Deutsche Bank: Πτώση εσόδων για όγδοο τρίμηνο- Ποια είναι τα σενάρια για το μέλλον

Deutsche Bank: Πτώση εσόδων για όγδοο τρίμηνο- Ποια είναι τα σενάρια για το μέλλον
epa04676027 A pedestrian walks by a branch of Deutsche Bank in Frankfurt Main, Germany, 23 March 2015. According to reports, the Deutsche Bank' faces profound changes. The most radical suggestion in the current debate about the future orientation of Germany's largest bank is the separation of the entire retail banking segment. EPA/FRANK RUMPENHORST Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι λέει το Bloomberg για την πιθανή συγχώνευση με την ανταγωνίστριά της, Commerzbank AG.

Στην παρούσα φάση, το σημαντικότερο πρόβλημα της Deutsche Bank AG ίσως δεν είναι μόνο το πόσα προβλήματα έχει, αλλά το πόσο καιρό αυτά συνεχίζουν να υφίστανται και το πώς τροφοδότησαν το ένα το άλλο. Εδώ και τέσσερα χρόνια παρατηρούνται μειωμένα έσοδα τα οποία έχουν με τη σειρά τους δημιουργήσει τέσσερα αποτυχημένα σχέδια ανάκαμψης και τη σταθερή αποχώρηση ανώτερων στελεχών. Και όλα αυτά παράλληλα με μια εξίσου σταθερή ροή αγωγών και ερευνών, που ολοκληρώθηκαν με επιδρομή στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας τον Νοέμβριο. Το επόμενο εμπόδιο μπορεί να είναι η λύση που φαίνεται να έχει στη διάθεσή της η γερμανική κυβέρνηση, τη συγχώνευσή της δηλαδή με την ταραγμένη αντίπαλο της, Commerzbank AG.

  1. Τι δεν πήγε καλά;

Ο οικονομικός διευθυντής James von Moltke δήλωσε ότι η τράπεζα πάσχει από «έναν φαύλο κύκλο μειωμένων εσόδων, δαπάνες, χαμηλότερες αξιολογήσεις και αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης». Η τράπεζα προσπάθησε επανειλημμένα να αναστρέψει την κατηφόρα, αλλά χωρίς επιτυχία. Τα προβλήματα περιλαμβάνουν την ξεπερασμένη τεχνολογία, τη διαρροή ταλέντων και τα βαριά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, 17 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν την τελευταία δεκαετία σε πρόστιμα για παραπτώματα. Οι δυσμενείς συνθήκες της αγοράς, οι οποίες περιόρισαν τις ευκαιρίες κέρδους από τη διαπραγμάτευση της μετοχής, και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας έχουν επιδεινώσει τις δυσκολίες. Οι μετοχές της τράπεζας έχασαν περισσότερο από το ήμισυ της αξίας τους το 2018.

  1. Γιατί η τράπεζα δεν μπορεί να ανακάμψει;

Μειώνει το κόστος για να πάρει ένα πιο κερδοφόρο μέγεθος, αλλά χάνει την πελατεία της ακόμα πιο γρήγορα. Η μονάδα εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής, η οποία είναι υπεύθυνη για περισσότερα από τα μισά από τα συνολικά έσοδα, έχει χάσει το μερίδιο αγοράς από αντιπάλους που ήταν ταχύτεροι στο να διορθώσουν τις αδυναμίες του ισοζυγίου και της διακυβέρνησης μετά την οικονομική κρίση του 2008. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Deutsche Bank πλήττουν επίσης πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες: Επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν μέχρι το 2020, τα έσοδα από τις τραπεζικές μονάδες είναι πιθανό να παραμείνουν μειωμένα. Για την Deutsche Bank, η κατάσταση επιδεινώνεται από τη δομή της εγχώριας αγοράς της, όπου πολλές μικρότερες τράπεζες διατηρούν τα περιθώρια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

  1. Γιατί το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας είναι υψηλότερο;

Η αντίληψη της αγοράς για την πιστοληπτική ικανότητα της Deutsche Bank δέχτηκε μεγάλο χτύπημα το 2018, προκαλώντας διπλασιασμό του κόστους για την ασφάλιση έναντι της αδυναμίας πληρωμής του χρέους της. Σε αντίθεση με μια παρόμοια κατάσταση το 2016, η άνοδος του κόστους αντανακλά αμφιβολίες ότι η τράπεζα θα παρουσιάσει υγιή κέρδη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στις αρχές του 2019, το κόστος μειώθηκε, αν και παρέμεινε υψηλότερο από τους Ευρωπαίους ομότιμους.

