Χωρίς συμφωνία προς το παρόν για τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία

Χωρίς συμφωνία προς το παρόν για τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία

Δεν «γεφυρώθηκε» στη σημερινή συνάντηση μεταξύ της ελληνικής  και της ελβετικής πλευράς το «χάσμα» ως προς την φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων.

«Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί μεγάλες θυσίες, ζητάμε τη συνδρομή της Ελβετίας, ώστε οι Έλληνες που έχουν μη φορολογηθέντα χρήματα στην Ελβετία να φέρουν και αυτοί ένα μέρος του βάρους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησής του με την Ελβετίδα ομόλογό του, Εβελίν Βίντμερ-Σλουμπφ.

Η ελληνική πλευρά επιζητεί την επίτευξη συμφωνίας με την Ελβετία ως προς τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων πολιτών βάσει του «βρετανικού» μοντέλου, ωστόσο από την πλευρά της η Ελβετία, η οποία βάζει στο τραπέζι έναν «οδικό χάρτη» με πολλές ασάφειες.

Διαβάστε ακόμη: Οι φόροι από το «μαύρο» χρήμα μένουν στην Ελβετία

Η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας είπε σχετικά ότι «μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν για μη φορολογηθέντα χρήματα σε ελβετικές τράπεζες, εμφανίζονται παρωχημένα, πρέπει να κινηθούμε προς άλλη κατεύθυνση και αυτό θα κάνουμε». Η Ελβετίδα υπουργός εξέφρασε την βούληση της Ελβετίας για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών από τώρα και στο εξής επικαλούμενη τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ και των 20 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη (G20).

Παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσε η Ελβετίδα υπουργός για το «βρετανικό» μοντέλο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «εμείς εμμένουμε και στο παρελθόν με έναν τρόπο δίκαιο. Θέλουμε να ισχύσει το “βρετανικό” μοντέλο».

Η κ. Σλουμπφ αν και ρωτήθηκε, δεν απάντησε για το ύψος των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, ενώ σε ερώτηση για το αν έχει διαπιστωθεί εκροή καταθέσεων από τη χώρα της προς άλλες χώρες, δήλωσε ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο. Είπε επίσης ότι παρατηρείται η τάση αρκετοί καταθέτες, όπως Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί να γνωστοποιούν το ύψος των καταθέσεών τους.

Διαβάστε ακόμη: Από το «Γιάννη ξέχνα το» στο «Γιάννη ας πρόσεχες»