Χαρίτσης: Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί η Αναπτυξιακή Στρατηγική

Χαρίτσης: Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί η Αναπτυξιακή Στρατηγική
Ημερίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με ομιλητες τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου και τονο Αναπληρωτη Υπουργο, Αλέξης Χαρίτσης, Την ημερίδας διοργανώνουν το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων Η ημερίδα έχει στόχο την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης με πόρους της ΕΤΕπ, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους η Τράπεζα μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση πραγματοποίησης επενδύσεων στους τομείς αρμοδιότητας των Υπουργείων. Στη φωτο ο Ανπ-λ. Υπ οικονομιας Αλεξης Χαριτσης ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ EUROKINISSI

Πρόκειται για τον οδικό χάρτη που θα βασιστεί η προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάταξη της οικονομίας στη μεταμνημονιακή εποχή.

Τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσει η κυβέρνηση την Αναπτυξιακή Στρατηγική. Πρόκειται για τον οδικό χάρτη πάνω στον οποίο θα βασιστεί η προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάταξη της οικονομίας στη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης στην Εφημερίδα των Συντακτών για την Αναπτυξιακή Στρατηγική:

«Τους επόμενους μήνες η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Κλείνει οριστικά τον κύκλο των μνημονίων και της σκληρής επιτροπείας και επιστρέφει στην κανονικότητα, ανακτώντας το κύρος και τη διεθνή της αξιοπιστία. Το κρίσιμο τώρα είναι να θέσουμε τις βάσεις για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη ώστε η χώρα να μην ζήσει ξανά κρίση σαν και αυτή των προηγούμενων ετών που δοκίμασε τις αντοχές της κοινωνίας.

Σε αυτή την ανάγκη απαντά η Αναπτυξιακή Στρατηγική που συνέταξε η κυβέρνηση και θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για τον οδικό χάρτη πάνω στον οποίο θα βασιστεί η προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάταξη της οικονομίας.

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι αυτό που πρωτίστως χρεωκόπησε το 2010 δεν είναι τα δημοσιονομικά του κράτους αλλά το παραγωγικό μοντέλο γύρω από το οποίο αρθρώθηκε η ελληνική οικονομία τις προηγούμενες δεκαετίες. Ένα μοντέλο εσωστρεφές, στηριγμένο στον δανεισμό και την κατανάλωση που οδήγησε σε δραματική συρρίκνωση της βιομηχανίας και της γεωργίας αλλά και σε εκρηκτικές κοινωνικές ανισότητες.

Η Αναπτυξιακή Στρατηγική στοχοθετεί την αλλαγή αυτού του μοντέλου μέσα από την επαναβιομηχάνιση και τη στοχευμένη ενίσχυση κρίσιμων τομέων στους οποίους η ελληνική οικονομία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα καθώς και την αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, προτάσσοντας την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Για πρώτη φορά η χώρα διαθέτει ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις που διαμορφώθηκαν μέσα από ανοικτό διάλογο με τους παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών. Το σχέδιο αυτό θα εμπλουτιστεί και θα εξειδικευτεί περαιτέρω ώστε να αποτελέσει το πρόγραμμα δράσης για την επαναθεμελίωση της οικονομίας, την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και τη θωράκιση της δημοκρατίας».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στο ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα περιλαμβάνονται περισσότερες από 240 μεταρρυθμίσεις στην πενταετία 2018-2022 και μεταξύ αυτών που ξεχωρίζουν στον τομέα της οικονομίας είναι ο μόνιμος μηχανισμός αντικειμενικών αξιών που θα υλοποιηθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2019, το μητρώο περιουσιακών στοιχείων που θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2018 και η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

Στα εργασιακά δίνεται έμφαση στην επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

Έμφαση δίνεται στις εξαγωγές, στην τουριστική ανάπτυξη, στις υποδομές και μεταφορές, στη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών ιδιαίτερα των πιο απομακρυσμένων, στην αναμόρφωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα με την ψηφιοποίηση να είναι βασικό στοιχείο