Χάος στο Κάιρο (update)

Χάος στο Κάιρο (update)

Αιματηρή διάλυση των συγκεντρωμένων υποστηρικτών του Μόρσι. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αίγυπτος (βίντεο και εικόνες).

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 17:00 σήμερα (ώρα Ελλάδας) και για τον επόμενο μήνα θα βρίσκεται η Αίγυπτος. Η ανακοίνωση έγινε μέσω της δημόσιας τηλεόρασης της Αιγύπτου μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις μεταξύ υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.

Επιπλέον, οι αιγυπτιακές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Κάιρο και σε άλλες 11 (από τις 27) επαρχίες της χώρας. «Μετά την ανακοίνωση της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι τις 6 το πρωί (7:00 ώρα Ελλάδας), μέχρι νεωτέρας» ανέφερε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης. «Όποιος παραβιάσει την εντολή αυτή θα φυλακιστεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δεκάδες τα θύματα, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός τους
Σήμερα το πρωί η αιγυπτιακή αστυνομία ξεκίνησε τη διάλυση των συγκεντρώσεων των υποστηρικτών του αποπεμφθέντα ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σε δύο πλατείες του Καΐρου. Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων στις πλατείες Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα, όπου είχαν οχυρωθεί εδώ και περισσότερο από έναν μήνα οι υποστηρικτές του Μόρσι ζητώντας την επιστροφή του στην προεδρία.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mena, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου, μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 149, με τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 1400. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 250 και των τραυματιών τους 2.000.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται η 17χρονη Ασμάα ελ Μπελτάγκι, κόρη ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων και ο εικονολήπτης του Skynews Μικ Ντιν, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του βρετανικού μέσου ενημέρωσης.

«Ήρθαν στις 7 το πρωί. Με ελικόπτερα από πάνω και μπουλντόζες από κάτω. Γκρέμισαν τους τοίχους μας. Αστυνομικοί και στρατιώτες έριχναν δακρυγόνα στα παιδιά», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας δάσκαλος, ο Σάλεχ Αμπντουλαζίζ, 39 ετών, που είχε τραυματιστεί στο κεφάλι. «Συνέχισαν να πυροβολούν τους διαδηλωτές ακόμη και όταν τους παρακαλούσαμε να σταματήσουν», πρόσθεσε.

Αίγυπτος: Ώρα μηδέν

Οι συγκεντρωμένοι αιφνιδιάστηκαν από την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, αφού οι αιγυπτιακές αρχές είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα διεξαχθεί μία επιχείρηση «κατά στάδια» κατά την οποία οι περισσότερο ειρηνικοί διαδηλωτές θα πεισθούν να εγκαταλείψουν τις πλατείες, πριν από την επίθεση εναντίον των πλέον σκληροπυρηνικών.

Η κυβέρνηση και ο αιγυπτιακός Τύπος κατηγορούσαν τους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι ότι είναι τρομοκράτες που έχουν συγκεντρώσει όπλα στις δύο υπό κατάληψιν πλατείες και ότι χρησιμοποιούν γυναίκες και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα επέμενε ότι οι συγκεντρώσεις ήταν ειρηνικές.

Σήμερα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε «τους Αιγύπτιους να βγουν στους δρόμους για να σταματήσουν τη σφαγή».

Αίγυπτος: «Οι νεκροί ξεπερνούν τους 100»

1/6

«Οι σφαίρες πέφτουν σαν βροχή»
Ο αιγυπτιακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και προσπαθούσαν να εισέλθουν στην πλατεία Ραμπάα αλ-Αλαουίγια στο Κάιρο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters, που δήλωσε ότι είδε περί τους είκοσι διαδηλωτές να έχουν πυροβοληθεί στα πόδια από Αιγύπτιους στρατιώτες.

Ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκι, στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι εκατοντάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά την διάλυση των δύο συγκεντρώσεων των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι στις πλατείες Νάχντα και Ραμπάα αλ-Αλαουίγια στο Κάιρο. «Οι σφαίρες πέφτουν βροχή στους διαδηλωτές στη Ραμπά αλ Αλαουίγια από όλες τις κατευθύνσεις», δήλωσε ο αλ-Μπελτάγκι.

Αντίποινα εναντίον «χριστιανών – κοπτών» από υποστηρικτές του Μόρσι
Οι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι πυρπόλησαν κοπτική εκκλησία στην πόλη Σοχάγκ, στην κεντρική Αίγυπτο, σε αντίποινα για την διάλυση των συγκεντρώσεων στο Κάιρο. Οι διαδηλωτές πέταξαν επίσης βόμβες μολότοφ στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Σοχάγκ, όπου κατοικεί πολυπληθής χριστιανική κοινότητα.

Η ηγεσία της Κοπτικής Εκκλησίας υποστήριξε την απομάκρυνση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό. Ο πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας Ταουάντρος ΙΙ εμφανίσθηκε μαζί με τον μεγάλο ιμάμη του πανεπιστημίου αλ Αζχαρ στο πλευρό του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι κατά την ανακοίνωση της αποπομπής του Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου.

