23 νεκροί από εκρήξεις στη Βηρυτό (upd.)

23 νεκροί από εκρήξεις στη Βηρυτό (upd.)

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία του - Ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση Ταξιαρχίες Αμπντουλάχ Αζάμ.

Last update: 2:14 μ.μ.

Στους 23 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις δύο ισχυρές εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 146.

Στόχος της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας που προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε έξι κτίρια ήταν η πρεσβεία του Ιράν στη συνοικία Μπιρ Χασάν στη νότια Βηρυτό, περιοχή που θεωρείται προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η εξτρεμιστική οργάνωση Ταξιαρχίες Αμπντουλάχ Αζάμ που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και τη βάση της στον Λίβανο.«Οι Ταξιαρχίες Αμπντουλάχ Αζάμ -οι πυρήνες Χουσέιν μπιν Αλί- βρίσκονται πίσω από την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Βηρυτό. Πρόκειται για μια διπλή επίθεση για την οποία δύο ήρωες μας, σουνίτες του Λιβάνου, έπεσαν μάρτυρες», σύμφωνα με το μήνυμα που ανάρτησε στο twitter ο θρησκευτικός ηγέτης της οργάνωσης Σεΐχης Σιρατζεντίν Ζρεϊκάτ.

Η εξτρεμιστική οργάνωση είχε προειδοποιήσει για πολλές επιθέσεις στον Λίβανο «μέχρι το Ιράν να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Συρία και τα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης απελευθερωθούν από τις φυλακές του Λιβάνου», αναφέρει το μήνυμα.

Κατά τη διπλή επίθεση σκοτώθηκε ο πολιτιστικός ακόλουθος της ιρανικής πρεσβείας, Εμπραχίμ Ανσάρι, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή του Λιβάνου.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζιέχ Αφχάμ, είχε επιρρίψει την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στο Ισραήλ, δηλώνοντας: «Η τρομοκρατική ενέργεια που έλαβε χώρα έξω από την πρεσβεία του Ιράν συνιστά ένα απάνθρωπο και ειδεχθές έγκλημα των σιωνιστών και των μισθοφόρων του».

Βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας έδειξαν έναν άνδρα να τρέχει προς τον εξωτερικό τοίχο της ιρανικής πρεσβείας στη Βηρυτό πριν ανατιναχθεί, προκαλώντας την πρώτη από τις δύο εκρήξεις στην περιοχή, όπως δήλωσαν Λιβανέζοι αξιωματούχοι. Οι αξιωματούχοι που παρακολούθησαν τα βίντεο δήλωσαν ότι μια δεύτερη έκρηξη προκλήθηκε από ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο πολύ κοντά στην πρεσβεία.

Τα λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες από τον τόπο της επίθεσης με νεκρούς, τραυματίες, ερειπωμένα κτίρια και στήλες μαύρου καπνού που υψώνονται.

Την επίθεση καταδίκασε κατηγορηματικά το συριακό καθεστώς, όπως μετέδωσε η συριακή τηλεόραση.

1/9
Photo: AFP

Διαβάστε ακόμη: Ροχανί: «Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις»