Χέρμπερτ Ντις: Αυτός είναι ο νέος «πιλότος» στο τιμόνι της Volkswagen

Χέρμπερτ Ντις: Αυτός είναι ο νέος «πιλότος» στο τιμόνι της Volkswagen
epa06665964 New Volkswagen CEO Herbert Diess (R) speaks at press conference after a Supervisory Board Meeting of the Volkswagen Group in Wolfsburg, Germany, 13 April 2018. The Board of Management and Supervisory Board of Volkswagen decided on 12 April 2018 to change their management structure including the replacement of the Chairman of the Group’s Board of Management. EPA/JENS SCHLUETER

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο έχει ως στόχο να καθησυχάσει τους επενδυτές και να οδηγήσει τη VW σε μια νέα εποχή.

Ο Χέρμπερτ Ντις είναι και επίσημα ο νέος επικεφαλής της Volkswagen που επέλεξε έναν νέο ηγέτη για να προετοιμάσει τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο για ένα κύμα τεχνολογικών αλλαγών που θα φέρουν τα πάνω κάτω στα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα του κλάδου.

Ο Ντις, επικεφαλής της μάρκας VW, θα γίνει διευθύνων σύμβουλος όλης της εταιρείας και θα επιβλέπει την τεχνολογία σε ολόκληρο τον οργανισμό, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη. Ο κατασκευαστής θα διαχωριστεί βάσει έξι επιχειρηματικών περιοχών, με το τμήμα φορτηγών και λεωφορείων να προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη αυτόνομη πορεία.

«Το πιο σημαντικό καθήκον μου τώρα είναι να συνεργαστώ με τη διοίκηση και το εργατικό δυναμικό του ομίλου μας για να προωθήσουμε περαιτέρω την εξέλιξή μας σε έναν κερδοφόρο, παγκοσμίως πρωτοπόρο πάροχο βιώσιμης κινητικότητας», δήλωσε ο Ντις στην ανακοίνωση.

Ο ίδιος παρουσίασε τα σχέδιά του σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή, στην έδρα της εταιρείας στο Βόλφσμπουργκ της Γερμανίας.

Δείτε ακόμη: Επενδύσεις 3,3 δισ. δολάρια από την VW μέχρι το 2020

Η αναδιοργάνωση του ομίλου συγκεντρώνει τη δύναμη στα χέρια του Ντις, καθώς ο νέος CEO θα συνεχίσει να επιβλέπει και την ομώνυμη μάρκα του ομίλου.

Ο Ρούπερτ Στάντλερ, ο οποίος διαχειρίζεται το εμπορικό σήμα της Audi και έχει επανειλημμένα βρεθεί στο στόχαστρο για τον ρόλο του τμήματός του στο σκάνδαλο με τους κινητήρες ντίζελ, θα αναλάβει την ευθύνη για τις πωλήσεις του ομίλου. Οι μονάδες αυτοκινήτων της εταιρείας θα ομαδοποιηθούν σε τρία τμήματα: μαζικής παραγωγής, premium και super-premium.

Ο διορισμός του Ντις, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Ματίας Μιούλερ που αποχωρεί άμεσα, θα είναι καθοριστικός για να καθησυχαστούν οι επενδυτές ότι ο εξαιρετικά συγκεντρωτικός γερμανικός βιομηχανικός κολοσσός μπορεί πράγματι να μεταρρυθμιστεί.

Οι υπερβολικές δαπάνες και η απουσία «δημοσιονομικής» πειθαρχίας υπονόμευαν τα περιθώρια κέρδους πριν ακόμα ξεσπάσει το σκάνδαλο των εκπομπών των κινητήρων ντίζελ τον Σεπτέμβριο του 2015.

Η θητεία του Ντις θα κριθεί από νωρίς ως προς το κατά πόσο μπορεί να επεκτείνει την αναβάθμιση του εμπορικού σήματος της VW σε ολόκληρο τον όμιλο των 12  εμπορικών σημάτων, προετοιμάζοντάς τον για μια εποχή αυτόνομων αυτοκινήτων που θα κινούνται με μπαταρίες.

Μία ένδειξη των επερχόμενων αλλαγών είναι οι σκέψεις που υπάρχουν για μια πιθανή πώληση μετοχών του τμήματος βαρέων φορτηγών. Αν προχωρήσει το σχέδιο, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη οργανωτική μεταβολή από το ξέσπασμα της κρίσης των κινητήρων ντίζελ. Το τμήμα, που δεν μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με τα άλλα τμήματα της εταιρείας, θα αλλάξει τη νομική δομή του για να προετοιμάσει την έξοδό του στις αγορές κεφαλαίου, ανέφερε η VW σε άλλη ανακοίνωση.

Δείτε ακόμη: Η Volkswagen ρίχνει 20 δισ. ευρώ για να περάσει στην εποχή της ηλεκτροκίνησης