Διαφωνεί με τη μείωση παραγωγής πετρελαίου η Gazprom

Διαφωνεί με τη μείωση παραγωγής πετρελαίου η Gazprom

Οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης της σχετικής συμφωνίας με τον ΟΠΕΚ.

Οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες στην σύσκεψη που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ συζήτησαν το ενδεχόμενο να παραταθεί για έξι επιπλέον μήνες η συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου που έχει επιτευχθεί με τον ΟΠΕΚ και τις χώρες εξαγωγείς που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, η ισχύς της οποίας λήγει τον Μάρτιο του 2018. Το ενδεχόμενο αυτό σενάριο επικρότησαν όλες οι πετρελαϊκές εταιρείες, εκτός από την Gazprom Neft , μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο δύο πηγές που συμμετείχαν στην σύσκεψη.

Μία εκ των δύο πηγών δήλωσε στο πρακτορείο ότι η Gazprom Neft δεν συμφώνησε με την πρόταση, καθώς υποστήριξε ότι εντός του 2018 θα ξεκινήσει την κατασκευή νέων έργων, ενώ η Rosneft δεν εξέφρασε παρόμοια διαφωνία.

Η Gazprom Neft είναι η τέταρτη στην Ρωσία πετρελαϊκή εταιρεία ως προς τις ποσότητες παραγωγής πετρελαίου. Πρόσφατα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας Αλεξέι Γιανκέβιτς είπε ότι η εταιρεία προτίθεται να αύξηση την παραγωγή πετρελαίου εντός του 2018, ακόμα και στην περίπτωση που εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία με τον ΟΠΕΚ.

Η τελική απόφαση ενδεχομένως να ληφθεί κατά την συνάντηση των εταιρειών με το Υπουργείο Ενέργειας, η οποία θα γίνει το πιθανότερο στα τέλη Νοεμβρίου πριν την διάσκεψη του ΟΠΕΚ στην Βιέννη, όπου όπως αναμένεται, ενδέχεται να ληφθεί η απόφαση για την παράταση της συμφωνίας με τον ΟΠΕΚ. Το TASS επικαλούμενο πηγή στον ΟΠΕΚ μετέδωσε ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν ήδη συναινέσει στο θέμα της παράτασης της συμφωνίας.