  1. Πόσο χρόνο έχει η τράπεζα;

Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι. Τα στελέχη της τράπεζας ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν μια ακραία λύση, όπως η συγχώνευση με την Commerzbank με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης, αν δεν μπορέσουν να επιτύχουν βελτίωση το πρώτο τρίμηνο του 2019, δήλωσαν στο Bloomberg πηγές εξοικειωμένοι με το θέμα. Ο CEO, Christian Sewing, ζήτησε υπομονή με το σχέδιό του, το οποίο επικεντρώνεται στις περικοπές δαπανών και στις προσπάθειες σταθεροποίησης του μεριδίου αγοράς. Ωστόσο, η τράπεζα υπέστη άλλη αποτυχία τον Νοέμβριο, όταν μια ομάδα περίπου 170 αξιωματικών επιβολής του νόμου έκανε έφοδο στην έδρα της και άλλα γραφεία σε μια υπόθεση που συνδέεται με τα «Panama Papers». Η Deutsche Bank διερευνάται για το αν βοήθησε τους πελάτες να δημιουργούν εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους καθώς και σε μια υπόθεση για ξέπλυμα χρήματος ως διαμεσολαβητής για την Danske Bank A/S, η οποία εμπλέκεται σε σκάνδαλο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

  1. Υπάρχει Plan B;

Ορισμένοι αναλυτές και επενδυτές ευνοούν μια μετασχηματιστική συγχώνευση, όπως τη φημολογούμενη με την Commerzbank. Η γερμανική κυβέρνηση μελετά τρόπους για να ενθαρρύνει αυτόν τον συνδυασμό σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι δαπάνες. Ενώ μια συμφωνία αντιμετωπίζεται από μερικούς ως μια ατελής λύση, η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί ότι ο Sewing είναι αδύνατο να σώσει την Deutsche Bank προτού μια πιθανή οικονομική επιβράδυνση επιδεινώσει την κατάσταση. Το γερμανικό κράτος εξακολουθεί να κατέχει μεγάλο μερίδιο στην Commerzbank. Δεν κατέχει συμμετοχή στην Deutsche Bank, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί ισχυρές διεθνείς τράπεζες να στηρίξουν τις γερμανικές εταιρείες εξαγωγικού προσανατολισμού.

  1. Θα μπορούσε το σχέδιο να είναι αποτελεσματικό;

Πολλοί επικριτές λένε ότι η συγχώνευση δύο αδύναμων τραπεζών δεν θα κάνει μια ισχυρή τράπεζα. Οι δύο τράπεζες δεν διαθέτουν συνέργειες σε αρκετές αγορές και πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν σκληρή πολιτική αντίσταση σε οποιοδήποτε σχέδιο για να πραγματοποιήσουν βαθιές περικοπές προσωπικού σε επικαλυπτόμενες περιοχές. Ενώ η νέα τράπεζα θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους και σε αυξημένη πελατειακή βάση, θα αντιμετώπιζε ακόμα εξωτερικά εμπόδια, όπως έναν πληθωρισμό γερμανικών τραπεζικών, όπου οι μη ανταγωνιστικές ή κρατικές τράπεζες δυσκολεύουν τους ανταγωνιστές να κερδίσουν χρήματα.

  1. Υπάρχουν εναλλακτικές;

Άλλα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της συγχώνευσης με έναν Ευρωπαίο ανταγωνιστή, έχουν επίσης συζητηθεί. Ένας περιφερειακός ομότιμος μπορεί να συμπληρώσει τη Deutsche Bank σε αγορές που δεν είναι σε διεθνές επίπεδο, ενώ παράλληλα φέρνει φτηνές καταθέσεις. Ωστόσο, ένα τέτοιο σχέδιο θα αντιμετώπιζε πιθανώς ισχυρή αντίσταση από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία θα ήταν απρόθυμη να χάσει την τράπεζα που θεωρεί ως «εθνικό πρωταθλητή» της από μια ξένη ιδιοκτησία.

Εν πάση περιπτώσει, η «βουτιά» της τιμής της μετοχής έχει αφήσει λίγα περιθώρια για να βρεθεί μια λύση για μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο.

Πηγή: Bloomberg