Διακοπές-διαμάντι χωρίς καθόλου κόπο

Διακοπές-διαμάντι χωρίς καθόλου κόπο

Το Travelgems ήρθε για να µας συστήσει τις ελληνικές οµορφιές µέσα από τα µάτια των ντόπιων.

Η διαδικτυακή αναζήτηση της ιδανικής πρότασης για διακοπές κρύβει παγίδες, τις οποίες ανακαλύπτουµε συνήθως όταν είναι πολύ αργά.

Αυτό ήταν το πρόβληµα που η Νίκη και η Ευγενία Σµυρνή θέλησαν να λύσουν, συνδυάζοντας µια δοκιµασµένη ιδέα µάρκετινγκ µε τη σύγχρονη τεχνολογία. «Κάθε µέρος πάνω στη Γη χαρακτηρίζεται από τη δική του ενέργεια, τους ανθρώπους του, τα χρώµατα, τους ήχους και τις γεύσεις που πρέπει να ανακαλύψεις στον λίγο χρόνο που ταξιδεύεις. Έχοντας επισκεφτεί πάνω από 52 χώρες, έχω καταλάβει ότι σε σύντοµο χρόνο καλούµαι να κάνω το “αδύνατο”: να εντοπίσω όλα τα κρυµµένα διαµάντια σε έναν τόπο πριν να είναι αργά» δηλώνει στο Fortune η Νίκη Σµυρνή.

Αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εικοσαετή πείρα της στο διεθνές µάρκετινγκ, η συνιδρύτρια του Travelgems συνέβαλε στο «πάντρεµα» των νέων τεχνολογιών µε την παραδοσιακή µατιά ενός ντόπιου, προσφέροντας στον χρήστη µια ευρεία γκάµα εξατοµικευµένων ταξιδιωτικών προτάσεων και οδηγών από 52 σηµεία σε όλη την Ελλάδα.

Η εγγραφή στην πλατφόρµα της Travelgems αποτελεί το πρώτο βήµα. Απαντώντας σε µια σειρά από ερωτήσεις που αφορούν τις προτιµήσεις του, ο ταξιδιώτης καταγράφει τι είναι αυτό που αναζητά περισσότερο. Έπειτα ο αλγόριθµος της Travelgems συγκρίνει τα στοιχεία αυτά µε τις πληροφορίες που διαθέτει στη βάση δεδοµένων του. Αποτέλεσµα αυτής της διαδικασίας είναι µια «υπερπροσωποποιηµένη µηχανή αναζήτησης ονείρων», όπως την αποκαλεί χαρακτηριστικά η Νίκη Σµυρνή.

Στη διάθεση του ταξιδιώτη βρίσκονται αυτή τη στιγµή περισσότερες από 4.000 επιλογές, που αφορούν 1.650 εστιατόρια, 1.010 beach bars και καφέ, 900 παραλίες, 400 µπαρ, εκατοντάδες τοπικά προϊόντα και εκδηλώσεις. «Ρωτήσαµε πάνω από 1.000 ντόπιους για τις πιο όµορφες παραλίες, τις σπεσιαλιτέ κάθε εστιατορίου και τα τοπικά προϊόντα που πρέπει να δοκιµάσει ο επισκέπτης. Τι δεν πρέπει να χάσει από την ολιγοήµερη επίσκεψή του, πόσο θα πληρώσει σε κάθε µέρος» σηµειώνει η Νίκη Σµυρνή. «Το πιο σηµαντικό, όµως, είναι ότι βασιζόµαστε στη συνεχή ανατροφοδότηση από τις τοπικές κοινωνίες, καθώς όλα αυτά τα µυστικά απαιτούν διαρκή παρακολούθηση και, κυρίως, ανανέωση».

Μαθήματα ζωής από ξεχωριστούς ανθρώπους

Η διαδικασία της συλλογής πληροφοριών για κάθε προορισµό αποτέλεσε ένα από τα πιο πολύτιµα µαθήµατα για τη Νίκη Σµυρνή. Η επαφή µε πρωτότυπες δραστηριότητες και τους ντόπιους έδωσαν πνοή στο επιχειρηµατικό εγχείρηµα: «Στα ταξίδια µου γνώρισα και συνεργάστηκα, ή συνεχίζω να συνεργάζοµαι, µε ανθρώπους που µοιραζόµαστε κάτι κοινό: πάθος γι’ αυτό που κάνουν και αστείρευτη αγάπη για την Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά, καθώς θυµάται µερικές από τις πιο έντονες στιγµές που έζησε τα δύο προηγούµενα χρόνια. «Δεν µπορώ να ξεχάσω όταν επισκεφτήκαµε στο Παϊδοχώρι έναν υπέροχο άνθρωπο και καλλιτέχνη, τον Μανούσο Χαλκιαδάκη, που µας προσέφερε πολλές πληροφορίες. Ο ταξιδιώτης µπορεί να κάνει µαθήµατα γλυπτικής και να περιηγηθεί στο υπέροχο σπίτι του, που χτίστηκε τον 19ο αιώνα. Επίσης, θυµάµαι πόσο προσπάθησα να πείσω την κυρία Τούλα στην Κέρκυρα να µας κάνει µαθήµατα µαγειρικής και να µοιραστεί τα µυστικά της µε τους ταξιδιώτες!».

