Δεν θα πιστέψετε το λόγο που έκαναν αγωγή στην Apple

Δεν θα πιστέψετε το λόγο που έκαναν αγωγή στην Apple
Photo:

Τα πράγματα έχουν ξεφύγει!

Η Apple έγινε στόχος μιας από τις πιο απίθανες αγωγές παραβίασης πατεντών της πρόσφατης ιστορίας!

Μια εταιρεία που ως μόνη δραστηριότητα έχει την κατοχύρωση πατεντών και την υποβολή αγωγών εναντίον άλλων εταιρειών για την εξασφάλιση αποζημιώσεων έβαλε στο στόχαστρό της την Apple.

Βάσει της αγωγής, η Corydoras Technologies ισχυρίζεται ότι μια σειρά iPhone και iPad παραβιάζουν κάποιες πατέντες που σχετίζονται με συνήθεις λειτουργίες όπως η δυνατότητα τηλεφωνικών κλήσεων ή αποστολής και λήψης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το σύνολο των υποτιθέμενων παραβιάσεων πατεντών είναι έξι, όπως επιβεβαιώνει η ιστοσελίδα Patently Apple.

Η Corydoras έχει έδρα στο Τέξας, όπου φιλοξενούνται κι άλλες παρεμφερείς εταιρείες των οποίων η μόνη δραστηριότητα είναι η αγορά ή η κατοχύρωση πατεντών και η υποβολή αγωγών εναντίον άλλων εταιρειών. Και ο λόγος που επιλέγεται το Τέξας είναι οι επιτυχίες που έχουν καταγραφεί από τέτοιες εταιρείες στα δικαστήρια του Τέξας.

Η αγωγή αφορά όλες τις εκδόσεις iPhone από το iPhone 4 και μετά, καθώς και όλες τις εκδόσεις iPad από το iPad 2 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την αγωγή, οι πατέντες που έχουν παραβιαστεί αφορούν τη δυνατότητα τηλεφωνικών κλήσεων, αλλά και κλήσεων με τη χρήση βίντεο. Η Corydoras ισχυρίζεται ότι κατέχει πατέντα για εφαρμογή που είναι παρεμφερής με την εφαρμογή FaceTime της Apple, καθώς και με τη λειτουργία Find My iPhone και την ικανότητα μπλοκαρίσματος ανεπιθύμητων τηλεφωνικών κλήσεων.

Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Η Corydoras εμφανίζεται να είναι εγγεγραμμένη ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης στο Τέξας αλλά δεν έχει ούτε ιστοσελίδα, ούτε άλλα στοιχεία επικοινωνίας.

Οι επικριτές αυτής της πρακτικής υποβολής αγωγών για πατέντες αποκαλούν τις εταιρείες σαν την Corydoras «τρολ πατεντών». Ο όρος χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει μια εταιρεία που δεν πουλά κάποιο προϊόν ή υπηρεσία, αλλά αγοράζει την πνευματική ιδιοκτησία άλλων (ή αναπτύσσει και κατοχυρώνει τις δικές της τεχνολογίες) για να αποκομίσει κέρδος.

Και η αλήθεια είναι ότι πολλές εξ’ αυτών των εταιρειών βγάζουν εκατομμύρια κάθε χρόνο από τις πωλήσεις συσκευών που …δεν παράγουν οι ίδιες. Το επιχειρηματικό ρίσκο, συνεπώς, για τις εταιρείες αυτές είναι μηδενικό, εφόσον πολλές πατέντες εξαγοράζονται για ένα μικρό χρηματικό τίμημα και τα δικαστικά έξοδα για την υποβολή αγωγής είναι χαμηλά.