DHL Express: Τα ελληνικά προϊόντα που γνωρίζουν άνθηση στο διεθνές εμπόριο

DHL Express: Τα ελληνικά προϊόντα που γνωρίζουν άνθηση στο διεθνές εμπόριο

Τέσσερις δεκαετίες συμπληρώνει φέτος η παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα, και για το 2018 αναμένει μια ακόμη καλή χρονιά.

 

Τα 40 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά συμπληρώνει φέτος η DHL Express, ο παγκόσμιος ηγέτης των ταχυμεταφορών και logistics, ο οποίος διατηρεί 42 σημεία εξυπηρέτησης στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή “τρέχει” επενδυτικό πλάνο ύψους 20 εκατ. ευρώ. Εκτός όμως από κορυφαίος πάροχος, πρόσφατα αναγνωρίστηκε και κορυφαίος Εργοδότης, αφού ο θεσμός Great Place to Work την κατέταξε στην πρώτη θέση των Εταιρειών με το καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον στη χώρα.

“Υπάρχει διάθεση να συνεχίσουμε τις επενδύσεις. Το 2016 ήταν μια πολύ καλή χρόνια για εμάς, ανάπτυξη η οποία το 2017 επηρεάστηκε αρνητικά από τις πολιτικές δηλώσεις που συντηρούσαν ένα κλίμα αβεβαιότητας. Η εικόνα που έχουμε από το πρώτο τετράμηνο της τρέχουσας χρονιάς είναι ότι και το 2018 θα είναι μια εξίσου καλή χρονιά” ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της DHL Express Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, Ελευθέριος Σαμαράς, οποίος διευκρίνισε ότι ο τζίρος κινείται ανοδικά έχοντας, από το 2013, επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αναγνωρίζοντας σημάδια βελτίωσης σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι το 2018 η εταιρεία θα ξεπεράσει σε αριθμούς τα τρία εκατομμύρια αποστολές τον χρόνο που πραγματοποιεί σήμερα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δυναμική που εμφανίζει το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο, όπως είπε, έχει ανοίξει μια νέα αγορά, δίνοντας τη δυνατότητα σε μικρότερου μεγέθους εταιρείες να επεκταθούν αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι διεθνείς αγορές.

“Είναι ραγδαία η ανάπτυξη των περισσότερων κλάδων στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσα στην τελευταία τριετία. Από έναν παραγωγό λαδιού στην Κρήτη που έχει βάλει το προϊόν του σε μια πρωτότυπη συσκευασία, μέχρι σχεδιαστές που πουλάνε αρχαία ελληνικά σανδάλια. Πριν από το 2008 ο κλάδος της ένδυσης – υπόδησης αντιστοιχούσε στο 25% των εσόδων μας και υποχώρησε  στο 5%. Τώρα έχει αρχίσει σταδιακά και ανακάμπτει” τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ανερχόμενη δύναμη είναι επίσης τα ελληνικά καλλυντικά, για τα οποία η ζήτηση διαρκώς αυξάνεται, ενώ σταθερή παραμένει η ναυτιλία, από την οποία προέρχεται το 30% των εσόδων της DHL Express, ποσοστό το οποίο δεν επηρεάστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.

“Στο κομμάτι των ταχυμεταφορών το μερίδιο αγοράς που κατέχουμε διαμορφώνεται στο 55%. Τα 3/5 του τζίρου μας προέρχονται από εισαγωγές και τα 2/5 από εξαγωγές.”

Παράλληλα, τόνισε πως σημαντικό ρόλο στην τόνωση του ηλεκτρονικού εμπορίου έπαιξε και η αλλαγή εποχικότητας, καθώς πλέον μήνες όπως ο Ιανουάριος που παραδοσιακά δεν ήταν προσοδοφόροι, μπαίνουν στο “παιχνίδι” λόγω των προσφορών που βάζουν στο διαδίκτυο οι εταιρείες προκειμένου να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους.

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν η DHL Express σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω τον υφιστάμενο στόλο της, ο κ. Σαμαράς απάντησε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για αγορά τέταρτου αεροσκάφους και πως η διοίκηση εστιάζει επενδυτικά στα κομμάτια τεχνολογίας και εναλλακτικών τρόπων παράδοσης. “Αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται το γραφείο μας στην Πάτρα και στρεφόμαστε σε μια πιο αναβαθμισμένη παρουσία στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, είδαμε ιδιαίτερη ανταπόκριση από την αγορά στις θυρίδες αυτόματης παραλαβής αποστολών, καθώς ο πελάτης θέλει να έχει εναλλακτικές. Είναι γεγονός ότι αλλάζει η καταναλωτική συμπεριφορά, αφού γνωρίζει ότι μπορεί να λάβει την αποστολή του όποτε εκείνος το επιθυμεί”.

Όπως επισημάνθηκε, φέτος για πρώτη φορά η DHL Express έβαλε απογευματινό δρομολόγιο για να εξυπηρετηθούν όσοι δουλεύουν και βρίσκονται στο σπίτι τους από το απόγευμα και μετά. Επιπρόσθετα, προχώρησε στην αγορά επτά καινούριων οχημάτων και τεχνολογικού εξοπλισμού, ύψους 500.000 ευρώ.