Χρήστες iPhone πάνε την Google στα δικαστήρια για παράνομη συλλογή δεδομένων

Χρήστες iPhone πάνε την Google στα δικαστήρια για παράνομη συλλογή δεδομένων
The Google Inc. company logo is seen on an Apple Inc. iPhone 4 smartphone in this arranged photograph in London, U.K., on Wednesday, Aug. 29, 2012. Apple Inc. is seeking a U.S. sales ban on eight models of Samsung Electronics Co. smartphones and the extension of a preliminary ban on a tablet computer after winning a patent trial against the South Korean company. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

Αν κερδίσουν την υπόθεση η εταιρεία ίσως κληθεί να πληρώσει ακόμη και 4,29 δισ δολάρια!

Χρήστες iPhone μηνύουν την Google βασιζόμενοι σε ισχυρισμούς ότι η εταιρεία συνέλλεξε προσωπικά τους δεδομένα. Τα αιτήματά τους μπορεί να «κοστίσουν» μέχρι και τα 4,29 δισεκατομμύρια δολάρια στη Google, σύμφωνα με δήλωσή της στη δικαστική της κατάθεση.

Η ομάδα των χρηστών, γνωστή και ως Google You Owe Us, περιλαμβάνει πλέον 4,4 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με έγγραφα που συμπληρώθηκαν στο δικαστήριο στην ακρόαση τη Δευτέρα. Η ομάδα δήλωσε ότι η μονάδα Alphabet της Google συγκέντρωσε παράνομα προσωπικές πληροφορίες χρηστών, παρακάμπτοντας τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις απορρήτου του iPhone.

Ενώ οι πιθανές αποζημιώσεις δεν έχουν καθοριστεί ακόμα, η ομάδα έχει προτείνει να λάβει ο καθένας από τα μέλη της 750 λίρες αν η υπόθεση είναι επιτυχής, σύμφωνα με δηλώσεις της Google όπως παρουσιάστηκαν στα δικαστικά έγγραφα. Η Google, άπό τη μεριά της, αρνείται τους ισχυρισμούς και υποστηρίζει στην ακρόαση ότι η διαμάχη δε χρειάζεται να φτάσει στα βρετανικά δικαστήρια.

Το θέμα της ιδιωτικότητας «καίει» τους κατασκευαστές των πιο διάσημων ηλεκτρονικών συσκευών, από την Apple ως την Samsung Electronics και την Google. Το 2015, η Apple επέτρεψε στους χρήστες iPhone και iPad να εγκαταστήσουν εφαρμογές αποκλεισμού διαφημίσεων στις συσκευές τους, προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στους χρήστες να ελέγχουν περισσότερο το πώς τα δεδομένα τους συγκεντρώνονται και χρησιμοποιούνται.

Η ομάδα που καθοδηγείται από τον συνήγορο καταναλωτών, Richard Lloyd, δήλωσε ότι η Google χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο που επέτρεψε τους προγραμματιστές να αποκτήσουν πρόσβαση στο ιστορικό περιήγησης των χρηστών και να συλλέξουν προσωπικές πληροφορίες. Ο αλγόριθμος χρησιμοποιήθηκε για να παρακαμφθούν οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του Safari, του προγράμματος περιήγησης της Apple, που απαγορεύει την παρακολούθηση από τρίτους, μέσω των cookies.