Δεν μπορεί κάθε εταιρεία να έχει έναν Steve Jobs

Δεν μπορεί κάθε εταιρεία να έχει έναν Steve Jobs
Apple Computer Inc. Chief Executive Officer Steve Jobs holds the new iPhone in San Francisco, California January 9, 2007. Apple unveiled an eagerly-anticipated iPod mobile phone with a touch-screen on Tuesday, priced at $599 for 8 gigabytes of memory, pushing the company's shares up as much as 8.5 percent. Jobs said the iPhone, which also will be available in a 4-gigabyte model for $499, will ship in June in the United States. The phones will be available in Europe in the fourth quarter and in Asia in 2008. REUTERS/Kimberly White (UNITED STATES) FOR BEST QUALITY IMAGE SEE: GM1E7AE0B8F01 - RTR1L0YV Photo:

Αλλά υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει γι’ αυτό.

 

Κάθε εταιρεία θέλει να καλλιεργήσει τον επόμενο Steve Jobs ή να αναπτύξει το επόμενο ισοδύναμο του iPhone για τον κλάδο της, αλλά τι πρέπει να κάνει ενώ περιμένει να εμφανιστεί ένας τέτοιος οραματιστής;

Αντί να προσπαθήσουν να στηριχθούν σε μια μικρή ομάδα ιδιοφυών ανθρώπων με μεγάλες δυνατότητες, οι εταιρείες μπορούν να εκμεταλλευτούν τη σχεδιαστική σκέψη για να κατασκευάσουν συστηματικά μια γέφυρα, σύμφωνα με την Jeanne Liedtka, καθηγήτρια στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Virginia Darden του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. «Δεν είναι ή το ένα ή το άλλο – μπορείτε να κάνετε και τα δύο».

Η σχεδιαστική σκέψη είναι μια μεθοδολογία επίλυσης προβλημάτων που χρησιμοποιούν οι σχεδιαστές και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων για την επίλυση σύνθετων ζητημάτων. Προωθεί μια ανθρωποκεντρική και επαναληπτική προσέγγιση σχεδιασμένη γύρω από τον χρήστη της προτεινόμενης λύσης.

Όταν η ομάδα της Liedtka παρακολούθησε πρόσφατα ένα σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ που επιτρέπει σε οποιονδήποτε υπάλληλο οπουδήποτε στη χώρα να υποβάλει ιδέες για τη βελτίωση του χώρου εργασίας, διαπίστωσε ότι η πρόταση μιας γυναίκας για μείωση των χρόνων αναμονής στο τοπικό νοσοκομείο ήταν δυνητικά ικανή να εξοικονομήσει 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως για το συγκεκριμένο νοσοκομείο.

«Τώρα πολλαπλασιάστε αυτό το ποσό με τον αριθμό των υπαλλήλων που έχετε», τονίζει η Liedtka. «Αλλά το αγνοούμε αυτό. Επειδή θέλουμε μόνο μεγάλα, αποδιοργανωτικά, καινοτόμα πράγματα και αγνοούμε όλες τις άλλες ιδέες που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε εάν ήμασταν σε θέση να εμπλέξουμε το υπόλοιπο 90% του οργανισμού μας στη δημιουργία αξίας».

Ομοίως, η υλοποίηση λύσεων βασισμένων στην τεχνολογία και στον σχεδιασμό μέσα σε μια εταιρεία δεν είναι μια υπόθεση «όλα ή τίποτα», λέει ο Derrick Kiker, εταίρος στη McKinsey & Company και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σχεδιασμού Lunar. Η εταιρεία συμβούλων σχεδιασμού με έδρα στην Καλιφόρνια εξαγοράστηκε από τη McKinsey το 2015. Οι δύο κλάδοι είναι συμπληρωματικοί και οι καινοτομίες που βασίζονται στο σχεδιασμό μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη του χώρου μεταξύ των αποδιοργανωτικών ιδεών και των τεχνολογικών αναταράξεων, λέει.

Σύμφωνα με τον Kiker, οι εταιρείες μπορούν να υιοθετήσουν αποτελεσματικότερα τη σχεδιαστική σκέψη, παρέχοντας έναν ασφαλή χώρο στους δημιουργούς για να εργάζονται ανεξάρτητα και δημιουργικά, και δημιουργώντας ευκαιρίες συνεργασίας. Αυτές οι ευκαιρίες μπορούν να δημιουργηθούν εάν δίδεται η δυνατότητα τόσο στις ομάδες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όσο και στις ομάδες σχεδιασμού να αλληλλο-αμφισβητούνται, χωρίς ένα αίσθημα ανωτερότητας των μεν έναντι των δε.

Οι Kiker και Liedtka παρουσίασαν τις απόψεις τους σε πάνελ μαζί με τον πρόεδρο του Fortune, Alan Murray, στο συνέδριο Brainstorm Design που διοργανώθηκε στη Σιγκαπούρη από το Fortune, την Time και τη Wallpaper.