Χρυσό ελληνικό βραβείο στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτόμων προϊόντων διατροφής

Χρυσό ελληνικό βραβείο στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτόμων προϊόντων διατροφής

Οι χημικοί μηχανικοί του ΕΜΠ κατέκτησε την κορυφή με το καινοτομο προϊόν «AVOYOG Smoothie Beverage».

Το χρυσό βραβείο κατέκτησε η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2017, με ομάδα από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, που ανέπτυξε το καινοτομο προϊόν «AVOYOG Smoothie Beverage».

Πρόκειται για ένα λειτουργικό ρόφημα, το οποίο παρασκευάζεται από αβοκάντο ελληνικής καλλιέργειας και ορό στραγγιστού γιαουρτιού με προσθήκη πρεβιοτικών ινών, φυσικού αντιοξειδωτικού εκχυλίσματος και βιταμίνης C. Το ρόφημα δεν εμπεριέχει πρόσθετα χρώματος, συντηρητικών και ζάχαρης, ενώ είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Έχει ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, ενώ ο τρόπος παραγωγής του -με υψηλή συμπίεση για παστεριοποίηση σε κρύο περιβάλλον- εξασφαλίζει τη διατήρηση της γεύσης και των θρεπτικών στοιχείων του έως την κατανάλωση.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων «Food Matters Live 2017», στις 21 και 22 Νοεμβρίου στο Λονδίνο. Το «AVOYOG Smoothie Beverage» ξεχώρισε ανάμεσα σε 16 συμμετοχές από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ομάδα του ΕΜΠ, η οποία υποστηρίχθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), αποτελείτο από τον καθηγητή Π. Ταούκη του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών, τη δρα Ε. Δερμεσονλούογλου, τη δρα Β. Ανδρέου και τις φοιτήτριες Ε. Παρασκευοπούλου, Ε. Παπαμιχαήλ, Π. Σαραντάκου και Ζ. Μ.Ξάνθου.

Το αργυρό βραβείο απέσπασε η Βρετανία για το προϊόν Yasai Cauliflower Rice Sushi (ρολά ρυζιού με γέμιση καρότο, κουνουπίδι, παντζάρι, αγγούρι και σπανάκι) και το χάλκινο η Σλοβενία για το προϊόν OnMyWhey (ρόφημα γάλακτος και φρούτου με προσθήκη κεχριού).

Το «AVOYOG Smoothie Beverage» είχε κερδίσει την πρώτη θέση στον φετινό εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2017 του ΣΕΒΤ και εκπροσώπησε την Ελλάδα στην αντίστοιχη διεθνή εκδήλωση.