Χάνεται και ο στόχος του Eurogroup της 20ης Μαρτίου

Χάνεται και ο στόχος του Eurogroup της 20ης Μαρτίου
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ EUROGROUP ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕY.

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο οι τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς μετά την αποχώρησή τους από την Αθήνα.

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο στόχος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, για άλλη μία φορά, χάνεται, αφού καμία ουσιαστική πρόοδος δεν υπήρξε στις τηλεδιασκέψεις των τεχνικών κλιμακίων, μετά την αποχώρηση των επικεφαλής του κουαρτέτου την περασμένη εβδομάδα.

Στο επίσημο έγγραφο με τα θέματα ημερήσιας διάταξης της επόμενης συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, αναφέρεται πως οι υπουργοί, απλώς θα ενημερωθούν για την πρόοδο των συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ενδεχόμενο έγκρισης staff level agreement.

Είναι πλέον προφανές πως το αισιόδοξο σενάριο είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης τον Μάιο, αφού ο χρόνος που μεσολαβεί μετά το Eurogroup της 20ης Μαρτίου και έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου κρίνεται ελάχιστος.

Η καθυστέρηση οδηγεί την Ελλάδα σε όλο και μειονεκτικότερη θέση, καθώς όσο πλησιάζουμε στον Ιούλιο, η ρευστότητα θα στερεύει, ενώ τα μηνύματα για το ΑΕΠ, μετά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τελευταίο τρίμηνο του 2016 μόνο αισιόδοξα δεν μπορεί να θεωρούνται.

Ήδη, οι αναλυτές χαμηλώνουν τον πήχη από το 2,7% που ήταν η πρόβλεψη της Κομισιόν σε 0,5% έως 1,9%, με επικρατέστερο το σενάριο η ανάπτυξη το 2017 να μην ξεπεράσει το 1%. Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι πολύ πιθανό, οι δανειστές να απαιτήσουν περισσότερα μέτρα, αφού τίθενται εν κινδύνω οι στόχοι για τα έσοδα.

Ήδη, τα στοιχεία από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού για τον Φεβρουάριο δείχνουν ότι η υπέρβαση των στόχων στα έσοδα αρχίζει και ροκανίζεται, καθώς αυτή διαμορφώθηκε σε μόλις 78 εκατ. ευρώ, ωστόσο ακόμη και αυτή η υπέρβαση οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρισμα από την ΤτΕ (κατά 334 εκατ. ευρώ). Χωρίς αυτό, τα έσοδα θα παρουσίαζαν τρύπα 250 εκατ. ευρώ, με το επιχείρημα της κυβέρνησης για την υπεραπόδοση των εσόδων, που χρησιμοποιεί προκειμένου να αμφισβητήσει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ να εξανεμίζεται.