Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ: Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις

Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ: Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις

Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο θα πραγματοποιηθεί μεγάλη επιχειρηματική και επενδυτική αποστολή στην Αθήνα μέσα στο φθινόπωρο.

Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα με την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο 2018 και οι ξένες επενδύσεις -συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών- μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη σημαντικών ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σε στρογγυλό τραπέζι για τις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις, που οργανώθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Οι ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις έχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο αγροτοδιατροφικός και η ενέργεια, επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδος-Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του έτους στη Ρωσία.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, συμφωνήθηκε με τη Ρωσική Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών να πραγματοποιηθεί μέσα στο φθινόπωρο 2018 μεγάλη επιχειρηματική και επενδυτική αποστολή στην Αθήνα.

Στο στρογγυλό τραπέζι, όπως σημειώνεται, συμμετείχαν ο υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας Γιόργκι Καλαμάνοφ, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Αλεξάντρ Μουρίτσεφ, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Αναστάσιος Τζήκας, ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων Νικήτα Βαντσένκιν, ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μπακόλας και ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης παραγωγών σιτηρών Πάβελ Σουρίκιν.

Τη συζήτηση συντόνισε ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Δημήτρης Βελάνης.

Η τοπική κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης και το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, υπέγραψαν συμφωνία για την προώθηση τουριστικών και εμπορικών συναλλαγών. Επίσης, οι είκοσι και πλέον ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο φόρουμ υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες συνεργασίας σε τομείς, όπως ο ναυτιλιακός, ο αγροτοδιατροφικός και ο τουρισμός.

Στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την υπουργό, αρμόδια για την Ολοκλήρωση και Μακροοικονομία της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής, Τατιάνα Βαλοβάγια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