Το πιο απλό είναι και το πιο δύσκολο

Με βάση τα διαθέσιµα στοιχεία και τη µέχρι τώρα πείρα των ανθρώπων της Travelgems, η απλότητα και η αµεσότητα αποτελούν τα κυριότερα χαρακτηριστικά των αναζητήσεων για τις ιδανικές διακοπές. Όπως τονίζει η Νίκη Σµυρνή, το να µη χάσουν ούτε µία ώρα από τον πολύτιµο χρόνο των διακοπών τους αποτελεί το σπουδαιότερο µέληµα όλων όσοι ταξιδεύουν από τη στιγµή που θα φτάσουν στον προορισµό τους. Αναφορικά, µάλιστα, µε τις τάσεις που βλέπει να επικρατούν τη φετινή θερινή τουριστική περίοδο, τονίζει ότι οι δραστηριότητες που θα κινήσουν το ενδιαφέρον είναι φυσιολατρικές, καθώς και οτιδήποτε έχει σχέση µε τη θάλασσα: από scuba diving έως βόλτα µε ψαροκάικο. «Αυτό που θα συµβούλευα όσους σχετίζονται µε παρεχόµενες υπηρεσίες τουρισµού είναι να δείχνουν επαγγελµατισµό και ευσυνειδησία» σηµειώνει και προσθέτει: «Η συνεχής και συνεπής δουλειά και η µεγάλη αγάπη γι’ αυτό που κάνεις είναι τα “κλειδιά” της επιτυχίας. Η Ελλάδα είναι φέτος ψηλά στις προτιµήσεις των ξένων, αλλά ο ανταγωνισµός παραµένει µεγάλος. Ας δείξουµε, λοιπόν, το καλύτερο πρόσωπό µας και είµαι βέβαιη ότι οι φιλοξενούµενοί µας θα µας ξανάρθουν».

Τα πρώτα δείγματα γραφής και η επόμενη μέρα

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επένδυση ύψους 350.000 ευρώ για τη δηµιουργία της πλατφόρµας άλλαξε τον αρχικό στόχο της, που αφορούσε αποκλειστικά τους καταναλωτές, ενώ πρόσθεσε στο «οπλοστάσιό» της και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, όπως ταξιδιωτικά πρακτορεία. Μάλιστα, σύµφωνα µε τους διοικούντες την Travelgems, οι συνεργασίες Β2Β θα τους διασφαλίσουν πρόσβαση στις τουριστικές αγορές και θα βοηθήσουν το επιχειρηµατικό µοντέλο της να αναπτυχθεί περαιτέρω, καθώς η πλατφόρµα λειτουργεί συµπληρωµατικά και όχι ανταγωνιστικά.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι για την τεχνολογία του Travelgems έχει ήδη κατατεθεί αίτηση κατοχύρωσης πατέντας στις ΗΠΑ, ενώ τρεις µήνες µετά το λανσάρισµά της διέθετε 1.800 εγγεγραµµένα µέλη και επισκέπτες από 64 διαφορετικές χώρες. Το 15% των µελών έχει ήδη αποκτήσει το ηµερήσιο πλάνο διακοπών του, ενώ η εταιρεία ετοιµάζει µια ειδική εφαρµογή για κινητά τηλέφωνα. Απώτερος στόχος της Travelgems για την επόµενη πενταετία είναι το λανσάρισµα σε Κύπρο, Κροατία, Ισπανία, Αυστρία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ιταλία, ενώ, εκτός από τα αγγλικά, σύντοµα η πλατφόρµα αναµένεται να «µιλά» πέντε ακόµη γλώσσες. «Προκλήσεις υπάρχουν πάντα και πόσο µάλλον όταν θέλεις να κάνεις τη διαφορά σ’ έναν εξαιρετικά δύσκολο χώρο, όπως αυτόν του τουρισµού. Απλά πιστεύουµε ότι ακούγοντας τον καταναλωτή προσεκτικά και αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία µπορείς να δηµιουργήσεις πραγµατικό innovation», σηµειώνει η Νίκη, δίνοντας το στίγµα για τα επόµενα βήµατα της Travelgems. 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Fortune Απριλίου που κυκλοφορεί