Diageo: Οι προκλήσεις της ελληνικής αγοράς αλκοολούχων ποτών

Diageo: Οι προκλήσεις της ελληνικής αγοράς αλκοολούχων ποτών

Πόσο επηρεάζεται ο κλάδος από το λαθρεμπόριο και ποιες επενδύσεις αναμένεται να πραγματοποιήσει η εταιρεία στο άμεσο μέλλον.

 

«Αγκάθι» για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών αποτελεί το λαθρεμπόριο το οποίο έχει καταλάβει  το 1/5 της κατανάλωσης, με τη μεγαλύτερη ασυδοσία να καταγράφεται στο χύμα τσίπουρο. Όπως ανέφεραν στελέχη της διοίκησης της Diageo Hellas το 20% των αλκοολούχων ποτών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας διοχετεύονται από τη Βουλγαρία.

Τα περιθώρια κέρδους είναι τεράστια αν αναλογιστεί κανείς ότι το κέρδος που βάζουν στην τσέπη τους οι λαθρέμποροι από τη γειτονική χώρα αγγίζει για κάθε μπουκάλι ουίσκι τα 8 ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο κλάδος την πενταετία 2009-2014 έχασε το 50% της αξίας του, εικόνα που όμως ανετράπη από το 2015 όπου οι απώλειες περιορίστηκαν σε μονοψήφια ποσοστά. Σήμερα στην Ελλάδα η κατανάλωση ανέρχεται  σε 4 εκατομμύρια 9λιτρα κιβώτια με τις καταναλωτικές συνήθειες να μεταβάλλονται διαρκώς και τις απαιτήσεις να ανεβάζουν τον πήχη για τις ποτοποιίες.

Όπως ειπώθηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η διοίκηση της Diageo Hellas, οι καταναλωτές αλλάζουν συνήθειες και γίνονται πιο απαιτητικοί για τα brands που αγοράζουν, αλλά και για  τις εταιρείες που κρύβονται πίσω από αυτά. Παρά τη μικρή επιβράδυνση που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, κοινή παραδοχή όλων των στελεχών ήταν πως η πολυεθνική θα συνεχίσει να επενδύει σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας του εμπορίου.

Σύμφωνα με την Ελευθερία Ζωντανού, Υπεύθυνη Εμπορικού Στρατηγικού Σχεδιασμού της Diageo Hellas, η πολυεθνική κατάφερε σε μια κρίσιμη περίοδο να αυξήσει το ποσοστό των εμπορικών επενδύσεων που πραγματοποίησε στην Ελλάδα, ενώ ενίσχυσε τον αριθμό των τελικών σημείων πώλησης.

«Τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δυσκολίες και προκλήσεις που δεν είχαμε φανταστεί. Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η γνώση και η εμπειρία που διαθέτουμε στο χώρο και να η ικανότητά μας να διαβάζουμε τις αλλαγές και να τις ενσωματώσουμε γρήγορα στη στρατηγική μας, γεγονός που δικαιώνει την ηγετική μας θέση», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία που θα καταγράψει η βιομηχανία του τουρισμού και της φιλοξενίας, από την οποία θα προσκομίσει κέρδη και ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της Diageo Hellas, Αναστασία Αγγελή, αναφέρθηκε στα «κανόνια» που σημάδεψαν το  χονδρεμπόριο και τόνισε πως ο όμιλος δεν επηρεάστηκε σημαντικά από αυτά  αφού από την αρχή ακολούθησε συγκρατημένη πολιτική πίστωσης. «Ήμασταν πολύ αυστηροί με τους συνεργάτες μας και ευτυχώς δεν μας άφησαν μεγάλα φέσια. Η πίστωση που δίνουμε είναι 45 μέρες και την τηρούμε αυστηρά. Δεν κάναμε πίσω και από ότι φαίνεται μας βγήκε σε καλό». Αδιαμφισβήτητα οι συγχωνεύσεις και εξαγορές που έλαβαν χώρα άλλαξαν το χάρτη και τα ποσοστά των βασικών παιχτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η DIAGEO ηγείται των διεθνών αλκοολούχων ποτών, με το 1/3 περίπου της κατανάλωσης αυτών να ανήκει στις μάρκες της. Τρία στα πέντε  μεγαλύτερα international spirit brands – Johnnie Walker, Haig και Gordon’s – στην προτίμηση των Ελλήνων καταναλωτών ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό της. Το 2016 εμφάνισε στη χώρα μας καθαρά κέρδη ύψους 1,2 εκατ. ευρώ και επένδυσε σε Έλληνες προμηθευτές περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Επιπρόσθετα, η στρατηγική που ακολουθεί μέχρι το 2020 είναι βασισμένη στο να αξιοποιήσει  στο μέγιστο τη δύναμη του βασικού portfolio μαρκών και των μεγάλων διαχρονικών επιτυχιών της, να πετύχει διψήφια ανάπτυξη, αλλά και να υλοποιήσει επενδύσεις σε καινοτόμα projects.