Δεκαοκτώ νεκροί από έκρηξη βόμβας σε λύκειο της Κριμαίας – Για «μαζική δολοφονία» κάνει λόγο η Ρωσία

Δεκαοκτώ νεκροί από έκρηξη βόμβας σε λύκειο της Κριμαίας – Για «μαζική δολοφονία» κάνει λόγο η Ρωσία

Η πλειονότητα των θυμάτων είναι έφηβοι μαθητές - Δεκάδες οι τραυματίες από την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε τεχνικό λύκειο της πόλης Κερτς.

Δεκαοκτώ νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός της επίθεσης που σημειώθηκε το πρωί σε τεχνικό λύκειο στην πόλη Κερτς της Κριμαίας, από την Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας.

«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, άγνωστος εκρηκτικός μηχανισμός γεμάτος μεταλλικά αντικείμενα πυροδοτήθηκε στο κυλικείο του πολυκλαδικού λυκείου του Κερτς. Η πλειονότητα των θυμάτων είναι έφηβοι», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Έρευνας της Ρωσίας, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση των κυριότερων ποινικών υποθέσεων σε ρωσικό έδαφος.

Η επιτροπή, που αρχικά πραγματοποίησε έρευνα για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, ανακοίνωσε στη συνέχεια πως η πολύνεκρη επίθεση αποτελεί μια «μαζική δολοφονία» που δεν σχετίζεται με τρομοκρατία, ενώ κατονόμασε τον βασικό ύποπτο, τον 18χρονο σπουδαστή Βλαντισλάβ Ροσλίακοφ.

Η επικεφαλής του κριμαϊκού κολεγίου δήλωσε πως άγνωστοι ένοπλοι εισέβαλαν στο κτίριο, πυροδότησαν εκρηκτικά και άρχισαν να πυροβολούν όποιον έβλεπαν μπροστά τους. Η Όλγα Γκρεμπενίκοβα, διευθύντρια του κολεγίου, δήλωσε σε κριμαϊκά ΜΜΕ έξω από το κολέγιο πως κάποιοι ανατινάχθηκαν μέσα στο κολέγιο και πως πτώματα παιδιών βρίσκονται παντού. Μαθητές και προσωπικό του κολεγίου περιλαμβάνονται σε αυτούς που σκοτώθηκαν, είπε.

Υπάλληλος στο νοσοκομείο της Κερτς δήλωσε πως 18 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο με τραύματα από την έκρηξη και πως οι γιατροί αναμένουν περίπου άλλους 50 τραυματίες. «Υπάρχουν ήδη αρκετοί άνθρωποι στα επείγοντα και στην αίθουσα του χειρουργείου», δήλωσε ο υπάλληλος αυτός σύμφωνα πάντα με το TASS.

Εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας έκανε λόγο για «περίπου 70 τραυματίες», προσθέτοντας ότι εξετάζονται όλες οι πιθανές υποθέσεις για την έκρηξη αυτή.

Φωτογραφίες από τη σκηνή της έκρηξης που αναρτήθηκαν στον τοπικό Kerch FM δείχνουν τα τζάμια των παραθύρων του ισογείου ενός διώροφου κτιρίου να έχουν σπάσει και συντρίμμια έξω από αυτό. Ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται στο σημείο. Πλάνα που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού Kerch FM έδειξαν θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κοντά στο κολέγιο στο Κερτς της κριμαϊκής χερσονήσου.

Το Κρεμλίνο δήλωσε νωρίτερα πως η φονική έκρηξη μπορεί να ήταν αποτέλεσμα μιας τρομοκρατικής ενέργειας και πως οι ερευνητές ερευνούν αυτό το ενδεχόμενο. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στις υπηρεσίες ασφαλείας να προσδιορίσουν την αιτία της έκρηξης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους. Ο Πεσκόφ είπε πως ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων της έκρηξη.