Die Welt: «Να σκεφτούν προσωρινή αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ»

Die Welt: «Να σκεφτούν προσωρινή αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ»

Τα σενάρια ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους στο επίκεντρο του γερμανικού τύπου.

Παρ’όλου που  τα σχόλια του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι θετικά για την πρόοδο της Ελλάδας, μερίδα των Γερμανικών ΜΜΕ εξακολουθεί να συντηρεί τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Στο «πνεύμα» της έκθεσης της Bundesbank, η οποία δεν συμμερίζεται την «αισιοδοξία» της ελληνικής κυβέρνησης, οι εφημερίδες Die Welt και Bild του Βερολίνου κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για το θέμα του «κουρέματος» των ομολόγων.

Το σχόλιο της εφημερίδας Die Welt: «Οι γερμανοί πολιτικοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους (…) ακόμη και για ενδεχόμενο μποϋκοτάζ των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, λες και η Γερμανία δεν έχει πραγματικά προβλήματα. Γιατί, την ίδια ώρα, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους απλώνεται σαν μια βαριά σκιά πάνω από το μέλλον της χώρας. Εντούτοις τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση θέλουν να απαλλάξουν τον ψηφοφόρο από μια σκληρή, αλλά ουσιαστική συζήτηση για τα κόστη του κοινού νομίσματος. Ευτυχώς που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα υπενθυμίζει ότι στην πραγματικότητα οι δυσκολίες έχουν κρυφτεί απλώς κάτω από το τραπέζι.

Εάν οι πιστωτές δεν παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους, τότε η Ελλάδα θα βυθιστεί στον βούρκο του χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση αμφισβητεί τα τόσο προφανή αυτά στοιχεία και αρνείται να συζητήσει τώρα για το ενδεχόμενο νέας βοήθειας. Γιατί με ένα κούρεμα οι μέχρι πρότινος εγγυήσεις θα μετατρέπονταν άμεσα σε απώλειες δισεκατομμυρίων για τον εδώ φορολογούμενο. Και πώς θα εξηγήσει κανείς στους Γερμανούς ότι στη Γερμανία πρέπει να κλείνουν κολυμβητήρια, ότι δεν υπάρχουν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς αλλά και χρήματα για να φτιαχτούν οι δρόμοι, την ώρα που χρήματα από τα κρατικά ταμεία διοχετεύονται προς το Νότο της Ευρώπης; Δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν αρκούν, θα πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις. Εν ανάγκη δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού ακόμη και η προσωρινή αποπομπή της Ελλάδας από το ευρω-κλαμπ».

Η εφημερίδα Bild σχολιάζει: «Μερικές χώρες καταφέρνουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, η Ιρλανδία για παράδειγμα. Άλλες χώρες ωστόσο, όπως η Ελλάδα, δεν έχουν μετακινηθεί ούτε εκατοστό από τον βάλτο του χρέους. Παρόλα αυτά τα δισεκατομμύρια τρέχουν, ωσάν να μην υπάρχει επιστροφή. Αλλά πρέπει να υπάρξει επιστροφή. Γιατί το αργότερο το φθινόπωρο η ευρω-κρίση θα αναζωπυρωθεί. Και μαζί της θα επανέλθει το ερώτημα, μήπως θα ήταν καλύτερα για μερικές χώρες να εγκαταλείψουν προσωρινά την ευρωζώνη».