Διαδήλωση «Λαοθάλασσα» κατά της πολιτικής του Μακρόν

Διαδήλωση «Λαοθάλασσα» κατά της πολιτικής του Μακρόν

Στη διαδήλωση συγκεντρώθηκαν 250.000 διαδηλωτές σε ολόκληρη την Γαλλία, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT.

Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου κατά της πολιτικής του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που ονομάσθηκαν από τους διοργανωτές εκ προοιμίου «λαοθάλασσα» και οργανώθηκαν με πρωτοβουλία των συνδικάτων,  κομμάτων και ενώσεων της αριστεράς, συγκέντρωσαν 250.000 διαδηλωτές σε ολόκληρη την Γαλλία, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT.

Στο Παρίσι, η CGT μέτρησε 80.000 διαδηλωτές, η αστυνομία 21.000, ενώ η εταιρεία Occurrence τους υπολόγισε στις 31.700. Η συμμετοχή ήταν μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις με την επωνυμία «γιορτή του Μακρόν», που είχαν συγκεντρώσει στις 5 Μαΐου 100.000 διαδηλωτές στο Παρίσι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, 40.000, σύμφωνα με την αστυνομία.

Αυτό το «σούπερ πάρτυ για τον Μακρόν», όπως το αποκάλεσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν εκτιμώντας ότι η κινητοποίηση θα είναι «μαζική», οργανώνεται από την Attac και το ίδρυμα Copernic, συνασπίζοντας την αριστερά της αριστεράς (Ανυπότακτη Γαλλία, αλλά και Κομμουνιστικό Κόμμα, Ευρωπαίοι Οικολόγοι- Πράσινοι, Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα…), συνδικάτα (CGT, συνδικάτο δικαστών, Solidaires, Sud PTT, Unef…) και ενώσεις (Les Amis de la terre, Mouvement de la paix, La sante n’est pas une marchandise…).

Το κόμμα Εργατική Πάλη (Lutte ouvriere), που έχει οργανώσει χωριστή διαδήλωση, καλεί σε «έναν νέο Μάη του ’68» κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Στο Παρίσι, η διαδήλωση, η οποία δεν θα έχει κεφαλή ίσως για να μην θιγούν ευαισθησίες, ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα από τον σιδηροδρομικό σταθμό Gare de l’Est με κατεύθυνση την πλατεία της Βαστίλλης, περνώντας από την πλατεία της Δημοκρατίας. Όπως και στο «πάρτι για τον Μακρόν» της 5ης Μαΐου, ένα άρμα άνοιξε τη διαδήλωση και ακολούθησε μια πορεία «πολιτών», τα συνδικάτα, οι ενώσεις και τέλος τα κόμματα.