Χορστ Ζέεχοφερ: Ο άνθρωπος που παραλίγο να «ρίξει» τη Μέρκελ

Χορστ Ζέεχοφερ: Ο άνθρωπος που παραλίγο να «ρίξει» τη Μέρκελ

O Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών είχε επί μακρόν μια δύσκολη σχέση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και σήμερα βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση μαζί της.

«To ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία», είπε ο Χορστ Ζέεχοφερ, o άνθρωπος που απείλησε να ρίξει την Μέρκελ.

Ο 68χρονος Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών είχε επί μακρόν μια δύσκολη σχέση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ιδίως την εποχή της παντοδυναμίας του, όταν ήταν πρωθυπουργός του δεύτερου πλουσιότερου κρατιδίου της Γερμανίας. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, ο άνθρωπος που θέλει να σπρώξει την χώρα δεξιότερα προειδοποιεί την Μέρκελ να μην τον διώξει με αφορμή τη διαφωνία τους για το άσυλο.

Ωστόσο, οι παλινωδίες του τον τελευταίο καιρό, οι απειλές για παραίτηση και η επακόλουθη αναδίπλωση, η χρήση ακροδεξιών εννοιών όπως «τουρισμός ασύλου, αριστεροφασίστες», που στη Γερμανία απαντούν συνήθως σε ιστοσελίδες με θεωρίες συνωμοσίας ή νεοναζιστικές απόψεις, καθώς και η δήλωσή του «δεν μπορεί να με απομακρύνει η καγκελάριος που έγινε καγκελάριος χάρη σε μένα», του έχουν στοιχίσει σε δημοτικότητα και απήχηση.

«Το ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία»

«Όχι. Το ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία. Η Γερμανία διαμορφώθηκε από τον χριστιανισμό», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στην Bild, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν πρέπει να εγκαταλείψει τις παραδόσεις της.

«Οι μουσουλμάνοι που ζουν ανάμεσά μας ανήκουν φυσικά στη Γερμανία…Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει, χωρίς να δείξουμε ευαισθησία για τους άλλους, να εγκαταλείψουμε τις παραδόσεις και τα έθιμά μας. Οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να ζουν μαζί μας, όχι δίπλα μας ή απέναντί μας».

Επίμονος και συγκρατημένος

Ο Ζεεχόφερ ήταν ένας από τους επικριτές της πολιτικής της Μέρκελ στο μεταναστευτικό το 2015. Μάλιστα, είχε απαιτήσει να εισαχθεί στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης η θέσπιση πλαφόν στην υποδοχή προσφύγων, μία κίνηση που στο τέλος απέτυχε.

 

Θαυμαστής του πρωθυπουργού της Ουγαρίας Βίκτορ Ορμπαν και συνομιλητής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών, όπως πολλοί υποστηρίζουν έχει αρκετά κοινά με τον Ντόναλντ Τραμπ παρά με τη Μέρκελ. Μπορεί οι θέσεις του να ήταν ευέλικτες καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας του, στο ζήτημα του ασύλου όμως παρέμεινε σταθερός και σκληρός. Και για το λόγο αυτό, οι θέσεις του απέναντι στο μεταναστευτικό ήταν αυτές που προκάλεσε την τρέχουσα κρίση.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής ελάχιστοι, είχαν γνώση των προτάσεών του. Οι προειδοποιήσεις του πως, αν δεν περάσουν οι θέσεις του, θα παραιτηθεί προκάλεσαν έντονες ανησυχίες στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ένα 24ωρο αργότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε τη συμφωνία που έκλεισε με τον κυβερνητικό της εταίρο: «Πιστεύω ότι έπειτα από σκληρή πάλη και δύσκολες μέρες βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό. Θα εγκαταστήσουμε στην Γερμανία κέντρα τράνζιτ. Έτσι διατηρείται ακριβώς το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στην δευτερογενή μετανάστευση».

Στο στόχαστρο του γερμανικού Τύπου

Το θέμα που κυριαρχεί στο γερμανόφωνο Τύπο το τελευταίο διάστημα είναι η συμφωνία μεταξύ των δύο χριστιανoδημοκρατικών κομμάτων (CDU και CSU) στο προσφυγικό. Τα βέλη στρέφονται εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Συγκεκριμένα:

Η Süddeutsche Zeitung στο σχόλιό της για τη συμφωνία μεταξύ των δυο χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU στο προσφυγικό γράφει: «Είναι μια τομή στην ιστορία της Ευρώπης, μια από τις πιο επικίνδυνες. Για πρώτη φορά μετά από το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου φαίνεται το καλοκαίρι του 2018 πόσο ισχυρή έχει γίνει η ευρωπαϊκή Δεξιά. Καθοδηγείται από τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Τροφοδοτείται ιδεολογικά από τον Αυστριακό λαϊκιστή Πρωθυπουργό Σεμπάστιαν Κουρτζ και τη δεξιά ιταλική κυβέρνηση. Και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ τους ανοίγει την πόρτα στο σαλόνι της ΕΕ. Ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών εκβίασε την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ με τελεσίγραφα και απειλές παραιτήσεων σε μια αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει ότι απομένει να διαφανεί ποια είναι η πραγματική αξία αυτής της συμφωνίας.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Η σφοδρότητα με την οποία αντιπαρατέθηκαν τα αδελφά συντηρητικά κόμματα δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για έναν αγώνα επιβίωσης. Οι Χριστιανοκοινωνιστές φοβόντουσαν και φοβούνται για τις τοπικές εκλογές τον Οκτώβριο (στη Βαυαρία) αλλά και για την επιβίωσή τους ως λαϊκό κόμμα. Η Μέρκελ αντιθέτως φοβάται κυρίως για την Ευρώπη, για την οποία θα έπρεπε να είχε ανησυχήσει στο παρελθόν. Επέλεξε μια αντιπαράθεση με την CSU παρά με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Για εκείνη ‘το πνεύμα εταιρικότητας στην ΕΕ’ ήταν σημαντικότερο από ό,τι η εταιρικότητα με τους Χριστιανοκοινωνιστές».

To Spiegel αναφερόμενο στη στρατηγική του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ γράφει πως εν τέλει προκάλεσε μια κυβερνητική κρίση, έβλαψε την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και καλλιέργησε την αβεβαιότητα στο κόμμα του, την CSU. Όσον αφορά γενικότερα την στάση του προέδρου των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών το γερμανικό περιοδικό παρατηρεί: «Ο Χορστ Ζέεχοφερ ήταν αυτό που υπήρξε το μεγαλύτερο τμήμα της καριέρας του: ένας μοναχικός παίκτης. Ο Ζεεχόφερ δεν πήγαινε ποτέ με το ρεύμα και πολεμούσε για την καριέρα του. Αυτός, ο γιος ενός οικοδόμου, χωρίς απολυτήριο αλλά έξυπνος όσο λίγοι… Έχει πάντα μια στρατηγική. Και όταν δεν έχει, ισχυρίζεται παρ´όλα αυτά πως διαθέτει μια, και λέει τότε πως «εγώ παίζω σκάκι, οι άλλοι παίζουν τρίλιζα»…