Διακοπές με σκάφος για όλους

Διακοπές με σκάφος για όλους

Η Incrediblue κατέρριψε τον μύθο ότι το yachting είναι ένα «σπορ» μόνο για πλούσιους. Ο Αντώνης Φιοράκης μιλάει για το πώς κέρδισε τους επενδυτές.

Στο μυαλό των περισσότερων, οι διακοπές με σκάφος ήταν μια πολυέξοδη και απαιτητική διαδικασία. Εάν δεν γνώριζες από ιστιοπλοϊκά, χάρτες και θαλάσσιες διαδρομές, τότε έπρεπε να ξοδέψεις μια περιουσία για να εξερευνήσεις τα μυστικά των ελληνικών θαλασσών και της Μεσογείου. Τους «μύθους» αυτούς κατέρριψε το 2013 η Incrediblue, κάνοντας τις διακοπές με σκάφος μια διαδικασία τόσο απλή και οικονομική όσο το να κλείνεις ένα δωμάτιο ξενοδοχείου από τον υπολογιστή σου. «Το yachting είναι ένας τρόπος διακοπών καλά κρυμμένος τόσα χρόνια επειδή ακριβώς υπήρχαν αυτοί οι μύθοι» λέει στο Fortune ο Αντώνης Φιοράκης, CEO και συνιδρυτής της πλατφόρμας που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε διακοπές.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του πάνω στο μάρκετινγκ σε Ελλάδα και Ισπανία, ο Αντώνης Φιοράκης είχε την πρώτη επαφή του με το εμπορικό μοντέλο που συνδέει την αγορά και τη ζήτηση στο ίντερνετ. Η συμμετοχή του μαζί με ακόμη δύο συναδέλφους του σε έναν διαγωνισμό παρουσίασης επιχειρηματικού πλάνου, όπου επί έξι μήνες δούλευαν ένα παρόμοιο σχέδιο με αυτό της Incrediblue του προσέφερε την απαραίτητη τεχνογνωσία για να προχωρήσει. Ώσπου μια απογοητευτική εμπειρία με σκάφος γέννησε τελικά την ιδέα της Incrediblue.

«Έτυχε να έρθουν φίλοι μου από το μεταπτυχιακό στην Ελλάδα για να κάνουμε μαζί διακοπές σε ένα καταμαράν που είχαν κλείσει οι ίδιοι. Τα πάντα τα είχαν κανονίσει αυτοί. Δυστυχώς, είχαν επιλέξει τελείως λάθος ημερομηνίες – ήταν τέλος Αυγούστου στο Αιγαίο και είχαν ξεκινήσει τα μελτέμια. Φτάνουμε, λοιπόν, στη μαρίνα, πουθενά το σκάφος.

Περιμέναμε, αλλά δεν υπήρχε κανείς. Τελικά μας είπαν ότι θα μας φέρουν ένα άλλο σκάφος, γιατί το αρχικό είχε πρόβλημα. Έτσι μας έφεραν ένα μικρότερο καταμαράν. Είμαστε δέκα άτομα συν τον σκίπερ και δεν χωρούσαμε. Δύο από εμάς κοιμόντουσαν έξω. Το σκάφος ήταν βρόμικο, ενώ είχαμε έλλειψη σε προμήθειες… Γενικά, η εμπειρία ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή που θα ήθελε να έχει κάποιος».

Η απογοήτευση των διακοπών έκανε τον Αντώνη να δει το «κενό» που υπήρχε στην αγορά της εύκολης πρόσβασης του ταξιδιώτη στο yachting. Όπως λέει ο ίδιος, μέχρι εκείνη τη στιγμή ο ανταγωνισμός ήταν ελάχιστος και η αγορά αφορούσε κυρίως τους ιδιοκτήτες σκαφών ή τα άτομα που είχαν μεγάλη εξοικείωση και εμπειρία σε αυτού του είδους τις διακοπές. «Εμείς επικεντρωθήκαμε στον καταναλωτή. Όταν οι άλλοι μιλούσαν και τους καταλάβαινε μόνο ο έμπειρος ιστιοπλόος, εμείς μιλούσαμε με έναν τρόπο απλό, που τον καταλάβαινε ο καθένας».

Το πρότζεκτ της Incrediblue ξεκίνησε από τρία άτομα: τον Αντώνη Φιοράκη, τον Γιώργο Γάτο και τον Θοδωρή Ορφανίδη. Η αρχή της δημιουργίας της πλατφόρμας βρήκε και τους τρεις να δουλεύουν παράλληλα με τις βασικές τους εργασίες, αφιερώνοντας χρόνο τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα. Ήταν μέσα του 2012 όταν δημιούργησαν την εταιρεία, στην αρχή με έδρα τον Βόλο, και μόλις ετοίμασαν την πρώτη έκδοση της πλατφόρμας βγήκαν στην αγορά. Ταξίδεψαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πήγαν σε εκθέσεις, παρουσίασαν τη δουλειά τους και συναντήθηκαν με ιδιοκτήτες σκαφών. «Η ανταπόκριση ήταν εξαιρετική. Μας έλεγαν “πού ήσασταν τόσο καιρό! Αυτό ακριβώς θέλαμε!”».

