Χάνουν πλέον λεφτά όσοι αγόρασαν μετοχές της Snap

Χάνουν πλέον λεφτά όσοι αγόρασαν μετοχές της Snap

Στην αρχική δημόσια εγγραφή της εταιρείας.

Η μετοχή της Snap έπεσε κάτω από τα επίπεδα της τιμής της αρχικής δημόσιας εγγραφής της – τα 17 δολάρια – για πρώτη φορά, τέσσερις μήνες αφότου η εταιρεία που δημιούργησε τη Snapchat εισήχθη στο χρηματιστήριο.

Η Snapchat είναι η γνωστή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που εξαφανίζονται, και η είσοδος της εταιρείας στο χρηματιστήριο, τον Μάρτιο, είχε βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Στο κλείσιμο της Δευτέρας, η τιμή της μετοχής της Snap έπεσε στο ιστορικό χαμηλό των 16,99 δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι επενδυτές που αγόρασαν μετοχές της εταιρείας στο ντεμπούτο της έχουν πλέον και επίσημα αρχίσει να χάνουν λεφτά.

Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι άνθρωποι που αγόρασαν μετοχές της Snap – η τιμή της οποίας είχε φτάσει στα 24 δολάρια την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης – έχουν χάσει ακόμα περισσότερα χρήματα.

Για παράδειγμα, ένας οδηγός της Uber που επένδυσε όταν η τιμή της μετοχής είχε φτάσει στα 25 δολάρια έχει χάσει πλέον 32% των χρημάτων του.

Και η ίδια η Snap έχει χάσει πλέον πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, καθώς αυτή από τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια έχει πέσει στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τη Δευτέρα, οι μετοχές της Snap έπεσαν πάνω από 1%, παρόλο που οι μετοχές άλλων ανταγωνιστριών εταιρειών κοινωνικών μέσων, όπως η Facebook και η Twitter, ανέβηκαν. Η Wall Street φοβάται, πλέον, ότι κάποιοι από τους μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας θα θελήσουν να ξεφορτωθούν μαζικά μετοχές αργότερα μέσα στον Ιούλιο.

Επί της παρούσης, πολλοί επενδυτές που αγόρασαν μετοχές της Snap κατά την αρχική δημόσια εγγραφή δεν έχουν το δικαίωμα να τις πουλήσουν – καθώς ισχύει η γνωστή και ως «περίοδος κλειδώματος». Αυτή η περίοδος όμως λήγει σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, στις 29 Ιουλίου, και τότε θα πάψει να υπάρχει ο οποιοσδήποτε περιορισμός στην πώληση των μετοχών.

Ακόμα και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Snap παραδέχονται ότι η τιμή της μετοχής θα υποχωρήσει ραγδαία εάν αυτοί οι αρχικοί μέτοχοι αποφασίσουν να πουλήσουν με την πρώτη ευκαιρία που τους παρουσιαστεί.

Γενικά, υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την ικανότητα της Snapchat να αναπτυχθεί και να προσελκύσει διαφημιστικά έσοδα, στον βαθμό τουλάχιστον που είχαν ελπίσει οι επενδυτές.

Ο Στίβεν Γου, αναλυτής της Credit Suisse, έγραψε σε σημείωμά του προς τους πελάτες: «Η ελπίδα μας ήταν η Snap να επιδείξει μια πιο άνετη πορεία ανάπτυξης. Οι εξελίξεις μας υπενθυμίζουν ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις συχνά αναπτύσσονται μετ’ εμποδίων».