Χριστίνα Αντωνίου: Μια γυναίκα στο τιμόνι της Daikin

Χριστίνα Αντωνίου: Μια γυναίκα στο τιμόνι της Daikin

Η νέα CEO της Daikin Ελλάδος δίνει την πρώτη της συνέντευξη στο Fortune Greece και μας συστήνεται.

 

Άρωμα γυναίκας έχει πλέον η διοίκηση της Daikin Ελλάδος, καθώς η μητρική αποφάσισε να τοποθετήσει ως επικεφαλής την Χριστίνα Αντωνίου, η οποία εντάχθηκε στο δυναμικό της πριν από 13 χρόνια. Διαδεχόμενη τον Ηλία Κατσούλη, ο οποίος απορροφάται στην εταιρεία Hubbard Products, μέλος του Ομίλου Daikin με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, θέτει επί τάπητος τις προτεραιότητές της, ανοίγει την ατζέντα της και συστήνεται στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα με το νέο της τίτλο.

Όπως τονίζει στην πρώτη της συνέντευξη στο fortunegreece.com, για εκείνη στρατηγική προτεραιότητα είναι να συνεχιστεί η επιτυχημένη πορεία της εταιρείας στην Ελλάδα, να παραμείνουν εδραιωμένοι στη συνείδηση των πελατών και συνεργατών ως Παγκόσμιος Ηγέτης στο Ιδανικό Κλίμα και να κλιμακώσουν τη διείσδυσή σε νέες αγορές όπως αυτή της επαγγελματικής ψύξης, ακολουθώντας τη στρατηγική της μητρικής.

«Ο Όμιλος Daikin λειτουργεί διεθνώς με βάση την ισότητα και τις ίσες ευκαιρίες. Στις μέρες μας πιστεύω ότι διανύουμε μία καλή περίοδο για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και την ηγεσία. Σίγουρα μπορούν να γίνουν και άλλα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουμε σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο σαν χώρα», λέει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει μία γυναίκα manager, η κα Αντωνίου τονίζει πως δεν διαφέρουν από αυτές ενός άνδρα συναδέλφου. Στη δική της περίπτωση η καριέρα χτίστηκε στο χώρο των πωλήσεων, όπου οι άνδρες ήταν πάντα περισσότεροι, όμως οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ως γυναίκα σε επιχειρηματικό επίπεδο ήταν ανάλογες με τις δικές τους.

«Στην εποχή μας είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ η καλλιέργεια οράματος στις νέες γενιές. Αυτή είναι μία παράμετρος που καθορίζει τη γυναικεία ηγεσία, διότι γνωρίζεις προκαταβολικά ότι ως γυναίκα Manager λειτουργείς ως πρότυπο για τις νέες γυναίκες και πρέπει να τους δίνεις το μήνυμα ότι μπορούν και οι ίδιες να επιτύχουν».

Τα κλιματιστικά ήταν από τους κερδισμένους της κρίσης

Το οικονομικό έτος 2018 για την Daikin Ελλάδος θα κλείσει 31 Μαρτίου, με τη διοίκηση να  προβλέπει σημαντικότατη άνοδο στις πωλήσεις, παρά το γεγονός ότι ο καιρός το καλοκαίρι του 2018 δεν βοήθησε στο να κινηθεί η κατηγορία. Σύμφωνα με την κα Αντωνίου η αύξηση που περιμένουν θα είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης των πωλήσεων του κλιματισμού τόσο στις οικιακές όσο και στις εμπορικές εφαρμογές, αλλά και της θέρμανσης.

Γενικότερα ο κλάδος των κλιματιστικών θα λέγαμε ότι ήταν από τους κερδισμένους της κρίσης, δεδομένου ότι μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον, κατάφερε να αναπτυχθεί, φτάνοντας να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό πωλήσεων στον ευρύτερο κλάδο Ηλεκτρονικών & Ηλεκτρικών Προϊόντων, ξεπερνώντας τις λευκές συσκευές αλλά και τα προϊόντα τεχνολογίας (υπολογιστές, τηλεοράσεις κοκ).

«Η κρίση έφερε δυσάρεστες αλλαγές στον τρόπο ζωής του Έλληνα, αλλά στα κλιματιστικά υπήρξε μια θετική εξέλιξη: αυτή της συνειδητοποίησης ότι ο κλιματισμός είναι ανάγκη, όχι πολυτέλεια. Συνεπώς αυτή η αλλαγή στην καταναλωτική αντίληψη έγινε κινητήριος δύναμη για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου παρά την ύφεση» επισημαίνει η κα Αντωνίου, προσθέτοντας πως η Daikin είναι μία εταιρεία που καλύπτει ολιστικά κάθε ανάγκη θέρμανσης και κλιματισμού, διαθέτοντας ιστορία και τεχνογνωσία που οδηγούν τις εξελίξεις στον κλάδο.

Μια άλλη σημαντική διαφοροποίηση πέρα από την εστίαση στις λύσεις για το κλίμα, είναι η επένδυση που κάνει σταθερά ο Όμιλος στο R&D και συμβάλλει στην ταύτιση του brand με την καινοτομία, τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης προϊόντων, όσο και στην ενσωμάτωση υψηλής τεχνολογίας, που είναι συγχρόνως φιλική προς το περιβάλλον.

