Cyclefi: Το κίνημα με τις πορτοκαλί σακούλες που μαθαίνει στους Έλληνες την ανακύκλωση

Cyclefi: Το κίνημα με τις πορτοκαλί σακούλες που μαθαίνει στους Έλληνες την ανακύκλωση

Η ομάδα που ξεχωρίσει στα SIA δεσμεύτηκε να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης, αυτό των σκουπιδιών.

Η Cyclefi ήταν μια από τις ομάδες που κατάφερε να ξεχωρίσει στον φετινό διαγωνισμό του Social Impact Award κι’ αυτό γιατί δεσμεύτηκε να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης, αυτό των σκουπιδιών και παράλληλα να ενημερώσει το κόσμο για την ανακύκλωση, δίνοντας του κίνητρα να ανακυκλώνει τα απορρίμματα.

Πίσω απ’ την ιδέα βρίσκεται μια ομάδα νέων ανθρώπων, με καινοτόμες ιδέες, φρέσκιες αντιλήψεις και πολύ όρεξη για δημιουργία, που έχει βαλθεί να φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα απορρίμματά μας. Η σκέψη είναι απλή: “Τα σκουπίδια θα είναι πάντα μέρος της ζωής μας, οπότε δεν υπάρχει κάποιος λόγος να τα αφήσουμε να πάνε εντελώς χαμένα”!

Η Εύη Φρέρη, ο Γιώργος Στέγγος, και ο Ακης Μαρούτας, είναι πεπεισμένοι πως όλα ξεκινούν από τον τρόπο που επικοινωνείς το πρόβλημα και προτείνουν έναν εντελώς καινούργιο, πρωτοποριακό και ακόμα πιο κατανοητό τρόπο, για να επικοινωνήσουν στο ευρύ κοινό την αξία που έχει η ανακύκλωση στις ζωές μας.

Επιπλέον, η ομάδα της Cyclefi αποφάσισε να καινοτομήσει σε παγκόσμιο επίπεδο με την ιδέα της.

Η καινοτομία, έγκειται στο γεγονός, πως κάθε τσάντα της Cyclefi, γεμάτη με υλικά συσκευασίας προς ανακύκλωση που πετάνε οι πολίτες στο Μπλε κάδο, ισοδυναμεί πλέον με φθηνά MB για μπορείτε να σερφάρετε στο Internet και επιπλέον εκπτώσεις σε στοχευμένες υπηρεσίες.

Αν συνειδητοποιήσατε τι διαβάσατε μόλις τώρα, τότε αντιλαμβάνεστε, γιατί η η ομάδα της Cyclefi νοιώθει υπέροχα με την καινοτομία της, και τα μέλη της είναι  αρκετά αισιόδοξα πως θα προσφέρουν και άλλες πρωτοποριακές λύσεις με δημιουργική και καινοτόμα προσέγγιση στα χρόνια που έρχονται.

Πλέον, το κίνημα με την πορτοκαλί τσάντα ανακύκλωσης έχει ξεκινήσει για τα καλά! Τρεις συνολικά Δήμοι στα Νότια Προάστια (Γλυφάδας, της Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης και του Αλίμου), έχουν ήδη έμπρακτα δηλώσει την επιθυμία τους να εφαρμοστεί η προτεινόμενη λύση της πορτοκαλί τσάντας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της εταιρείας Cyclefi, η οποία έχει ως moto της το: «Κερδίζεις Ανακυκλώνοντας. Λιγότερα απορρίμματα, πιο “πράσινες” πόλεις, καθαρότερο περιβάλλον, μεγαλύτερη εξοικονόμηση για όλους!».

Παρά τις ατελείωτες εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, τα ποσοστά ανακύκλωσης στην Ελλάδα, παραμένουν πεισματικά χαμηλά και φαίνεται να οδηγούν σε ελάσσονα αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών, καθώς, παρά το γεγονός πως η ελληνική οικονομία διανύει μια περίοδο βαθιάς ύφεσης, οι Έλληνες πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά, λόγω της αναποτελεσματικότητας που υπάρχει στην έξυπνη διαχείριση των στερεών αστικών απορριμμάτων.

Το γεγονός ότι το ποσοστό της ανάκτησης και της ανακύκλωσης των απορριμμάτων διαμορφώνεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα, αφήνει τρομερά περιθώρια βελτίωσης. Αν και πολλοί Έλληνες αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα της ανακύκλωσης, αδυνατούν να την υιοθετήσουν ως τρόπο ζωής στη καθημερινότητά τους.

Είναι φανερό πως η υιοθέτηση μιας υγιούς ανακυκλωτικής συμπεριφοράς απαιτεί την προσφορά στον πολίτη των κατάλληλων κινήτρων.

Οι πολίτες σε πρώτο πλάνο
Η Cyclefi θεωρεί πως οι πολίτες παίζουν τον κυριότερο ρόλο, για αυτό και προτείνει μια καινοτόμα λύση, η οποία μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερη επίδραση, πιο αυξημένη συμμετοχή και πιο αποτελεσματική ανακύκλωση, με την ενσωμάτωση των κατάλληλων ελκυστικών κινήτρων, που επιβραβεύουν τους ευσυνείδητους πολίτες.

