Διαγωνισμός από τη Lockheed Martin για τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης που θα νικά πιλότους drones

Διαγωνισμός από τη Lockheed Martin για τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης που θα νικά πιλότους drones

Η εταιρεία ξεκινά έναν διαγωνισμό καινοτομίας που θα προσφέρει δύο εκατομμύρια δολάρια σε βραβεία σε όσους διακριθούν.

του David Meyer

Το πρωτάθλημα Drone Racing – ναι, υπάρχει κι αυτό εδώ και μερικά χρόνια… – ξεκινάει έναν νέο διαγωνισμό σε συνεργασία με τον κολοσσό της αεροδιαστημικής και των όπλων Lockheed Martin.

Ο διαγωνισμός δεν αφορά οπλισμένα drone. Πρόκειται για έναν «διαγωνισμό καινοτομίας», όπου η Lockheed και η διοργανώτρια αρχή του «πρωταθλήματος» προσκαλούν τις ομάδες που θα συμμετάσχουν να αναπτύξουν τεχνητή νοημοσύνη που να μπορεί να νικήσει τους πιλότους των μη επανδρωμένων αεροσκαφών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Ο διαγωνισμός ονομάζεται AlphaPilot Innovation Challenge και προσφέρονται χρηματικά έπαθλα αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων, με το 1 εκατομμύριο δολάρια να παραχωρείται ως το μεγάλο βραβείο για τον νικητή.

«Η πρόκληση για σας είναι να σχεδιάσετε ένα πλαίσιο τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης ικανό να πετάξει ένα drone μέσα από πολλά επαγγελματικά μαθήματα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση ή προ-προγραμματισμό πλοήγησης», αναφέρει η ιστοσελίδα του διαγωνισμού στο site της Lockheed. «Συμμετέχοντας σε αυτό τον διαγωνισμό, οι γνώσεις και οι ιδέες σας μπορούν να συμβάλλουν άμεσα στο μέλλον της αυτόνομης μεταφοράς, της παράδοσης, της παροχής βοήθειας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, ή ακόμα και στην εξερεύνηση του διαστήματος».

Όλα αυτά ακούγονται πολύ καλά, αλλά δεν θα μπορεί η τεχνολογία που θα προκύψει να χρησιμοποιηθεί και σε στρατιωτικό πλαίσιο;

Σε πολλούς ανθρώπους της τεχνολογίας δεν αρέσει αυτή η προοπτική – άλλωστε, οι εργαζόμενοι της Google εναντιώθηκαν με επιτυχία στην προοπτική οι προσπάθειές τους στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης να χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση βίντεο των στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ευρύτερα, μέσα στην κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης επικρατεί κλίμα απόρριψης της έννοιας των αυτόνομων οπλικών συστημάτων.

Ο ιδρυτής της Drone Racing League (DRL), Nicholas Horbaczewski, δήλωσε στο The Verge ότι ο νέος γύρος του Αγώνα Ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης «δεν έχει δεσμούς με τον στρατό».

«Θα ήταν κοντόφθαλμο να υποστηρίξει κάποιος ότι η πρόοδος στο πιλοτάρισμα μέσω τεχνητής νοημοσύνης είναι εγγενώς συνδεδεμένη με τον στρατό», δήλωσε ο Horbaczewski.

Η Lockheed δήλωσε ότι χρηματοδοτεί τον διαγωνισμό χρησιμοποιώντας τα χρήματα που εξοικονόμησε μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης του Προέδρου Donald Trump πέρυσι, ο οποίος μείωσε τη φορολογία των εταιρειών.

Δεν αναμένεται να υπάρξει εμπλοκή συστημάτων hardware της Lockheed στον διαγωνισμό, αλλά η Nvidia παρέχει την πλατφόρμα Jetson – ουσιαστικά πρόκειται για μια ενσωματωμένη μονάδα επεξεργασίας δεδομένων υψηλής απόδοσης – για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Lockheed Martin: Η αναβάθμιση των F-16 ανοίγει το δρόμο για μεταφορά εργασιών και τεχνογνωσίας στην Ελλάδα