Η Incrediblue συμμετείχε σε διαγωνισμούς για startups σε Ελλάδα και εξωτερικό και διακρίθηκε για την πρωτοτυπία της και την καινοτόμα προσέγγιση του κλεισίματος διακοπών με σκάφος. Και όλα αυτά συνέβησαν ενώ ακόμη η σελίδα δεν ήταν επισήμως online. Αυτό έγινε τον Ιανουάριο του 2013. Η Incrediblue βγήκε τότε για πρώτη φορά στον «αέρα» και έδειξε αυτό το οποίο όλοι περίμεναν. Σήμερα, στη νέα της έκδοση, η Incrediblue λειτουργεί με τον εξής πολύ απλό τρόπο. Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει τον προορισμό που θέλει να εξερευνήσει (π.χ. στην Ελλάδα το νότιο Ιόνιο), τον τύπο του σκάφους (π.χ. ιστιοπλοϊκό) και τις ημερομηνίες που επιθυμεί, καθώς και τον αριθμό ατόμων (π.χ. έξι άτομα σε τρεις καμπίνες). Η πλατφόρμα επιστρέφει μία σειρά από διαθέσιμα σκάφη με όλες τις λεπτομέρειες για καθένα από αυτά (ακριβείς φωτογραφίες, σχόλια χρηστών, λεπτομερή χαρακτηριστικά του σκάφους και τιμές). Μαζί με την επιλογή του σκάφους, η Incrediblue επιλέγει τον ιδανικότερο καπετάνιο ανά περίσταση. «Κάθε ενοικίαση που γίνεται μέσα από την Incrediblue περιλαμβάνει έναν Incrediblue καπετάνιο, ο οποίος είναι εκπαιδευμένος από εμάς και φροντίζει για τα πάντα. Κατευθύνει το σκάφος, μαζί βγάζετε την πορεία και πού θέλετε να πάτε και δίνει συμβουλές για την περιοχή στην οποία είστε. Κάθε καπετάνιος είναι ενημερωμένος για τις περιοχές όπου ταξιδεύει. Πλέον μπορείς να πηγαίνεις κάθε μέρα σε ένα διαφορετικό μέρος, χωρίς εσύ να κάνεις τίποτε!».

Όσον αφορά την επιλογή των σκαφών, αυτή γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και πάντοτε με βάση τα υψηλά στάνταρ που έθεσε από την αρχή η εταιρεία. Ο ιδιοκτήτης προσφέρει τα στοιχεία των σκαφών του, βάζει αληθινές φωτογραφίες τους και, αν δεν έχει υλικό, στέλνει η Incrediblue δικό της φωτογράφο. Έπειτα ανεβάζει στην πλατφόρμα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία, την ασφάλιση και την αξιοπλοΐα του σκάφους. Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης περνά την τιμολογιακή πολιτική του και τη διαθεσιμότητα του σκάφους του και, μόλις διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία, τότε δημοσιεύεται η αγγελία του. Μετά το κλείσιμο ενός πακέτου, η Incrediblue λαμβάνει ποσοστό επί της πώλησης.

Εντυπωσιακή ανάπτυξη

Η πορεία της Incrediblue μέσα σε δύο μόλις χρόνια ήταν εντυπωσιακή. Η πρώτη της χρηματοδότηση, ύψους 100.000 ευρώ, από το Open Fund τον Φεβρουάριο του 2013 έδωσε τη δυνατότητα να προσληφθούν και άλλοι εργαζόμενοι και να δοθεί έμφαση το μάρκετινγκ της εταιρείας. Ύστερα ήρθε ακόμη μια σημαντική επένδυση. «Το 2013, αφού δείξαμε ότι υπάρχει κόσμος εκεί έξω που έχει το πάθος και τη θέληση να χρησιμοποιήσει μια τόσο νέα εταιρεία, κλείσαμε έναν δεύτερο γύρο χρηματοδότησης ύψους 500.000 ευρώ πάλι από το Open Fund, αλλά και από angel investors. Από το Ισραήλ, την Αγγλία και την Ελλάδα».

