Διαγράφονται πρόστιμα σε όσους οφείλει το Δημόσιο

Διαγράφονται πρόστιμα σε όσους οφείλει το Δημόσιο

Ένα χρόνιο αίτημα της αγοράς γίνεται πραγματικότητα μέσω του συμψηφισμού οφειλών και απαιτήσεων για ΜμΕ.

Ένα μέτρο που η αγορά περίμενε να ακούσει για πολύ καιρό ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει το μέτρο του συμψηφισμού των οφειλών του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.  Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, σε πρώτη φάση ο συμψηφισμός θα αφορά επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με τζίρο έως 500.000 ευρώ ετησίως και στην επόμενη φάση θα επεκταθεί και σε επιχειρηματίες με ετήσιο τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη για συμψηφισμούς ΦΠΑ με φορείς και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (μέχρι τώρα γίνονται μόνο με φορείς του στενού δημόσιου τομέα) είχε περιληφθεί στην αρχική μορφή του πολυνομοσχεδίου επικύρωσης της συμφωνίας με την τρόικα, αλλά την τελευταία στιγμή απεσύρθη προκειμένου να γίνει βελτίωσή της.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η εξαγγελθείσα μεταρρύθμιση θα νομοθετηθεί σύντομα, θα εφαρμοσθεί μέσα στο φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μες στη χρονιά. Με το μέτρο αυτό επιδιώκεται να τονωθεί άμεσα η ρευστότητα στην αγορά καθώς εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν λαμβάνειν από το δημόσιο επιστροφές φόρων, χρωστούν σημαντικά ποσά κυρίως σε ΦΠΑ και άλλους φόρους.

«Με το νέο σύστημα οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν θα έχουν κανένα φορολογικό μπλέξιμο, ούτε από την ασυνέπεια του κράτους ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών. Δεν χάνονται οφειλές ΦΠΑ ούτε καθυστερούν οφειλές, αντίθετα εντοπίζεται από την αρχή η πραγματική πηγή της οφειλής» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «θα καταργηθούν όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις λόγω μη καταβολής ΦΠΑ το οποίο δεν τους είχε πληρώσει το ίδιο το Δημόσιο». «Όλα αυτά και αρκετά ακόμα… τα είχαμε υποσχεθεί. Τώρα γίνονται πραγματικότητα. Είναι αυτής της κυβέρνησης συνεργασίας επιτεύγματα», επεσήμανε χθες ο κ. Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας το πλαίσιο συμψηφισμού των οφειλών από ΦΠΑ και προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια ανάσα ρευστότητας την οποία η ελληνική οικονομία «τώρα που βγαίνει από την κρίση, τη χρειάζεται ακόμα περισσότερο».

Μεγάλη «ανάσα» για την αγορά
Το μέτρο της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μεγάλη «ανάσα» για την αγορά. Σύμφωνα με το νέο σύστημα συμψηφισμών το οποίο θα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κάθε δίμηνο και λίγες μέρες πριν τη λήψη των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (νοσοκομεία, δήμοι, κλπ) θα υποχρεούνται να ενημερώνουν την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για το ποσό του ΦΠΑ που οφείλουν στους ιδιώτες από τις συναλλαγές που είχαν με αυτούς, ανεξάρτητα αν έχουν καταβάλει το τίμημα της συναλλαγής ή αυτό εκκρεμεί. Έτσι, όταν οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν τις δηλώσεις με τον ΦΠΑ που οφείλουν στο δημόσιο, θα γίνεται αυτόματος συμψηφισμός των ποσών και έτσι θα μειώνεται το ποσό του φόρου που πρέπει τελικά να καταβάλουν.

Το μέτρο ισοδυναμεί με σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, οι οποίες έως σήμερα ήταν υποχρεωμένες να καταβάλουν ακόμη και τον ΦΠΑ που δεν είχαν εισπράξει από τις συναλλαγές τους με τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που η συναλλαγή μεταξύ ιδιώτη και φορέα του δημοσίου κρίνεται μη νόμιμη, τότε υπεύθυνος για την ανάκτηση του ποσού του ΦΠΑ από τον ιδιώτη θα είναι ο δημόσιος φορέας (πχ νοσοκομείο, κλπ) και όχι η Εφορία.

Το σύστημα συμψηφισμού ΦΠΑ θα λειτουργήσει από το φθινόπωρο, με κεντρική ιδέα ότι «δεν θα αποδίδεται ο ΦΠΑ, εφόσον αυτός δεν έχει καταβληθεί είτε από το Δημόσιο, είτε μεταξύ ιδιωτών επιτηδευματιών».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σύστημα θα βασίζεται στην κοινοτική Οδηγία για τον ΦΠΑ, η οποία επιτρέπει συμψηφισμούς ΦΠΑ για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 500.000 ευρώ. Ενώ, για την επέκταση του μέτρου και σε επιτηδευματίες με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ, το υπουργείο βρίσκεται σε σχετική διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να δημιουργηθεί το φθινόπωρο και κάθε επιτηδευματίας θα επιλέγει εάν θα εισαχθεί σε αυτό, ενώ ο ΦΠΑ θα λογίζεται σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τις εισπράξεις και τις πληρωμές.

Διαβάστε περισσότερα: 

Όριο τα 500 ευρώ ανά άτομο για το μέρισμα της κυβέρνησης

Πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα συμψηφισμών ΦΠΑ

Σαμαράς: Τομές στην οικονομία για την «Ελλάδα του 21ου αιώνα»