Χριστούγεννα στη φυλακή για τον πρώην ισχυρό άνδρα της Nissan Motor

Χριστούγεννα στη φυλακή για τον πρώην ισχυρό άνδρα της Nissan Motor
epa07220932 (FILE) - Carlos Ghosn, Chairman and Chief Executive Officer (CEO) of Nissan Motor Co., Ltd., speaks during a news conference in Tokyo, Japan, 20 October 2016 (reissued 10 December 2018) after attending a joint news conference with Osamu Masuko, Chairman, President and Chief Executive Officer of Mitsubishi MotorsCorp. Nissan has dismissed chairman Carlos Ghosn from his post over financial misconduct claims after conducting an internal investigation which showed Mr Ghosn had been allegedly under-reporting his income and used company funds for personal expenditures. Automobile maker Nissan has also been charged under the indictment. EPA/KIMIMASA MAYAMA

Στη φυλακή ως την 1η Ιανουαρίου ο πρώην πρόεδρος της Nissan Κάρλος Γκοσν.

Ο Κάρλος Γκοσν, ο πρόεδρος της Nissan Motor που αποπέμφθηκε, θα περάσει τα Χριστούγεννα και θα παραμείνει έως την Πρωτοχρονιά στη φυλακή, καθώς η ιαπωνική δικαιοσύνη αποφάσισε σήμερα να παρατείνει την προσωρινή του κράτηση.

«Σήμερα ελήφθη η απόφαση για την κράτησή του. Η προφυλάκισή του θα λήξει την 1η Ιανουαρίου», ανακοίνωσε το δικαστήριο της περιοχής του Τόκιο.

Ο Γκοσν είχε συλληφθεί ξανά την Παρασκευή βάσει νέου εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί την ίδια μέρα εναντίον του για επιπρόσθετες κατηγορίες, σχετικά με κατάχρηση εμπιστοσύνης αυτήν τη φορά.
Η εισαγγελία κατηγορεί τώρα τον Γκοσν ότι «δεν στάθηκε στο ύψος της θέσης του ως πρόεδρος και προκάλεσε ζημία στην Nissan».

Συγκεκριμένα του προσάπτει ότι επιβάρυνε τη Nissan με ζημίες ύψους 1,85 δισεκατομμυρίου γεν (περίπου 14,5 εκατομμύρια ευρώ) από προσωπικές του επενδύσεις την περίοδο της οικονομικής κρίσης του Οκτωβρίου του 2008, κάτι το οποίο αρνείται ο ίδιος, σύμφωνα με το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Σε βάρος του Γκοσν, η σύλληψη του οποίου στις 19 Νοεμβρίου είχε συνταράξει την παγκόσμια βιομηχανία αυτοκινήτου και τη συμμαχία της Nissan με τη γαλλική Renault, απαγγέλθηκαν στις 10 Δεκεμβρίου κατηγορίες για παράλειψη δήλωσης στις αρμόδιες οικονομικές αρχές περίπου 5 δισεκατομμυρίων γεν (περίπου 38 εκατομμύρια ευρώ) από τις αποδοχές του σε περίοδο πέντε ετών, από το 2010 ως το 2015. Υπό δικαστική έρευνα έχει τεθεί επίσης το δεξί χέρι του Γκοσν, ο Γκρεγκ Κέλι, ο οποίος είχε συλληφθεί την ίδια περίοδο με τον ίδιο.

Οι δύο κατηγορούμενοι είναι επίσης ύποπτοι για δήλωση χαμηλότερων αποδοχών την περίοδο 2015-2018.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