Χαμηλό πενταετίας για την ανάπτυξη στη Γερμανία. Είναι αυτό σημάδι επερχόμενης ύφεσης;

Χαμηλό πενταετίας για την ανάπτυξη στη Γερμανία. Είναι αυτό σημάδι επερχόμενης ύφεσης;
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι παγκόσμιες εξελίξεις χτύπησαν και την «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας.

 

Η γερμανική οικονομία είναι πιθανόν να συνεχίσει να αναπτύσσεται στην αρχή του 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών το 2018.

Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας αυξήθηκε κατά 1,5% το 2018 – ο χαμηλότερος ρυθμός της πενταετίας – συγκριτικά με 2,2% το 2017. Οι λόγοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης πέρυσι περιλαμβάνουν την ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία, τα προβλήματα με τις πωλήσεις στην κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας λόγω των νέων προτύπων για τη ρύπανση καθώς και έκτακτους παράγοντες όπως η έξαρση της γρίπης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ο ρυθμός ανάπτυξης να διαμορφωθεί στο 1,5% το 2018.

“Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε για ένατη συνεχή χρονιά αλλά η ανάπτυξη έχει χάσει τη δυναμική της”, ανακοίνωσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία, που επεσήμανε ότι βασικός κινήτηριος παράγοντας της ανάπτυξης ήταν η εγχώρια ζήτηση.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, η οικονομία πιθανόν αναπτύχθηκε οριακά το τέταρτο τρίμηνο του 2018, το οποίο θα σημαίνει ότι γλίτωσε την ύφεση – που προσδιορίζεται από δύο ή περισσότερα συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.