Business made in China για Έλληνες επιχειρηματίες

Business made in China για Έλληνες επιχειρηματίες
China Economy

Ακολουθώντας το δρόμο του Μεταξιού, οι Έλληνες επιχειρηματίες τολμούν τα τελευταία χρόνια να απλώσουν τα δίχτυα τους στην αχανή κινεζική αγορά.

Μια αγορά που αποτελείται από 1,3 δισ. δυνητικούς καταναλωτές, μόνο ασυγκίνητους δε θα μπορούσε να αφήσει τους Έλληνες, οι οποίοι στα πλαίσια της εξωστρέφειας και της προσπάθειας για ανάπτυξη στρέφουν το βλέμμα τους και στην Ανατολή.

Συμμαχίες, στρατηγικές συμφωνίες και εξαγωγές βρίσκονται στο μενού Ελλήνων επιχειρηματιών που επενδύουν τα τελευταία χρόνια σε πολλούς τομείς, εκμεταλλευόμενοι και την σύσφιξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας.

Οι κλάδοι στους οποίους εστιάζουν κυρίως οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι αυτοί των τροφίμων, των ποτών, της βιομηχανίας και φυσικά της ναυτιλίας, με τις ελληνικές εταιρείες που έχουν εμπορικές σχέσεις με την Κίνα να ξεπερνούν τις χίλιες.

Αποκαλυπτικά είναι άλλωστε τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2012, οι εξαγωγές του τομέα των τροφίμων και ποτών, των φαρμάκων, των χημικών-πλαστικών κ.ά. προς την Κίνα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 7,5%, με την συνολική τους αξία να ανέρχεται στα 290,1 εκατ. ευρώ από 269,9 εκατ. ευρώ το 2011.

Ναυπηγήσεις πλοίων και Cosco
O εφοπλιστικός κόσμος καταγράφει σημαντική παρουσία στην οικονομία του κινεζικού δράκου, με μεγάλα ονόματα να επενδύουν σε ναυπηγήσεις πλοίων και συμφωνίες με τη Cosco. Υπολογίζεται ότι οι ναυτιλιακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, ιδιαίτερα στο τομέα των ναυπηγήσεων, ξεπερνούν τις 60 σε αριθμό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την παρουσίας της Tsakos Group, με το γνωστό εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκο και τον γιο του Νίκο να διατηρούν γραφείο αντιπροσώπευσης της ελληνικής ναυτιλίας στη Σαγκάη. Επίσης η ναυτιλιακή εταιρεία του  Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, Costamare Shipping Company,  έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με την Cosco, ενώ στην Κίνα δραστηριοποιείται και η εταιρεία συμφερόντων των αδελφών Γιαννόπουλου, η China Shipping Greece Agency LTD. Η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί κοινοπραξία της China Shipping Shanghai και της Dealmar. Ακόμα ο εφοπλιστικός όμιλος του Γιάννη Ξυλά, ο οποίος εκτός από τις ναυτιλιακές σχέσεις με την Κίνα, μέσω joint venture έχει κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής μεσογειακών προϊόντων και από την Κίνα κάνει εξαγωγές σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.

Η σημασία που αποδίδουν οι Έλληνες εφοπλιστές στο «άνοιγμα» της κινεζικής αγοράς καταγράφεται και από τους εκπροσώπους του κλάδου που συνόδευσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο πρόσφατο ταξίδι του στο Πεκίνο. Ανάμεσα τους, εφοπλιστές όπως οι Προκοπίου, Βενιάμης και Βερνίκος έδωσαν το παρόν.

Διαβάστε: Ο αιώνας του δράκου

Ελαιόλαδο, κρασί και τρόφιμα
Ελαιόλαδο, κρασί, γαλακτοκομικά, αρτοσκευάσματα και γλυκά αποτελούν τις κατηγορίες τροφίμων και ποτών που συγκινούν περισσότερο τους Κινέζους και έτσι δημιουργούν σημαντική εξαγωγική προοπτική για τις ελληνικές εταιρείες του κλάδου τροφίμων και ποτών.

Ο όμιλος Μπουτάρη έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στη Κίνα τόσο σε επίπεδο εξαγωγών όσο και σε αυτό της παραγωγής, καθώς έχει προχωρήσει σε κοινοπραξία με έτερο όμιλο για την παραγωγή κρασιού.

