«Δεν βρίσκομαι στις Βρυξέλλες για να ζητήσω πολιτικό άσυλο» δηλώνει ο Καταλανός ηγέτης

«Δεν βρίσκομαι στις Βρυξέλλες για να ζητήσω πολιτικό άσυλο» δηλώνει ο Καταλανός ηγέτης
epa06295219 Catalan dismissed President, Carles Puigdemont, greets supporters at the entrance of a restaurant in Vi square, Girona (Catalonia, northeastern Spain), 28 October 2017. Puigdemont offered a speech earlier today after Spanish Government removed him from post the previous day as part of the package of initiatives applied in observance to the Spanish Constitution's 155 Article. Puigdemont said that he does not acknowledge his dismissal as Catalan President and asked Catalans to have 'patience, persistance and perspective' to 'defend the conquests achieved up to now'. EPA/MARTA PEREZ

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν εξήγησε σήμερα τους λόγους που τον οδήγησαν στο Βέλγιο, ενώ επεσήμανε πως δεν θα επιστρέψει στην Ισπανία δίχως εγγυήσεις.

«Δεν βρίσκομαι στις Βρυξέλλες για να ζητήσω πολιτικό άσυλο», δήλωσε ο καθαιρεθείς ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Δεκεμβριου, ενώ απηύθηνε ερώτημα στην Ισπανική κυβέρνηση αν και αυτή θα κάνει το ίδιο.

«Βρισκόμαστε στις Βρυξέλλες για να κάνουμε σαφές το πρόβλημα της Καταλονίας στην καρδιά της Ευρώπης», ανέφερε ο Κ. Πουτζντεμόν, και εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν τον ίδιο και επτά ακόμη υπουργούς να εγκαταλείψουν την Καταλονία τρεις ημέρες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία, κι ενώ η Μαδρίτη ανακάλεσε προσωρινά το καθεστώς αυτονομίας της ισπανικής κοινότητας, η οποία τελεί πλέον υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

«Βρίσκομαι εδώ για να δράσω σε πλήρη ελευθερία και ασφάλεια. Υποχρεωθήκαμε να προσαρμόσουμε το σχέδιο εργασίας μας για να αποφύγουμε τη βία», είπε ο Πουτζντεμόν και τόνισε ότι «αν αυτή η στάση έχει ως τίμημα την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Δημοκρατίας, τότε πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό είναι ένα λογικό τίμημα για την Ευρώπη του 21ου αιώνα».

Ο Καταλανός ηγέτης ανέφερε ότι η ισπανική κυβέρνηση τον κατηγορεί για ανταρσία και εξήγησε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ισπανία όσο δεν έχει εγγυήσεις για μια δίκαιη αντιμετώπιση από την ισπανική δικαιοσύνη, ενώ δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι αβάσιμες.

Κλήση για κατάθεση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κλήτευσε τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και 13 μέλη της καθαιρεθείσας κυβέρνησής του να καταθέσουν την Πέμπτη στις 9 το πρωί τοπική ώρα (10.00 το πρωί ώρα Ελλάδας).

Το δικαστήριο γνωστοποίησε επίσης ότι ξεκίνησε να εξετάζει τις κατηγορίες περί εξέγερσης και ανταρσίας σε βάρος του Πουτζντεμόν και άλλων στελεχών της καταλανικής ηγεσίας.