Η Ρωσία σταματά τις εκτοξεύσεις διαστημικών πυραύλων Soyuz

Η Ρωσία σταματά τις εκτοξεύσεις διαστημικών πυραύλων Soyuz
epaselect epa07085285 Soyuz booster rocket with the Soyuz MS-10 spacecraft carrying crew members expedition 57/58, Roscosmos cosmonaut Alexey Ovchinin and NASA astronaut Nick Hague to the International Space Station (ISS) takes off from the launch pad at the Russian leased Baikonur cosmodrome, Kazakhstan, 11 October 2018. The Russian Soyuz rocket has malfunctioned on lift-off has landed safely in Kazahstan, Russian media report. EPA/YURI KOCHETKOV

Το ατύχημα που παραλίγο να προκαλέσει τον θάνατο δύο κοσμοναυτών κινητοποίησε τη Μόσχα.

Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roskosmos) ανακοίνωσε ότι η βλάβη που σημειώθηκε χθες στον Soyuz ματαιώνοντας την αποστολή προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οφείλεται σε σύγκρουση του πρώτου και του δεύτερου ορόφου του πυραύλου και ότι όλες οι εκτοξεύσεις πυραύλων Soyuz θα διακοπούν μέχρι τον εντοπισμό των αιτίων του ατυχήματος, μετέδωσε το πρακτορείο Ifax.

Ο διευθυντής της Roskosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε ότι ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Οβτσίνιν και ο Αμερικανός αστροναύτης Νικ Χέιγκ θα επιστρέψουν στο διάστημα την άνοιξη του 2019. «Είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι θα πετάξουν», έγραψε στο Twitter ο Ντμίτρι Ρογκόζιν αναρτώντας μία φωτογραφία του με τους Οβτσίνιν και Χέιγκ στο πλευρό του. «Προβλέπουμε ότι η πτήση τους θα γίνει την άνοιξη της επόμενης χρονιάς».

Ο ρωσικός Τύπος εκφράζει ανησυχία για το μέλλον της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας

Ο ρωσικός Τύπος εκφράζει σήμερα ανησυχία για τις συνέπειες της αποτυχημένης εκτόξευσης ενός πυραύλου Soyuz. Η αποτυχία αυτή «ακυρώνει τις μικρές επιτυχίες στη μείωση των ατυχημάτων στις διαστημικές εκτοξεύσεις» της ρωσικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια, εκτιμά η προσκείμενη στους επιχειρηματικούς κύκλους εφημερίδα Vedomosti, η οποία χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα ευαίσθητη» τη χθεσινή αποτυχία.

«Η εικόνα της βιομηχανίας υπέστη σημαντική βλάβη», αναφέρει η εφημερίδα που φέρει τον τίτλο «Η κατάρρευση του Soyuz».

«Η διαστημική βιομηχανία κατέρρευσε μέσα σε δύο λεπτά», αναφέρει επίσης η εφημερίδα Nezavissimaïa Gazeta, η οποία υπενθυμίζει πως ο τομέας υπέστη σημαντική αναταραχή τα πέντε τελευταία χρόνια κυρίως με μια σειρά ποινικών υποθέσεων που ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2018 και την ηχηρή απόλυση κοσμοναυτών.

Η οικονομική εφημερίδα RBK βλέπει σε αυτή την αποτυχία μια ευκαιρία για τον Έλον Μασκ και την εταιρία του SpaceX, που ελπίζει μια μέρα να ανταγωνιστεί τους πυραύλους Soyuz, οι οποίοι σήμερα είναι οι μοναδικοί που μπορούν να μεταφέρουν αστροναύτες προς τον ISS και να τους επαναφέρουν στη Γη.

Η εφημερίδα Izvestia, που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, υπογραμμίζει από την πλευρά της την επιτυχία του συστήματος διάσωσης του πυραύλου Soyuz, που επέτρεψε στον Ρώσο Αλεξέι Οφτσίνιν και στον Αμερικανό Νικ Χέιγκ να βγουν από τον πύραυλο χωρίς να τραυματιστούν μετά το ατύχημα. «Η διάσωση του πληρώματος έδειξε την αξιοπιστία του συστήματος έκτακτης ανάγκης του Soyuz MS-10», που τελειοποιήθηκε το 1986.