Επίσης εταιρείες οινοποιίας, όπως ο συνεταιρισμός VAENI, Τσάνταλης, η «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων» (Apelia, Calliga), το Κτήμα Κώστα Χατζημιχάλη, το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, κ.ά. έχουν δρομολογήσει σχέδια επέκτασης στη κινεζική αγορά. Μάλιστα οι πωλήσεις σε κρασί τα τελευταία τρία χρόνια σημείωσαν αύξηση πάνω από 1.000% (!), καθιστώντας την συγκεκριμένη αγορά ιδιαιτέρως ελκυστική για Έλληνες οινοποιούς.

Εξίσου θεαματικά αποτελέσματα καταγράφουν και οι εξαγωγές παρθένου ελαιόλαδου, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το α’ τρίμηνο του 2012 ανήλθαν σε αξία σε 1.193.020 ευρώ, έναντι μόλις 256.810 ευρώ το α’ τρίμηνο του 2011, σημειώνοντας αύξηση 364,55%. Με την επίδοση αυτή η Κίνα αποτελεί τον έβδομο μεγαλύτερο πελάτη του ελληνικού ελαιόλαδου.

Σύμφωνα με το Ελληνο–κινεζικό επιμελητήριο, ήδη από το 2011 είχε καταγραφεί αύξηση των ελληνικών εξαγωγών παρθένου ελαιόλαδου κατά 79% σε σχέση με το 2010, από 3.298 σε 5.900 τόνους.

Έτσι το μερίδιο του ελληνικού ελαιόλαδου στην κινεζική αγορά είναι της τάξης του 9%, με την Ισπανία και την Ιταλία να κυριαρχούν, έχοντας αποσπάσει μερίδιο 50% και 35% αντιστοίχως.

Ακόμα ανερχόμενοι κλάδοι στην Κίνα θεωρούνται η αρτοποιία και η ζαχαροπλαστική, με τα καταστήματα πώλησης ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και γλυκών να είναι εξαιρετικά δημοφιλή στους Κινέζους ως καταστήματα γρήγορης εστίασης.

Και η Ελληνική βιομηχανία επενδύει στην Κίνα
Παρουσία στην κινεζική αγορά καταγράφουν ακόμη και βιομηχανικές επενδύσεις, με σημαντικές εταιρείες  να δίνουν το παρόν, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν η Frigoglass, η S&B, η FHL Μάρμαρα Κυριακίδης, η Σιδενόρ και τα Πλαστικά Κρήτης.

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν για τη δραστηριότητα τους επί κινεζικού εδάφους είναι και η FolliFollie, η οποία μέσω θυγατρικής στη Σαγκάη λειτουργεί πάνω από 170 καταστήματα.

Τέλος την ελληνική παρουσία συμπληρώνουν και άλλα «ηχηρά» ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, όπως η εταιρεία «Κορρές», η APIVITA, η Ελληνική Ζυθυποιία, αλλά και η Intralot.

Η Κινεζική οικονομία σε αριθμούς
Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη απειλή για την αμερικανική παγκόσμια κυριαρχία, καθώς η Κίνα αναπτύσσει την οικονομία της με γρήγορους ρυθμούς, αυξάνοντας ταυτόχρονα την επιρροή της οικονομικά και γεωπολιτικά.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

  • H κινεζική οικονομία «τρέχει» με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 7%.
  • Οι λιανικές πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2013 αυξήθηκαν κατά 12,4%, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση των διαθέσιμου εισοδήματος (disposable income) τόσο του αστικού πληθυσμού 9,9%, που ανήλθε κατά μέσο όρο στα 6,220 Yuan, όσο και των κατοίκων της υπαίθρου 12,5% που αντίστοιχα έφθασε στα 2,107 Yuan.
  • Η Κίνα διαθέτει σήμερα συναλλαγματικά αποθέματα ύψους τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβανομένου και του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, γεγονός που την μετατρέπει σε «παγκόσμιο τραπεζίτη» τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για άλλες ισχυρές οικονομίες.
  • Στα 10 δισ. Ευρώ υπολογίζονται οι επενδύσεις των κινεζικών κρατικών εταιρειών μόνο στην Ευρώπη, αυξημένες κατά 20% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Διαβάστε: Ο Tόνι Μπλερ εξορκίζει τον δράκο

Μένει να αποδειχτεί κατά πόσο οι Κινέζοι θα καταφέρουν να υλοποιήσουν αυτό που ονομάζουν και ως το «όνειρο του νέου Κινέζου Προέδρου Ζι  Ζινπίνγκ», δηλαδή να αφήσουν πίσω τους τις ΗΠΑ, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην παγκόσμια οικονομία.