Χάνει το «φωτοστέφανό» της η Tesla;

Χάνει το «φωτοστέφανό» της η Tesla;
epa07406756 A person walks past a Tesla showroom in Berlin, Germany, 01 March 2019. Shares of US electric car maker Tesla fell a day after store closures and job cuts were announced. EPA/JENS SCHLUETER

Η μειωμένη τιμή του Model 3 και το κλείσιμο των καταστημάτων δεν φάνηκε να αρέσει καθόλου στους επενδυτές.

 

Ο CEO της Tesla, Έλον Μασκ, προϊδέασε τους followers του στο Twitter αυτή την εβδομάδα με μεγάλα νέα για την εταιρεία. Μια μέρα μετά αφότου τα νέα αυτά έγιναν γνωστά -επιτέλους η εταιρεία αποφάσισε να φέρει στην αγορά το 35.000 δολαρίων Model 3, αλλά κλείνει καταστήματα για να αντέξει το κόστος- η μετοχή της κατέρρευσε σχεδόν κατά 8%, με τους αναλυτές να ανησυχούν για τις μελλοντικές προοπτικές της.

Οι μεγάλες άνοδοι και πτώσεις της μετοχής της Tesla δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο φαινόμενο, μιας και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τους στόχους που ο ίδιος ο Μασκ θέτει για την εταιρεία του. Κι αυτό, διότι ο CEO της επιχείρησης συχνά-πυκνά προχωρά σε εντελώς ανορθόδοξες κινήσεις, όπως το να μειώσει δραστικά τον αριθμό των άλλων μοντέλων της Tesla ούτως ώστε να ανταπεξέλθει στην υπόσχεση για παράδοση του Model 3 στα 35.000 εντός διετίας.

«Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η ακραία περίπτωση της Tesla μοιάζει συχνά με κάτι που φέρνει στην επόμενη Apple, με το Model 3 να γίνεται το δικό της iPhone», αναφέρει σε ανάλυσή της η τράπεζα Barcleys. «Αλλά η ανακοίνωση για τη μειωμένη τιμή στα 35.000 δολάρια και το κλείσιμο όλων των καταστημάτων/εκθέσεων υποτιμά πολλές από τις προσδοκίες».