Deutsche Bank: Μεγάλες ζημιές ύψους 2 δισ. για τον γερμανικό κολοσσό

Deutsche Bank: Μεγάλες ζημιές ύψους 2 δισ. για τον γερμανικό κολοσσό
epa04759544 The reflection of the Deutsche Bank logo is contorted in a glass facade in Frankfurt, Germany, 21 May 2015. Deutsche Bank invited shareholders' for meeting on the same day. EPA/FRANK RUMPENHORST

Η τράπεζα διέψευσε τους αναλυτές που περίμεναν μικρότερες ζημιές.

Καθαρές ζημιές 1,9 δισ. ευρώ κατέγραψε η Deutsche Bank στο τέταρτο τρίμηνο, καθώς το κόστος νομικής διευθέτησης παλαιών αδικημάτων της ήταν μεγαλύτερο από τα αυξημένα έσοδα που είχε από τις αγοραπωλησίες ομολόγων. Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας ήταν κατώτερα από τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι θα σημείωνε καθαρές ζημιές 1,16 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα αύξησε τα διαθέσιμά της για δικαστικές εκκρεμότητες στα 7,6 δισ. ευρώ από 5,9 δισ. ευρώ στο προηγούμενο τρίμηνο, καθώς σχημάτισε μεγαλύτερες προβλέψεις για διακανονισμούς κατηγοριών, όπως για την πώληση τοξικών στεγαστικών δανείων και για εικονικές συναλλαγές χαρτοφυλακίου στη Ρωσία.

Τα έσοδα της Deutsche από συναλλαγές σε ομόλογα αυξήθηκαν 11%, ενισχυμένα από την άνοδο των συναλλαγών σε προϊόντα επιτοκίων, εμπορεύματα και συνάλλαγμα (FICC), καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ωστόσο, έχασε μερίδιο αγοράς έναντι των τραπεζών της Wall Street, ορισμένες από τις οποίες υπερδιπλασίασαν τα έσοδα από ομόλογα, εν μέρει λόγω της συρρίκνωσης της επενδυτικής της τράπεζας, με τη μείωση των προσφερόμενων προϊόντων και τη διακοπή των δεσμών με χιλιάδες πελατών της. Ενώ το 2013 η Deutsche κατετάγη στην τρίτη θέση παγκοσμίως για συναλλαγές FICC, υποχώρησε στην έκτη θέση στα μέσα του 2016, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

«Είμαστε αισιόδοξοι μετά από μία υποσχόμενη φετινή αρχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας Τζον Κράιαν. Όλες σχεδόν οι δραστηριότητες είχαν ισχυρό ξεκίνημα το 2017, σημείωσε η τράπεζα. «Αν και το 2015 και το 2016 ήταν έτη κορύφωσης για τις δικαστικές εκκρεμότητες, το 2017 συνεχίζει να επιβαρύνεται από τη διευθέτηση παλαιών θεμάτων», σημείωσε η τράπεζα σε παρουσίαση που έκανε. Τα έσοδα της Deutsche από συναλλαγές μετοχών μειώθηκαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, καθώς υποχώρησε η δραστηριότητα των ταμείων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund), ενώ τα έσοδα από την εταιρική και επενδυτική τραπεζική αυξήθηκαν, παρά το γεγονός ότι η τράπεζα δεν πήρε τον ρόλο συμβούλου σε κάποιες μεγάλες συμφωνίες. Τα συνολικά έσοδά της αυξήθηκαν 7,5% στα 7,1 δισ. ευρώ στο τρίμηνο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