Δεν θα πιστέψετε τι κάνει το Facebook για να γλιτώσει τα click-bait!

Δεν θα πιστέψετε τι κάνει το Facebook για να γλιτώσει τα click-bait!

Καταρχάς θα εμφανίζει λιγότερους τίτλους σαν αυτόν που μόλις διαβάσατε. Αυτούς που σας θεωρούν «ψάρια» που ψάχνουν το «αγκίστρι». Θα πετύχει;

Τους έχετε δει, τους βλέπετε κάθε μέρα. Τίτλοι όπως «Δείτε τι απίστευτο έκανε ο τάδε διάσημος!» (βγήκε βόλτα με σαγιονάρες) ή «Θα μείνετε άφωνοι με αυτό το βίντεο!» (μια γάτα που χοροπηδάει) και άλλα τέτοια που μόνο σκοπό έχουν να σας οδηγήσουν σε sites που (ανα)δημοσιεύουν ειδήσεις με μόνο σκοπό τη θέαση και το κλικ σας.

Οι «τίτλοι-αγκίστρι» έχουν κυριεύσει το Internet γιατί έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί. Ο περισσότερος κόσμος θα κλικάρει στο «Δεν έχετε ξαναδεί κάτι τέτοιο! Θα συγκινηθείτε μέχρι δακρύων!», αλλά τις περισσότερες φορές ούτε συγκινείται ούτε κλαίει. Ικανοποιεί την περιέργειά του, αλλά μέχρι εκεί. Αμέτρητα sites ζουν από τη διακίνηση τέτοιων «ειδήσεων».

Το Facebook αλλάζει τον αλγόριθμο εμφάνισης του περιεχομένου του ώστε στο News Feed σας να βλέπετε λιγότερους τίτλους σαν αυτούς και περισσότερους που περιέχουν κάποιο σημαντικό ποσοστό πληροφορίας. Αυτό συνέβη επειδή, σε έρευνα που διενεργήθηκε, το 80% των χρηστών δήλωσαν πως προτιμούν να βλέπουν την είδηση στον τίτλο και όχι την παραίνεση, θέλουν να αποφασίζουν οι ίδιοι αν αξίζει να πατήσουν το λινκ και όχι να ανταποκρίνονται σε μια -πολλές φορές κενή- υπόσχεση.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «το λεγόμενο click-bait μπορεί να αυξάνει το traffic, αλλά οδηγεί στο να γεμίζει το News Feed του χρήστη με περιεχόμενο που δεν προέρχεται από φίλους, ούτε ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά του».

Διαβάστε ακόμη:

Το WhatsApp ξεπέρασε τους 600 εκατ. χρήστες μηνιαίως

Το Sobrr είναι ένα εντελώς εφήμερο Facebook