Διεθνής ανησυχία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία

Διεθνής ανησυχία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία

Αυξάνονται οι φόβοι για παρόμοια χτυπήματα εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων - Στους 33 ο τραγικός απολογισμός των δύο επιθέσεων στο Βόλγκογκραντ.

Σοκ έχουν προκαλέσει παγκοσμίως οι δύο απανωτές τρομοκρατικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Βόλγκογκραντ της νότιας Ρωσίας,  για τις οποίες δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.

Ο αριθμός των νεκρών από τις δύο επιθέσεις στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και την χθεσινή επίθεση στο τρόλεϊ έχει φτάσει τους 33, καθώς δύο άνθρωποι που είχαν τραυματισθεί σοβαρά υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε ολόκληρη τη ρωσική επικράτεια, έπειτα από τις δύο επιθέσεις που αποδίδονται σε καμικάζι. Το Κρεμλίνο έχει καταστήσει την οργάνωση των αγώνων εθνική προτεραιότητα και έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή υποδομών στην περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στον ταραγμένο Καύκασο.

Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ισλαμιστές «κακοποιοί» βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ. Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, οι βομβιστές που διέπραξαν τις επιθέσεις αυτές συνδέονται με τον Ντόκου Ουμάροφ, τον αρχηγό των Τσετσένων ανταρτών στην περιοχή του Βορείου Καυκάσου, ο οποίος συνεχίζει να αποστέλλει νέους μαχητές σε έναν «πόλεμο τρόμου» που διεξάγει «υπό τη σημαία του ιερού πολέμου». Τον Ιούλιο ο Ουμάροφ είχε καλέσει με βιντεοσκοπημένο μήνυμα σε επιθέσεις για την παρεμπόδιση «με όλα τα μέσα» της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στον σατανικό αυτό εχθρό με αποφασιστικότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο συνέκρινε τις επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ με εκείνες στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Διαβάστε ακόμη: H νεαρή γυναίκα καμικάζι, οι μειονότητες και ο Πούτιν

Χθες το βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε σε ανακοίνωσή την «οργή» του για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ καταδικάζοντάς τις «με τον πιο σθεναρό τρόπο». «Αυτές οι φρικιαστικές και αποτρόπαιες επιθέσεις σκόπιμα στόχευαν τοποθεσίες μαζικών συγκεντρώσεων, ειδικά τις δημόσιες συγκοινωνίες», ανακοίνωσαν τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το Συμβούλιο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και ζήτησε οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί των επιθέσεων αυτών να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος Πούτιν από την πλευρά του δεσμεύτηκε απέναντι στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ότι η Μόσχα θα εργαστεί εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου για να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες των βομβιστικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Βόλγκογκραντ.

Συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας σε θέματα ασφαλείας
Την ανησυχία της για το ενδεχόμενο ισλαμιστές αντάρτες να προετοιμάζουν επιθέσεις με στόχο να διαταράξουν την ομαλή διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι τον Φεβρουάριο εξέφρασε με τη σειρά της και η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία προσέφερε στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία σε θέματα ασφαλείας.

«Λαμβάνουμε πολλά προληπτικά μέτρα» σε σχέση με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών είπαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν εξεπλάγη από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ και πρόσθεσαν ότι αναμενόταν να διαπραχθούν τέτοιες επιθέσεις πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Διαβάστε ακόμη: Η Ολυμπιακή φιέστα αξίας 50 δισ. δολαρίων του Πούτιν

Η Κέιτλιν Χέιντεν, εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, καταδίκασε τα χτυπήματα στο Βόλγκογκραντ για τα οποία έχουν κατηγορηθεί βομβιστές καμικάζι. Προσέθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει «προσφέρει την πλήρη στήριξή της στην ρωσική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις προετοιμασίες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, και θα υποδεχόμασταν θερμά την ευκαιρία για στενότερη συνεργασία με στόχο την ασφάλεια των αθλητών, των θεατών και άλλων συμμετεχόντων».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να εκδώσει μια οδηγία προς τους Αμερικανούς ταξιδιώτες με τις οποίες θα τους προειδοποιεί για το ενδεχόμενο βομβιστικών επιθέσεων και απαγωγών ή ομηριών στη Ρωσία, ιδιαίτερα στην περιοχή του Βορείου Καυκάσου, σε απόσταση μικρότερη από 160 χλμ. από το Σότσι.

Η αμερικανική προσφορά για στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία έγινε παρά τα δύο γεγονότα που προκάλεσαν εντάσεις μεταξύ των αμερικανικών και ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών: δύο αδελφοί από την Τσετσενία πραγματοποίησαν τη βομβιστική επίθεση στο μαραθώνιο της Βοστόνης, ενώ η Ρωσία προσέφερε προσωρινό άσυλο στον πληροφορικό πρώην τεχνικό σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Παρά αυτές τις εστίες έντασης, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η συνεργασία για θέματα ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας σχετικά με τους αγώνες έχει βελτιωθεί λίγο πριν την διεξαγωγή των Ολυμπιακών του Σότσι.

Διαβάστε ακόμη: Στους ρυθμούς των εθνικιστών η Ρωσία