόμασταν στο παγκόσμιο εμπόριο. Είμαστε σήμερα σε 180 χώρες. Η ανησυχία μου είναι ότι αν αλλάξει το μοτίβο, τότε φυσικά θα έχει μεγάλη επίπτωση και σε εμάς», πρόσθεσε.