Brexit: Προετοιμασμένη η Βρετανία για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας με την ΕΕ

Brexit: Προετοιμασμένη η Βρετανία για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας με την ΕΕ

Ο αρμόδιος υπουργός για το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την ΕΕ επιβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του εξετάζει όλα τα σενάρια.

«Η επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο μακράν η πιθανότερη έκβαση, είναι επίσης και η βέλτιστη έκβαση για τη χώρα μας», ανέφερε σήμερα ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο, προσθέτοντας ωστόσο πως η βρετανική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας με την ένωση.

«Δεν πιστεύω ότι θα είναι προς το συμφέρον κάποιας πλευράς το να μην υπάρξει συμφωνία. Αλλά ως υπεύθυνη κυβέρνηση, το σωστό είναι να εκπονούμε σχέδια για κάθε ενδεχόμενο».

Και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει την απογοήτευση τους για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής, αν και ο Ντέιβις δήλωσε ότι οι συνομιλίες έχουν σημειώσει πραγματική και απτή πρόοδο. Η Βρετανία θέλει να προχωρήσει τις συνομιλίες στο θέμα της μελλοντικής εμπορικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία οι Βρυξέλλες δεν θα εξετάσουν έως ότου το Λονδίνο διευθετήσει αυτό που θεωρεί οφειλές του παρελθόντος.

Πάντως ο Ντέιβις δήλωσε ότι «ξεκάθαρα» επιδιώκει μια συμφωνία, είπε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο κατάρρευσης των συνομιλιών.  «Τον τελευταίο χρόνο κάθε υπουργείο στο Γουάιτχολ εργάζεται με σταθερό ρυθμό καλύπτοντας όλη τη γκάμα σεναρίων», δήλωσε. «Αυτά τα σχέδια έχουν αναπτυχθεί καλά, έχουν σχεδιαστεί για να δώσουν ευελιξία προκειμένου να ανταποκρίνονται σε μια διαπραγματευθείσα συμφωνία, καθώς και να μας προετοιμάσουν για το ενδεχόμενο να αποχωρήσουμε χωρίς μια συμφωνία».

Οι δηλώσεις του Ντέιβις έρχονται μία ημέρα αφότου το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρ. Ένωσης αποφάσισε πως οι έδρες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) θα μετεγκατασταθούν από το Λονδίνο το Μάρτιο του 2019 στο Παρίσι και το Άμστερνταμ αντίστοιχα.

Και οι δύο πόλεις (Παρίσι και ‘Αμστερνταμ) επελέγησαν έπειτα από τρεις γύρους ψηφοφορίας και μία κλήρωση, καθώς στον τρίτο γύρο το Παρίσι ισοψήφησε με το Δουβλίνο για τη διεκδίκηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και το ‘Αμστερνταμ ισοψήφησε με το Μιλάνο για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.