Το μέλλον βρίσκεται αναμφίβολα στη δημιουργία εξατομικευμένων λύσεων κλιματισμού για διαφορετικές ανάγκες. Ειδικότερα στο Κέντρο Καινοτομίας της Daikin, έμπειρα στελέχη πειραματίζονται με τις ιδανικές συνθήκες κλιματισμού για σχολεία ώστε να ενισχύονται οι μαθησιακές δυνατότητες, για νοσοκομεία ώστε να επιταχύνεται η γρήγορη ανάρρωση, για χώρους εργασίας ώστε να ενισχύεται η παραγωγικότητα.

«Το IoT είναι η νέα τάση που θέλει όλες τις συσκευές συνδεδεμένες μεταξύ τους αλλά και διαρκώς με τον χρήστη, μέσα από ένα σύννεφο. Αυτή η νέα τάση δημιουργεί ήδη νέους τρόπους χρήσης των κλιματιστικών και θα καθορίσει πολύ σύντομα τις επόμενες τεχνολογίες».

Κλιματιστικά και εξοικονόμηση ενέργειας

Αλήθεια πόσο ευσυνείδητοι είναι οι Έλληνες στο θέμα του περιβάλλοντος; Λαμβάνουν υπόψη, πέρα από την τιμή και την ενεργειακή κατανάλωση, τη ρυπογόνο δράση ενός κλιματιστικού όταν προβαίνουν σε αγορές; Η κα Αντωνίου υπογραμμίζει ότι χρειαζόμαστε γενικότερη εκπαίδευση σε θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης ως λαός. Αναφορικά με τις αγοραστικές μας συνήθειες για το κλιματιστικό, πρέπει να κατανοήσουμε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνει ένα διττό στόχο: προστατεύει το περιβάλλον και μας βοηθάει να εξοικονομήσουμε χρήματα.

«Στην Ελλάδα ο καταναλωτής εστιάζει ακόμη κυρίως στην τιμή και είναι λογικό ως ένα σημείο αφού είναι επηρεασμένος από μία δυνατή οικονομική κρίση. Σταδιακά όμως  εκπαιδεύεται και στο σεβασμό προς το περιβάλλον όταν αντιλαμβάνεται τα οφέλη και αυτό είναι και μία από τις ευθύνες της Daikin. Να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει την αγορά».

Συγκριτικά με το παρελθόν ο αγοραστής είναι πολύ ενημερωμένος και γνωρίζει όλες τις νέες τεχνολογίες που μπορεί να έχει μία συσκευή. Το «κλειδί» βρίσκεται στο να βρει τους σωστούς τεχνικούς οι οποίοι διαθέτουν κατάρτιση και τις κατάλληλες πιστοποιήσεις. Η επιλογή του σωστού συνεργάτη που θα αποφασίσουν από κοινού για την σωστή χρήση, θα του παρέχει μία εμπεριστατωμένη μελέτη και θα του κάνει την σωστή εγκατάσταση του κλιματιστικού του, είναι το μυστικό για την διασφάλιση της άνεση χωρίς προβληματισμούς.

«Στην Daikin διαθέτουμε ίσως το μοναδικό δίκτυο εξειδικευμένων συνεργατών πανελλαδικά και δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην διαρκή εκπαίδευσή τους, εισάγοντας τις νέες τεχνολογίες της Daikin και προωθώντας πρώτοι τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες».

Να σημειωθεί πως η Daikin κατέχει την πρώτη θέση στην αγορά στον Τομέα των Εμπορικών και Βιομηχανικών Εφαρμογών, ενώ έχει αυξήσει τα μερίδιά της και στον οικιακό κλιματισμό. Είναι επίσης leader στις αντλίες θερμότητας, κατηγορία που κινήθηκε ανοδικά φέτος λόγω και του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον.

Θα συνεχίσουμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Η ελληνική οικονομία πέρασε δια πυρρός και σιδήρου θέτοντας το δίλημμα σε πολλές επιχειρήσεις της παραμονής ή της αποχώρησης τους  από την ελληνική αγορά. Όπως τονίζει η κα Αντωνίου, η μητρική ουδέποτε  εξέτασε το ενδεχόμενο της αποχώρησής της από την ελληνική αγορά, στην οποία έχει αποφασίσει να επενδύσει στρατηγικά. Η Daikin έχει παρουσία στη χώρα μας από το 1980, με μία αξιοσημείωτη πορεία ανάπτυξης, η οποία συνοδεύτηκε από αύξηση μεριδίων, τζίρου και ανθρώπινου δυναμικού.

Από  το 2015 υλοποιεί το Στρατηγικό Πλάνο Fusion 2020, στοχεύοντας σε συνολικό κύκλο εργασιών που θα ξεπεράσει τα 60 εκ € μέχρι το 2020.  Στις επενδύσεις περιλαμβάνεται η εισαγωγή ενός νέου concept καταστημάτων με την ονομασία Blue Dealer Plus, στοχεύοντας στο άνοιγμα 10 νέων καταστημάτων μέχρι το τέλος της τρέχουσας διετίας. Την ίδια ώρα επενδύσεις έχουν γίνει και στο κομμάτι της εκπαίδευσης, με τα εγκαίνια δύο πρότυπων Κέντρων Εκπαίδευσης Daikin Academy στο Μαρούσι και στη Θεσσαλονίκη.