Μετά την πρώτη της δοκιμαστική χρονιά, η Incrediblue εξαπλασίασε τις πωλήσεις της το 2014. Από τα 100 σκάφη στην αρχή δημιούργησε έναν στόλο 850 σκαφών στην Ελλάδα και 2.100 σε όλη τη Μεσόγειο. Περίπου 3.000 άτομα επέλεξαν να περάσουν τις διακοπές τους μέσω της Incrediblue, ενώ για το 2015 αναμένεται, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αύξηση πωλήσεων κατά 100%-150%. Όπως λέει ο Αντώνης Φιοράκης, το μάρκετινγκ ήταν πολύ σημαντικό, αλλά το κυριότερο από όλα ήταν τα πολύ καλά λόγια όσων επέλεγαν αυτού του είδους τις διακοπές και το διέδιδαν μετά στον δικό τους φιλικό κύκλο. Εξελίξεις οι οποίες έφεραν μια ακόμη εξαιρετικά σημαντική επένδυση. «Το 2014, αφού τελειώσαμε και τη δεύτερή μας σεζόν με πολύ μεγάλη ανάπτυξη, ταξιδέψαμε με τον Γιώργο στο Λονδίνο και κλείσαμε έναν ακόμη γύρο επένδυσης ύψους 1,6 εκατ. ευρώ. Και αυτός ο γύρος ήρθε από το Open Fund, από angel investors που συνέχισαν την επένδυσή τους για άλλον έναν γύρο και από νέους επενδυτές, κυρίως από το Λονδίνο».

Η εταιρεία απέκτησε πλέον συμπαγείς βάσεις. Η έδρα της μεταφέρθηκε στο Λονδίνο για να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και οι άνθρωποι που επέλεξαν να τη χρηματοδοτήσουν είναι funds και ιδιώτες με πολύ μεγάλη πείρα στον χώρο του ταξιδιού, καθώς αποτελούν εταιρείες που έχουν ήδη επενδύσει χρήματα σε επιχειρήσεις όπως η Trivago και η Cheap Flights. «O λόγος που επένδυσαν στην Incrediblue είναι γιατί βλέπουν ότι δημιουργεί μια νέα αγορά. Τοποθετεί τις διακοπές με σκάφος σαν ένα νέο ταξιδιωτικό προϊόν. Ένα προϊόν διακοπών το οποίο μπορεί να κλείσει ο καθένας, οποιοσδήποτε έκανε μέχρι σήμερα διακοπές σε ξενοδοχείο, βίλα, σπίτι, ή διαμέρισμα».

Η Incrediblue δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία και την Κροατία. Για τον κόσμο από το εξωτερικό, οι κυριότεροι προορισμοί στην Ελλάδα είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ πιο δημοφιλές σε αυτούς είναι το λεγόμενο island yachting, δηλαδή να ταξιδεύουν σε όσα περισσότερα νησιά μπορούν. Δεύτερο, μετά τις Κυκλάδες, έρχεται το Ιόνιο, το οποίο ο κόσμος επιλέγει συνήθως εάν δοκιμάζει να ταξιδέψει για πρώτη φορά με σκάφος, λόγω των καλύτερων καιρικών συνθηκών. Όσον αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό, στην Κροατία είναι κυρίως το βόρειο και το νότιο τμήμα, δηλαδή οι όμορφες Δαλματικές Ακτές, και τα πολλά διάσπαρτα νησιά που βρίσκονται κοντά, στην Ισπανία αφορά την ακτογραμμή της Βαρκελώνης, την Ίμπιζα και τη Μαγιόρκα, ενώ στην Τουρκία είναι ο Μαρμαράς και η Αλικαρνασσός, που συνδυάζονται και με τα κοντινά ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Στα άμεσα σχέδια των ανθρώπων της Incrediblue είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε Ιταλία και Μαυροβούνιο, ενώ από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να γίνει η μεγάλη «έξοδος» από τη Μεσόγειο σε εξωτικούς προορισμούς όπως η Ταϊλάνδη και η Καραϊβική. Οι περισσότεροι τουρίστες που χρησιμοποιούν την Incrediblue είναι Έλληνες, Βρετανοί, Ισπανοί, Γερμανοί και Αμερικανοί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ταξιδιώτες που προέρχονται κυριολεκτικά από ολόκληρο τον πλανήτη. Οι περισσότεροι επιλέγουν συνήθως να περάσουν από πέντε έως επτά μέρες διακοπών, με το μέσο κόστος για το σκάφος και τον καπετάνιο να είναι στα 2.500 ευρώ.

«Αυτό αν το δεις κατά άτομο, βγαίνει 59 ευρώ την ημέρα. Άρα μιλάμε για ένα σχετικά καλό δωμάτιο ξενοδοχείου. Αυτό περιλαμβάνει το σκάφος, τον καπετάνιο και τον εξοπλισμό». Τα σκάφη της Incrediblue λογίζονται ως μεγάλα πλωτά δωμάτια. Έχουν σαλόνι, καμπίνες, καθώς και εξοπλισμένη κουζίνα έτοιμη να χρησιμοποιηθεί. Τα περισσότερα είναι ιστιοπλοϊκά, ενώ υπάρχουν επίσης και τα μεγαλύτερα και άνετα καταμαράν, τα πολυτελή μηχανοκίνητα γιοτ και οι παραδοσιακές γουλέτες, που προσφέρουν άνεση και πολυτέλεια χωρίς ιδιαίτερα υψηλό κόστος.

Το κείμενο έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.