Μπρουμίδης: Οι καινοτομίες της Vodafone αλλάζουν την αγορά των τηλεπικοινωνιών

Μπρουμίδης: Οι καινοτομίες της Vodafone αλλάζουν την αγορά των τηλεπικοινωνιών

«Η Ελλάδα αλλάζει και θα συνεχίζει να αλλάζει αναφορικά με την δημιουργία υποδομών στις τηλεπικοινωνίες».

Η Ελλάδα αλλάζει και θα συνεχίζει να αλλάζει αναφορικά με την δημιουργία υποδομών στις τηλεπικοινωνίες με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό γενικότερα και για την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών, ανέφερε ο χθες διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης, στο πλαίσιο εταιρικής εκδήλωσης.

Στην Ελλάδα χτίζονται δίκτυα νέας γενιάς και καλύπτεται η μεγάλη απόσταση που μας χωρίζει με την Ευρώπη, ανέφερε ο επικεφαλής της Vodafone εκτιμώντας μεταξύ άλλων ότι σε τρία χρόνια από σήμερα το 75% των επιχειρήσεων και το νοικοκυριών θα έχει πρόσβαση σε υποδομές σταθερής τηλεφωνίας που θα του εξασφαλίζουν συνδέσεις με πολλαπλάσιες ταχύτητες από σήμερα (100 Mbps).

Αναφερόμενος γενικότερα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ο κ. Μπρουμίδης επισήμανε ότι πέρασε τον δύσκολο κάβο και για πρώτη φορά μετά 8 χρόνια παρουσιάζει αυξητικά αποτελέσματα, γεγονός που είναι πολύ αισιόδοξο.

Μιλώντας ειδικότερα για την Vodafone στην Ελλάδα δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της, αναλύοντας επιγραμματικά μερικά από τα σχέδια της στους επιμέρους τομείς δραστηριοποίησης της. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον τομέα του τηλεοπτικού περιεχόμενου, το μοντέλο διάθεσης του οποίου σταδιακά αλλάζει, καθώς απομακρύνεται από την εμπορική αποκλειστικότητα και υιοθετεί συνεργατικούς τρόπους διανομής. Σημειωτέον ότι το ποσοστό της διείσδυσης της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 24%, όταν στην Ευρώπη ξεπερνά το 45%.

Όπως τόνισε ο κ. Μπρουμίδης, τους επόμενους μήνες η Vodafone θα ξεκινήσει την δημιουργία μίας νέας τηλεοπτικής πλατφόρμας, η οποία θα δώσει καινούριες δυνατότητες στο Vodafone TV, καθώς θα έχει χαρακτήρα over-the-top (OTT), θα παρέχει τηλεοπτικές υπηρεσίες ανεξαρτήτως δικτύων και συσκευών και θα προσφέρει ευελιξία, σύγχρονες τεχνολογίες και περιεχόμενο που συναρπάζει. Έτσι, θα είναι διαθέσιμη σε όλους και όχι μόνον στην πελατειακή βάση της Vodafone, εστιάζοντας σε περιεχόμενο υψηλού επιπέδου.

Επίσης, ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας ανέφερε επίσης ότι θα είναι παρών στις εξελίξεις αναφορικά με την Forthnet και την Cyta.

Παράλληλα, ο κ. Μπρουμίδης σημείωσε ότι η Vodafone στηρίζει τις πρωτοβουλίες της πολιτείας για την υλοποίηση του Εθνικού Ευρυζωνικού Πλάνου και τη χρήση πόρων για την εξάπλωση της ευρυζωνικότητας σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι μαζί με άλλους δύο παρόχους, τον ΟΤΕ και τη Wind, έχει απευθύνει επιστολή προς τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, η οποία δηλώνει την υποστήριξη στο Εθνικό Πλάνο, αλλά επισημαίνει και την ανάγκη επιπλέον πόρων, μεταξύ άλλων, και πόρων που θα επέτρεπαν την περαιτέρω ενίσχυση του Super Fast Broadband (με την επιδότηση του κόστους της κάθετης καλωδίωσης στα κτίρια) ή την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας για τις επιχειρήσεις (connected enterprise).

Η Vodafone Ελλάδας πέτυχε όλους τους οικονομικούς της στόχους, καταγράφοντας στο πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους κύκλο εργασιών 440 εκατ. ευρώ, έναν ισχυρό ρυθμό αύξησης των εσόδων από υπηρεσίες (4,6%), διεύρυνση της πελατειακής βάσης στη σταθερή (643 χιλιάδες πελάτες) και μεγάλη άνοδο της κατανάλωσης data στο δεύτερο τρίμηνο, η οποία ξεπέρασε τα 12 χιλιάδες TB.

Σημειώνεται ότι η Vodafone έχει δεσμευθεί για την πρώτη μεγάλης κλίμακας υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) στην Ελλάδα, η οποία έχει υποβληθεί και εγκριθεί ως επενδυτικό πλάνο από την ΕΕΤΤ στο πλαίσιο του κανονισμού Vectoring/NGA και αποτελεί μέρος του στρατηγικού πλάνου της εταιρείας για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2020.

Ο κ. Μπρουμίδης έκανε επίσης αναφορά στις αλλαγές που θα επιφέρουν η ανάπτυξη του διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) επισημαίνοντας ότι αλλάζει διεθνώς την καθημερινότητα και το επιχειρείν.