Μπορούν τελικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να σώσουν τον πλανήτη;

Μπορούν τελικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να σώσουν τον πλανήτη;
epa06189305 A Tesla electric car parks at a charging station in Berlin, Germany, 07 September 2017. German inner-cities suffer under high air pollution caused by nitrogen oxide emissions of Diesel engines. Members of German government agree that banning Diesel cars from driving in German cities should be preferably avoided by finding technical solutions to reduce their pollutant emissions. According to information of German Federal Office for Motor Traffic (Kraftfahrtbundesamt) 34,022 electric cars were registered in Germany on 01 January 2017. German government's target is reaching one million electric cars on German roads by 2020. EPA/ALEXANDER BECHER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα στοιχεία που φέρνει στο φως η νέα έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας είναι αποκαλυπτικά.

του Geoffrey Smith

Αν νομίζετε ότι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής θα λυθεί με ένα Tesla, μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε την άποψή σας.

Ακόμα κι αν επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουν θέσει οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, και οι κινητήρες εσωτερικής καύσης αντικατασταθούν πλήρως από ηλεκτρικά ή άλλα οχήματα μηδενικών εκπομπών καυσαερίων μέχρι το 2040, ο συνολικός αντίκτυπος στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως θα είναι ελάχιστος.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency – IEA), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα στο Παρίσι, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της ότι η αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, εκτός κι αν τεθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι.

Σήμερα, σχεδόν 2 εκατομμύρια οχήματα στον πλανήτη είναι ηλεκτρικά ή υβριδικά, σε σύνολο 1 δισεκατομμυρίου οχημάτων. Ο IEA προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 50 εκατομμύρια το 2025 και στα 280 εκατομμύρια το 2040, καθώς τα κράτη ενθαρρύνουν τους οδηγούς να κάνουν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Το νούμερο μπορεί να ακούγεται υψηλό, αλλά το πρόβλημα είναι ότι μέχρι τότε ο συνολικός αριθμός των αυτοκινήτων θα έχει διπλασιαστεί στα 2 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με τη Laura Cozzi, επικεφαλής της διεύθυνσης ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια του IEA, τα ηλεκτρικά οχήματα θα εκτοπίσουν μόλις το 1% των αναμενόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2040, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το πρόβλημα είναι ότι οι άλλες πηγές ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια θα συνεχίσουν να πιέζουν προς τα πάνω τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι αυξήσεις στις εκπομπές από τις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές θα αντισταθμίσουν – για την ακρίβεια, θα υπερβούν κατά πολύ – τις όποιες μειώσεις στις εκπομπές από τα επιβατικά αυτοκίνητα.

Εκτός, βέβαια, κι αν προκύψουν νέες τεχνολογίες που θα έχουν στις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές την ίδια επίδραση που ο Elon Musk και άλλοι είχαν στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ας το ελπίσουμε…