Χρυσές Σφαίρες: Ηθοποιοί εναντίον Τραμπ και τα «καρφιά» της Στριπ

Χρυσές Σφαίρες: Ηθοποιοί εναντίον Τραμπ και τα «καρφιά» της Στριπ

Την «τιμητική» του είχε ο Ντόναλντ Τραμπ στην εκδήλωση, με αρκετούς ηθοποιούς να αφήνουν υπονοούμενα για την τακτική που ακολουθεί.

Ακόμη συγκλονισμένα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, αρκετά επιφανή μέλη του Χόλιγουντ, τα οποία μίλησαν ευθέως ή όχι για τον εν αναμονή πρόεδρο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τις Χρυσές Σφαίρες.

Η πρώτη αναφορά στον επιχειρηματία έγινε από τον Τζίμι Φάλον, τον παρουσιαστή της βραδιάς.
Μιλώντας για την ταινία του Στίβεν Φρίαρς “Florence Foster Jenkins”, που αναφέρεται σε μια πολύ κακή τραγουδίστρια της όπερας, ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου NBC εξήγησε ότι “ακόμη κι αυτή” είχε αρνηθεί να τραγουδήσει στην τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.

Η ομάδα του εν αναμονή προέδρου των ΗΠΑ που εργάζεται για τη μετάβαση της εξουσίας πράγματι δυσκολεύεται να επιτύχει την παρουσία προσωπικοτήτων από τον χώρο του κινηματογράφου και του πενταγράμμου για την τελετή αυτή, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα είχε συγκεντρώσει την αφρόκρεμα των αστέρων και στις δύο τελετές ορκωμοσίας.

Οι αναφορές γίνονταν στη συνέχεια πιο καυστικές, καθώς η ώρα περνούσε.

Λαμβάνοντας το βραβείο για τον δεύτερο ρόλο του στη σειρά “The Night Manager”, o βρετανός ηθοποιός Χιου Λόρι δήλωσε ότι νιώθει τιμή που περιλαμβάνεται στους νικητές “των τελευταίων Χρυσών Σφαιρών της ιστορίας”.

“Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος. Όμως υπάρχουν οι λέξεις ‘Χόλιγουντ’, ‘εξωτερικό’ και ‘Τύπος’ στον τίτλο”, εξήγησε αυτός που ενσάρκωνε επί μακρόν τον “Dr House” στην ομώνυμη σειρά.

Ήταν μια σαφής αναφορά στην χοντροκομμένη ομιλία του Τραμπ -που πολύ συχνά τα βάζει με τα μέσα ενημέρωσης- ο οποίος ουδέποτε έκρυψε την περιφρόνησή του για το Χόλιγουντ και κυρίως προέβη σε προσβλητικές δηλώσεις για τους Μεξικανούς.

Παίρνοντας τη σκυτάλη εκεί όπου την άφησε ο Χιου Λόρι, η Μέριλ Στριπ προχώρησε ακόμη πιο μακριά μερικά λεπτά αργότερα.

“Όλοι εσείς σε αυτή την αίθουσα ανήκετε αυτή τη στιγμή στα πιο δαιμονοποιημένα τμήματα της αμερικανικής κοινωνίας”, εξήγησε η ηθοποιός που έλαβε το βραβείο Cecil B. DeMille για το σύνολο της καριέρας της. Στη συνέχεια επικαλέστηκε τις πολύ διαφορετικές καταγωγές των άλλων συνυποψηφίων της για τον καλύτερο πρώτο γυναικείο δραματικό ρόλο.

“Το Χόλιγουντ καταρρέει κάτω από τον κόσμο που ήρθε από άλλα μέρη και από τους ξένους”, πρόσθεσε. “Αν τους βγάλετε όλους έξω, δεν θα έχετε πλέον τίποτε να δείτε παρά αμερικανικό ποδόσφαιρο και μικτές πολεμικές τέχνες, που δεν είναι τέχνη”. Η 67χρονη ηθοποιός, βραβευμένη με τρία Οσκαρ, επέμεινε υπενθυμίζοντας αυτό που ήταν κατ΄αυτήν η “παράσταση” της χρονιάς. Πρόκειται, σύμφωνα με την Στριπ που είχε δακρύσει καθώς μιλούσε, για τη χλευαστική μίμηση που έκανε σε δημόσια συγκέντρωση τον Νοέμβριο του 2015 στη Νότια Καρολίνα ο Ντόναλντ Τραμπ, προσποιούμενος τον Σερτζ Κοβαλέσκι, έναν δημοσιογράφο των New York Times που πάσχει από αρθρίτιδα σε τέτοιο βαθμό που η ασθένεια του περιορίζει την κίνηση των χεριών του.

Για την ηθοποιό, “αυτή η έμφυτη τάση να ταπεινώνεις, όταν σχεδιάζεται από κάποιον ισχυρό σε μια δημόσια πλατφόρμα, αγγίζει την ζωή του καθενός μας, αυτό το είδος της κατάχρησης “αφορά τη ζωή όλου του κόσμου, γιατί επιτρέπει στους άλλους να κάνουν το ίδιο πράγμα. Η ασέβεια ενθαρρύνει την ασέβεια. Η βία υποκινεί στη βία. Και όταν οι ισχυροί χρησιμοποιούν τη θέση τους για να φέρονται άσχημα στους άλλους, τότε είμαστε όλοι χαμένοι”.

“Υπάρχουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο σε αυτή την αίθουσα, από την Κίνα, την Αμερική, την Ευρώπη. Μην περιμένετε από τον κινηματογράφο να υψώσει τείχη και σύνορα”, δήλωσε λίγο μετά η γαλλίδα ηθοποιός Ιζαμπέλ Ιπέρ παραλαμβάνοντας το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού σε δραματική σειρά, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να υψώσει ένα τείχος μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού.

Παρότι η Στριπ δεν κατονόμασε τον Τραμπ χρησιμοποίησε σχεδόν ολόκληρη την ομιλία της για να επικρίνει τη συμπεριφορά του και την πολιτική του, ενώ κάλεσε το Χόλιγουντ να παραμείνει δυνατό απέναντι σε οποιαδήποτε επίθεση και να στηρίξει την ελευθερία του Τύπου μέσω διαφόρων οργανώσεων όπως είναι η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων. Το κοινό την παρακολουθούσε για πολλή ώρα, ενώ στην αίθουσα επικρατούσε εκκωφαντική σιγή.

Σε σύντομη τηλεφωνική συνέντευξή του σήμερα στη New York Times, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν τον εκπλήσσει η επίθεση από “αριστερούς του κινηματογράφου”. Είπε ότι δεν είδε τα σχόλια της Στριπ στην τελετή των κινηματογραφικών βραβείων αλλά χαρακτήρισε την ηθοποιό “θαυμάστρια της Κλίντον”, σε μια αναφορά στη μεγάλη υποστήριξή της στην πολιτική του αντίπαλο Χίλαρι Κλίντον.

Λίγο αργότερα δε δίστασε να τουιτάρει ότι είναι μια υπερτιμημένη ηθοποιός.

Ηθοποιοί και στελέχη των κινηματογρφικών στούντιο στο βαθιά Δημοκρατικό Χόλιγουντ είχαν υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον.