Χαρίτσης: Το Αναπτυξιακό Σχέδιο λειτουργεί θετικά στις διαπραγματεύσεις για χρέος και επόμενη μέρα

Χαρίτσης: Το Αναπτυξιακό Σχέδιο λειτουργεί θετικά στις διαπραγματεύσεις για χρέος και επόμενη μέρα

Νέο κύκλο συζητήσεων με τους παραγωγικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που καταγράφει η εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm 97,8.

«Οι προοπτικές που δίνει για την ελληνική οικονομία είναι οι καλύτερες της τελευταίας δεκαετίας σε σχέση με την πορεία του ΑΕΠ, αλλά και συνολικά με τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται με την έξοδο από τα μνημόνια», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι έχει γίνει κοινός τόπος στους διεθνείς οργανισμούς ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, δεν μπορούν να υπάρχουν πισωγυρίσματα και ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια.

Για το θέμα του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, Καναδά, Κίνας και άλλων χωρών, ο κ. Χαρίτσης δήλωσε ότι στην σχετική τοποθέτησή του χθες στην ετήσια Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι τόνισε ότι «πρέπει να δούμε πραγματικά τι οδηγεί σε τέτοιου τύπου μονομερείς κινήσεις οι οποίες προφανώς προκαλούν μεγάλο κακό στο παγκόσμιο εμπόριο και στις διεθνείς σχέσεις. Το γεγονός ότι έχουμε προβλήματα που σχετίζονται με την επιδείνωση των περιβαλλοντικών όρων με τους οποίους διεξάγεται το εμπόριο, των εργασιακών σχέσεων, η λογική των πολύ χαμηλών φορολογικών συντελεστών, των επιδοτήσεων σε μια χώρα για να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή, αυτό δημιουργεί μια επιθετικότητα μεταξύ όλων των παικτών, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως έκαναν οι ΗΠΑ με μονομερείς ενέργειες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας έδωσε έμφαση στην αναγνώριση του ΟΟΣΑ ότι για πρώτη φορά υπάρχει Αναπτυξιακό Σχέδιο στην ελληνική οικονομία, μία βάση συζήτησης που «περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία αντιμετωπίζονται ή συζητιούνται σε διεθνές επίπεδο. Για πρώτη φορά έχουμε ένα κείμενο, που συνοδεύεται από ένα λεπτομερές παράρτημα με συγκεκριμένες δράσεις ανά υπουργείο και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και αυτό αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό, τους παραγωγικούς φορείς και προς τους εταίρους».

Τόνισε ότι με βάση το συγκεκριμένο κείμενο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup θα γίνει δεύτερος κύκλος συζητήσεων με τους παραγωγικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι και ο ΟΟΣΑ. Σημείωσε ότι το Αναπτυξιακό Σχέδιο «μας διευκολύνει στις παράλληλες συζητήσεις που κάνουμε και για το χρέος, αλλά και για την επόμενη ημέρα. Το γεγονός ότι έχουμε ένα σχέδιο έχει καθησυχάσει πολλούς στο διεθνές περιβάλλον για το τι θα κάνει η Ελλάδα την επόμενη μέρα».

Ερωτηθείς για το λόγο που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποδέχεται το κείμενο, ο κ. Χαρίτσης απάντησε: «Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να αποκηρύξει το κείμενο πριν καν το διαβάσει. Μπορεί ο καθένας να κρίνει τη σοβαρότητα αυτής της τοποθέτησης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