Έτσι, η Cyclefi παρέχει μια online πλατφόρμα έτοιμη να παρέχει έναν πρωτοποριακό μηχανισμό παρακολούθησης, ιχνηλασιμότητας, ανίχνευσης και καταγραφής της ανακύκλωσης που πραγματοποιούν οι χρήστες της υπηρεσία, ενώ παράλληλα τους επιβραβεύει για την συνεπή τους στάση με εκπτώσεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες που στοχεύουν στη μείωση των γενικότερων εξόδων του νοικοκυριού τους.

Για να το πετύχει αυτό, η Cyclefi προσφέρει μία καινοτόμα προϊοντική υπηρεσία, που παρέχει οφέλη με τη μορφή εκπτωτικών υπηρεσιών, σε όλους όσους κάνουν χρήση των προϊόντων της, με στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης και γενικότερα την υιοθέτηση εκείνης της συμπεριφοράς που συμβάλει στη προστασία του περιβάλλοντος και προσθέτει ποιότητα στις ζωές και στις πόλεις μας.

Η Cyclefi παρέχει σε όλους τους χρήστες της με ένα πακέτο ανακύκλωσης, που αποτελείται από πέντε (5) σακούλες ανακύκλωσης και πέντε (5) μοναδικές ετικέτες, στις οποίες υπάρχει ένας μοναδικός QR-κωδικός, που αποτελεί και την προσωπική ταυτότητα του κάθε χρήστη.

Αυτό σημαίνει, ότι κάθε τσάντα ανακύκλωσης, έχει τον έναν αποκλειστικό ιδιοκτήτη, για τον οποίον είναι γνωστό πόσο συχνά και πόσο υπεύθυνα ανακυκλώνει. Στην πραγματικότητα, οι χρήστες της υπηρεσίας, δεν αγοράζουν απλά το πακέτο ανακύκλωσης της Cyclefi, αλλά αντ’αυτού αγοράζουν με μεγάλη έκπτωση, τα οφέλη σε υπηρεσίες, από τη χρήση του πακέτου αυτού.

Το όφελος απ’ την ανακύκλωση
Μετά από έναν εκτενή κύκλο επαφών, η Cyclefi κέρδισε την εμπιστοσύνη των Δήμων Γλυφάδας, Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης και Αλίμου, καθώς επίσης και της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, για την υποστήριξη και έγκρισή τους, στη πραγματοποίησημεγάλης έκτασης πιλοτικού προγράμματος, που θα πιστοποιήσει την εφαρμοσιμότητα και χρησιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της Cyclefi σε πραγματικές συνθήκες.

Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, τρεις (3,000) χιλιάδες νοικοκυριά θα ενώσουν τις δυνάμεις τους ανακυκλώνοντας τόνους απορριμμάτων με τη χρήση του μηχανισμού της Cyclefi. Με βάση την ενημέρωση που έχουμε, οι εγγραφές στην υπηρεσία, ενεργοποιήθηκαν πριν μερικές μέρες, και κρίνοντας από τον ρυθμό εγγραφών, φαίνεται πως ήδη συμπληρώθηκαν οι πρώτες 1.000 συμμετοχές εντός 48 ωρών, με την εταιρεία λόγω της υψηλής ζήτησης, να προχωράει σε αποδοχή επιπλέον συμμετεχόντων.

Μόνο με τη διενέργεια του πιλοτικού αναμένεται άμεσα, να εκτραπούν 368 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών από τους ΧΥΤΑ, αποφέρει εξοικονόμηση πόρων στους συμμετέχοντες Δήμους της τάξης των €7,000 και τουλάχιστον €20 στους λογαριασμούς κινητής των συμμετεχόντων πολιτών.

Επιπλέον, η Cyclefi, εκτιμά, πως το ισοδύναμο των 368 τόνων των απορριμμάτων, που θα εκτραπούν από τους ΧΥΤΑ, θα οδηγήσουν σε έμμεση εξοικονόμηση 780K λίτρων νερού και σε 250MWh ενέργειας, ενώ παράλληλα θα προστατέψουν 500 δέντρα, αποτρέποντας 802Kgs εκπομπών CO2, να βγουν στην ατμόσφαιρα.

Αν θες και εσύ να είσαι ένας από τους 1,000 επίλεκτους συμπολίτες μας, που θα παραλάβουν ΔΩΡΕΑΝ το πακέτο ανακύκλωσης της Cyclefi και θα κερδίσουν ΔΩΡΕΑΝ MB για να σερφάρουν στο Ιντερνετ, και άλλες εκπτώσεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες που στοχεύουν στη μείωση των γενικότερων εξόδων του νοικοκυριού τους, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να γραφτείς ηλεκτρονικά στην υπηρεσία εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε στο www.cyclefi.com.