Αποχωρούν οι υποστηρικτές του Μόρσι
Μετά το λουτρό αίματος, εκατοντάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι αποχώρησαν από την πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια, ένα από τα προπύργια των διαδηλωτών στο Κάιρο, υπό την επιτήρηση ένοπλων αστυνομικών, σύμφωνα με τις εικόνες που έδειξε σε απευθείας μετάδοση η αιγυπτιακή τηλεόραση.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις της τάξης συμφώνησαν να αφήσουν όσους το επιθυμούσαν να φύγουν πεζή από το χώρο. Σύμφωνα με το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο Mena, οι αστυνομικοί συνέλαβαν υποστηρικτές του Μόρσι που ήταν οπλισμένοι και πλέον έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πλατεία.

Ακινητοποίηση των τρένων που φθάνουν και αναχωρούν από το Κάιρο
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έχουν ακινητοποιηθεί τα τρένα που εισέρχονται και εξέρχονται του Καΐρου για να εμποδιστεί η οργάνωση διαδηλώσεων εκτός της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι
Μετά την αιματηρή επέμβαση των δυνάμεων ο αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

«Μου είναι δύσκολο να συνεχίσω να αναλαμβάνω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις συνέπειες των οποίων φοβάμαι» αναφέρει ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Αιγύπτιος πολιτικός, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο Άντλι Μανσούρ. «Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μια σταγόνα αίμα».

Αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα, καταδίκη από ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν έντονα τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών στην Αίγυπτο», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, καλώντας τον αιγυπτιακό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων από το Έντγκαρταουν, στο Μάρθας Βίνγιαρντ της Μασαχουσέτης, όπου περνά τις καλοκαιρινές διακοπές του ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Έρνεστ κάλεσε επίσης τους στρατιωτικούς ηγέτες της Αιγύπτου να σεβαστούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του αιγυπτιακού λαού.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο τις ταραχές που σημειώθηκαν στο Κάιρο. Ο Μπαν Γκι Μουν «εκφράζει τη λύπη του που οι αιγυπτιακές αρχές επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν βία για να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Νεσίρκι.

Ο γενικός γραμματέας κάλεσε «όλους τους Αιγύπτιους να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην προώθηση μιας διαδικασίας συμφιλίωσης» από την οποία δεν θα εξαιρείται καμία πλευρά.

Από τις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία» της για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και κάλεσε τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Στην ανακοίνωσή της η Άστον ζητά επίσης από τους Αιγύπτιους πολίτες «να αποφύγουν νέες προκλήσεις και μια κλιμάκωση» της βίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο να λάβουν αμέσως μέτρα για να σταματήσει η «σφαγή» στην Αίγυπτο, λέγοντας πως η διεθνής σιωπή άνοιξε το δρόμο για την άσκηση της βίαιης καταστολής από τις αιγυπτιακές αρχές.

«Η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος πρέπει να δράσει αμέσως για να σταματήσει αυτή η σφαγή», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ερντογάν.

Η Τεχεράνη καταδίκασε επίσης τη «σφαγή» στην Αίγυπτο, με ανακοίνωσή της η οποία μεταδόθηκε σήμερα από το πρακτορείο FARS.

«Το Ιράν παρακολουθεί από κοντά τα πικρά γεγονότα της Αιγύπτου, κατακρίνει τις βίαιες ενέργειες, καταδικάζει τη σφαγή του πληθυσμού και προειδοποιεί για τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει», ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Κατάρ καταγγέλλει κατηγορηματικά τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών (…) που στοίχισε τη ζωή σε αριθμό άοπλων αθώων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ καταδίκασε επίσης σήμερα τα βίαια επεισόδια στην Αίγυπτο εκτιμώντας πως «η κύρια ευθύνη» ανήκει στο καθεστώς.

«Καταδικάζω τους σκοτωμούς και τη βία στην Αίγυπτο. Η κύρια ευθύνη ανήκει στις δυνάμεις του καθεστώτος. Εξαιρετικά δύσκολο να αποκατασταθεί μια πολιτική διαδικασία», έγραψε ο Μπιλτ στο Twitter.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση με άκρα ανησυχία. Είναι ολοένα και πιο φανερό πως το πάνω χέρι το έχουν οι δυνάμεις αυτών που θέλουν να φτάσουν στα άκρα», πρόσθεσε ακόμη ο σουηδός υπουργός μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό SR.

Στο Λονδίνο, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «τη χρήση βίας για να διαλυθούν οι διαδηλώσεις» των οπαδών του Μόρσι και κάλεσε «τις δυνάμεις ασφαλείας να δράσουν με αυτοσυγκράτηση». Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε «βαθιά ανήσυχος από την κλιμάκωση της βίας στην Αίγυπτο».

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, AP

Πρώτη δημοσίευση: 11:31