Δάνειο 155 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η ΔΕΗ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Δάνειο 155 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η ΔΕΗ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης (Α) μιλάει δίπλα στον Ιωάννη Καλτσά (Δ), διευθυντή χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ για Ελλάδα και Κύπρο κατά την υπογραφή δανειακής σύμβασςη 155 εκατ. μεταξύ ΔΕΗ και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων διανομής, στα γραφεία της ΔΕΗ, Αθήνα, Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

«Οι φίλοι φαίνονται στις δύσκολες στιγμές», σχολίασε χαρακτηριστικά ο διευθυντής χρηματοδοτήσεων για Ελλάδα και Κύπρο της ΕΤΕπ.

 

Το δίκτυο διανομής είναι ίσως το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ και ο σημαντικότερος παράγοντας στην αλυσίδα του ηλεκτρισμού επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας την Παρασκευή στην τελετή υπογραφής δανειακής σύμβασης ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι η ΕΤΕπ είναι αρωγός σε δύσκολες στιγμές όπως η συγκεκριμένη και θα είναι και στο μέλλον σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της επιχείρησης καθώς ήταν και είναι ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός συνέταιρος της ΔΕΗ. Τόνισε ακόμη ότι οι αλλαγές στην αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας θα βρουν τη ΔΕΗ και πάλι πρωταγωνιστή, όχι ως μονοπώλιο αλλά ως αναντικατάστατο παράγοντα για την αγορά και για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

Ο διευθυντής χρηματοδοτήσεων για Ελλάδα και Κύπρο της ΕΤΕπ, Ιωάννης Καλτσάς τόνισε ότι η σύμβαση επιβεβαιώνει την μακροχρόνια φιλία της τράπεζας με τη ΔΕΗ υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι φίλοι φαίνονται στις δύσκολες στιγμές αλλά και ότι η ΔΕΗ έχει μπροστά τις πολύ καλύτερες στιγμές σε σχέση με αυτές που πέρασαν τα τελευταία δύο χρόνια. Σημείωσε ότι ο όμιλος της ΕΤΕπ στηρίζει συνολικά τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδος χρηματοδοτώντας μία σειρά επενδύσεων στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό αλλά και, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διασυνδέσεις που θα επιτρέψουν στη χώρα να παίξει καθοριστικό ρόλο στα Βαλκάνια. Δουλεύουμε, πρόσθεσε ο ίδιος, για να διεκδικήσει η ΔΕΗ την θέση που της ανήκει στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Η αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και η κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών προϋποθέτουν σημαντικές μακροπρόθεσμες επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό και στην ενίσχυση των υποδομών ηλεκτρισμού όλης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω τη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Άλλωστε η ΕΤΕπ είναι επί μακρόν εταίρος του ελληνικού ενεργειακού τομέα, προσφέροντας οικονομική υποστήριξη και εξίσου πολύτιμη τεχνογνωσία». Αυτό επισημαίνει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Στέφανος Οκταποδάς υπογραμμίζει εξάλλου ότι η επένδυση θα αναβαθμίσει καίριες υποδομές του δικτύου διανομής, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για τους καταναλωτές, την οικονομία και το περιβάλλον.

Η δανειακή σύμβαση των 155 εκατ. ευρώ αποτελεί τμήμα συνολικής εγκεκριμένης γραμμής χρηματοδότησης ύψους 255 εκατ. ευρώ για την στήριξη του εθνικού επενδυτικού προγράμματος ύψους 510 εκατ. ευρώ, το οποίο υλοποιείται από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, την περίοδο Ιούλιος 2017 – 2020.

Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή νέων γραμμών διανομής μέσης και χαμηλής τάσης συνολικού μήκους 7.327 χιλιομέτρων, καθώς και επενδύσεις στο δίκτυο ηλεκτρισμού με στόχο την ενίσχυση των συνδέσεων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βελτίωση της αξιοπιστίας της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης.

Η δανειακή σύμβαση για το υπόλοιπο ποσό των 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να υπογραφεί με την πορεία υλοποίησης του έργου.

Τα τελευταία 5 χρόνια η ΕΤΕπ διέθεσε 6,4 δισ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 2 δισ. ευρώ για νέες επενδύσεις από τη ΔΕΗ σε παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα παραπάνω συγκαταλέγεται και η στήριξη νέων επενδύσεων στην αιολική ενέργεια, τη διανομή και τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, έργα ασφάλειας εφοδιασμού και η παροχή τεχνικής βοήθειας.