Χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα εξασφάλισε η Grivalia

Χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα εξασφάλισε η Grivalia

Σημαντική ενίσχυση ρευστότητας για την εταιρεία η οποία θα στηρίξει τα επενδυτικά της σχέδια.

Η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, ανακοινώσε μια συνεργασία αποφασιστικής σημασίας με το IFC, μέλος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, διαμέσου ενός μακροπρόθεσμου δανείου ποσού 50 εκατομμύριων ευρώ.

Η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας και το στρατηγικό της όραμα στους τομείς της πράσινης ανάπτυξης και της ενεργειακής αναβάθμισης.

Η χρηματοδότηση αυτή, μέσω του IFC, είναι η πρώτη του είδους που χορηγείται σε ελληνική εταιρεία από τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, επισφραγίζοντας, εκτός από την επιτυχημένη πορεία της Grivalia κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, την εμπιστοσύνη της Παγκόσμιας Τράπεζας στις εταιρικές αξίες και βέλτιστες πρακτικές της Grivalia, καθώς και τη δέσμευσή της να ενισχύσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η Grivalia φιλοδοξεί, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, ότι η συναλλαγή αυτή εγκαινιάζει μια μακρά και γόνιμη σχέση με το IFC που θα διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια.

Ο Γεώργιος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της Grivalia, επισημαίνει τιμά ιδιαίτερα την εταιρία η συνεργασία με ένα από τα πιο εμβληματικά διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με κοινό σκοπό τις επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Η Grivalia παραμένει προσηλωμένη στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, τους επιχειρηματικούς εταίρους και το προσωπικό της, καθώς και στις τοπικές κοινωνίες μέσα από επιλεκτικές επενδύσεις σε prime εμπορικά ακίνητα με υιοθέτηση και εφαρμογή βιώσιμων επιχειρηματικών πρακτικών, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, πρόσθεσε.

Η Andrea Engel, Country Manager του IFC για την Ελλάδα, δήλωσε ότι η επένδυση αυτή είναι η πρώτη συμφωνία του IFC στην Ελλάδα στον μη χρηματοπιστωτικό/τραπεζικό τομέα και είναι σύμφωνη με την επιλεκτική και προσωρινή επαναδραστηριοποίηση του IFC στην Ελλάδα, η οποία έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η ανακατασκευή και η εισαγωγή τεχνολογιών ενεργειακής αναβάθμισης σε γραφειακούς χώρους, καταστήματα και βιομηχανικά ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, θα βελτιώσουν τις επιχειρηματικές υποδομές, θα μειώσουν το κόστος ενέργειας και θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Το IFC έχει μια αναπτυσσόμενη σχέση με τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, με μια έκθεση της τάξεως των περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Το IFC έχει αποτελέσει μακροχρόνιο εταίρο πολλών ελληνικών επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κυρίως μέσω της συνεχούς στήριξης των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, και έχει βοηθήσει ελληνικές επιχειρήσεις να επεκταθούν σε αναδυόμενες αγορές.

Το 2015, μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το Διοικητικό Συμβούλιο του IFC ενέκρινε μια επιλεκτική και προσωρινή επαναδραστηριοποίηση του IFC στην Ελλάδα.

Τον περασμένο χρόνο, το IFC συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, αποκτώντας μετοχές αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποκατάσταση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ενισχύοντας τον τραπεζικό κλάδο.

Το IFC υποστήριξε επίσης την χρηματοδότηση και επέκταση του διεθνούς εμπορίου ως μέρος του IFC’s Global Trade Finance Program (GTFP) το 2016.

Το IFC συνεχίζει να εξετάζει ευκαιρίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τον τομέα των υποδομών και των μεταφορών, καθώς και των ανταγωνιστικών και παραγωγικών βιομηχανιών.