Διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Για «δουλοπρέπεια που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε έρμαιο ξένων συμφερόντων» κατηγορεί την κυβέρνηση.

«Δεν τίθεται θέμα πώλησης του ΔΕΣΦΑ». Αυτό είναι το αυστηρό μήνυμα που στέλνει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar ως απόδειξη πως η Ελλάδα είναι «έρμαιο των ξένων συμφερόντων».

«Ο ΔΕΣΦΑ, όπως και η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΗ, αποτελούν εργαλεία άσκησης εθνικής ενεργειακής πολιτικής και ως εκ τούτου δεν είναι προς πώληση, ούτε παζαρεύεται το τίμημά τους», τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια απόκρυψης σημαντικών παραμέτρων της συμφωνίας.

Γίνονται αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα;

Ο τομέας ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «επιχειρούμενο ξεπούλημα» του ΔΕΣΦΑ που δεν ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και παραθέτει τα παρακάτω στοιχεία στην ανακοίνωσή του:

«Το σύνολο του ενεργητικού του ΔΕΣΦΑ ανέρχονταν (31/12/12) σε 1,547 δισ. ευρώ, και περιλαμβάνει το κόστος του δικτύου υψηλής πίεσης 512 χλμ, 779 χλμ του δικτύου μεταφοράς (μέσης πίεσης) και τις εγκαταστάσεις αεριοποίησης της Ρεβυθούσας. Σύμφωνα με συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου του ΔΕΣΦΑ στο EurActiv.gr (19/7/12) ‘η οικονομική κατάσταση του ΔΕΣΦΑ βαίνει διαρκώς βελτιούμενη, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα των ετών 2009,2010,2011 και τα ανεπίσημα στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Μιλάμε για υπερτετραπλασιασμό των ετήσιων κερδών μετά από φόρους χρήσεως, από τα 22,5 εκ. ευρώ το 2009 στα 86 εκ. ευρώ το 2011 και στα αναμενόμενα 95 εκ Euro το 2012» (πραγματοποιηθέντα 88,7 εκ. ευρώ)’.

Συνεκτιμώντας τα παραπάνω στοιχεία, την προσφορά των ρωσικών εταιρειών, περί το 1δισ. ευρώ και την τιμή πώλησης του ΔΕΣΦΑ 400εκ. ευρώ για το 66% (βελτιωμένη προσφορά της SOCAR ), ή 606 εκ. ευρώ για το 100%, η πώληση ισοδυναμεί με χάρισμα και με βάση τα κέρδη του ΔΕΣΦΑ αποπληρώνεται σε 5-6 χρόνια.

Πέραν αυτού, η παράδοση του ΔΕΣΦΑ στην SOCAR, με τις γνωστές ιδιαίτερες σχέσεις της με τις κρατικές εταιρείες της Τουρκίας BOTAS και TPAO, δημιουργεί περίεργους συνειρμούς για πιθανές μελλοντικές ‘συνεργασίες’ και σε άλλα θέματα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