Διατήρησε τη στάση του για τη Συνθήκη της Λοζάνης ο Ερντογάν και στη Θράκη

Διατήρησε τη στάση του για τη Συνθήκη της Λοζάνης ο Ερντογάν και στη Θράκη
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης υποδέχτηκε τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του επισκέφτηκε το μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ της Κομοτηνής, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017. Στη Θράκη βρίσκεται ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ και τα μέλη της αποστολής της τουρκικής κυβέρνησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε να κάνει λόγο για αναθεώρηση της συνθήκης. Πώς τον υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι.

 

Με μια ομιλία – πρόκληση στην οποία επανέλαβε τους ισχυρισμούς του για τη Συνθήκη της Λοζάνης κλείνει η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Κομοτηνή. Μιλώντας σε περίπου χίλια μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής, ο Ερντογάν επέμεινε εμφατικά σε “αλλαγή” της Συνθήκης της Λοζάνης. “Δεν διεκδικούμε εδάφη. Διεκδικούμε την εκλογή των μουφτήδων μας, τα βακούφια μας και τα δικαιώματά μας”.

Ο Ερντογάν εμφανιζόμενος ως προστάτης των δικαιωμάτων της μειονότητας ισχυρίσθηκε ότι ήρθε στην Ελλάδα για να διεκδικήσει τα δικαίωματά της και μάλιστα ενώπιον του Προέδρου της ελληνικής δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι τα μέλη της μειονότητας δεν πρέπει να ξεχνούν την καταγωγή τους. “Είστε πολίτες της Ελλάδας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είμαστε 1 κράτος, 1 έθνος, 1 σημαία, 1 θρησκεία”, κατέληξε σχηματίζοντας με το χέρι του το χαιρετισμό της “ραμπιάς”: Τέσσερα δάχτυλα υψωμένα και ο αντίχειρας διπλωμένος.

Ο Ερντογάν έσπευσε μάλιστα να φωτογραφηθεί πρώτα με τους 3 ψευδομουφτήδες, της Ξάνθης, της Κομοτηνής και του Διδυμοτείχου.

Νωρίτερα, μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας υποδέχθηκαν στην Κομοτηνή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με συνθήματα όπως “Θα πεθάνουμε για σένα”, “ηγέτη μας” και φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, αφού προσευχήθηκε στο Κιρ μαχαλέ τζαμί, μετέβη συνοδεία του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδη στο μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή, ενώ τον περίμεναν οι μειονοτικοί βουλευτές. Ο τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να εμφανισθεί ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων της μειονότητας, σημειώνοντας ότι μετέφερε το ενδιαφέρον του και στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους μαθητές του μειονοτικού γυμνασίου- λυκείου αφού τους χαρακτήρισε γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, τους κάλεσε “να διαβάζουν, να σκέφτονται και να υλοποιούν”, ενώ έκανε αναφορά και σε στίχο του ποιητή που έχει γράψει τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας και αναφέρει “δραστηριοποιηθείτε- αφυπνιστείτε”.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στους τέσσερις βουλευτές της μειονότητας ως “ομογενείς” και “ομοεθνείς” του και τους κάλεσε να δουλεύουν προς τα συμφέροντα της μειονότητας.

Ο τούρκος πρόεδρος εισήλθε στον χώρο του σχολείου, όπου μοίρασε δώρα σε μαθητές, ενώ γύρω στις 2:30 το μεσημέρι ξεκίνησε η ομιλία του προς τον κόσμο που συγκεντρώθηκε εκεί. Ο Ερντογάν ζήτησε επιτακτικά μικρόφωνο για να απευθυνθεί στους συγκεντρωμένους καθώς έως εκείνη την ώρα δεν υπήρχε. Ο κ. Αμανατίδης του αντέτεινε «άλλα είχαμε συμφωνήσει κύριε πρόεδρε». Ο Ερντογάν επέμεινε και μέσα σε λίγα λεπτά μέλη της μειονότητας είχαν μεταφέρει μικροφωνική εγκατάσταση στην είσοδο του σχολείου. Μάλιστα, τον Ερντογάν  προλόγισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Ωστόσο, λίγο αργότερα, όταν ολοκληρώθηκε η ομιλία του Ερντογάν το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών ηλεκτρίσθηκε καθώς ο κ. Αμανατίδης θέλησε να πάρει ξανά το λόγο και ο Ερντογάν του είπε ότι δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος μετά από εκείνον, καθώς είναι Πρόεδρος Δημοκρατίας.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr